Hlavní obsah

Rostliny, kterým svědčí hnojivo z kuchyně

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že některým rostlinám na zahradě můžete dodat skvělou výživu, a ještě přitom ušetřit? Navíc je to docela jednoduché. Ke hnojení prostě použijete zbytky potravin a to třeba i včetně slupek.

Článek

Rostliny v okrasné i užitkové zahradě potřebují živiny, mezi něž patří i anorganické látky, a to především dusík, fosfor a draslík. Využijte toho, že jsou na ně bohaté i některé potraviny, které používáte kuchyni. Jejich zbytky proto místo do popelnice přidejte na záhony. A nezapomeňte ani na vodu, v níž jste je uvařili. Přečtěte si, kterým rostlinám jedlé hnojivo svědčí.

Růže a banánové slupky

Možná máte rádi banány, ale asi netušíte, že růže je milují také. Jsou ale skromnější, stačí jim jen slupky. Ty obsahují nejen fosfor, ale především draslík, čímž účinně napomáhají tvorbě mohutnějších výhonů a hezčích květů.

A jak na to? Celé slupky kolem růží nepohazujte, to nepomůže. Zato když třeba slupky ze tří banánů rozsekáte na malé kousky a zapravíte je do půdy kolem růží, budou samý květ.

Foto: Natalya_Maisheva, Shutterstock.com

Banánové slupky nakrájejte na kousky a pak je teprve zapravte do půdy kolem rostlinyFoto: Natalya_Maisheva, Shutterstock.com

Azalky, keře a lógr

Potrpíte si spíše na dobrou kávu? Vaše nadšení z tohoto nápoje s vámi budou sdílet především azalky, rododendrony a stálezelené dřeviny. A ani se s nimi nemusíte dělit. Stačí, když na ně budete pamatovat s kávovou sedlinou. Nejde jim totiž tolik o kofein, jako o kyselost a provzdušnění, které půdě zajistí právě sedlina. Navíc jí poskytne ještě dusík, fosfor a stopové prvky.

Ale nemusíte to přehánět. Přílišné hnojení může zvýšit kyselost půdy na úroveň, jež nebude únosná ani pro kyselomilné druhy rostlin. Stačí zhruba jednou za měsíc zahrabat do půdy kolem každé rostliny asi ¼ šálku lógru. Jen dbejte na to, aby nebyl dlouho na vzduchu a raději ho zapracujte do půdy hned. Jinak může začít plesnivět a rostlinám spíše uškodí, než prospěje.

Kapradiny a pytlík čaje

Kapradinu pozvěte na čaj, a to hned při sázení. Protože je nenáročná, bude jí stačit jen vylouhovaný sáček, který dáte na dno výsadbové jámy. Čaj poslouží kořínkům kapradiny jako zásobárna dusíku v době, kdy si rostlina teprve zvyká na nové stanoviště.

Foto: nuu_jeed, Shutterstock.com

Použitý čajový sáček přispěje k rychlému zakořenění kapradinyFoto: nuu_jeed, Shutterstock.com

Rajčata a papriky: banán a cukr

Kdo by nechtěl mít pořádnou úrodu rajčat a paprik? I v tomto případě si můžete nejdřív pochutnat na banánech a potom použít jejich slupku jako účinné hnojivo. Ale nemusíte je jíst všechny najednou. Slupky si můžete dávat do sáčku v mrazáku, a do hnojení se můžete pustit, až jich budete mít dostatek.

Ideální je, když nakrájené banánové slupky smícháte s kompostem a zeminou, a do vzniklé směsi sázíte rajčata nebo papriky. Ale protože jste je možná už zasadili, doženete to podobně jako u růží. Přidejte kousky slupek do půdy kolem rostlin. Banánové slupky totiž působí jako hnojivo s postupným uvolňováním, jež rostlinám dodává draslík a stopové prvky.

A ještě pro vás máme jeden tip, jak mít chutnější a sladší rajčata. Až se začnou vybarvovat, přidejte do konve s vodou na zalévání polévkovou lžíci cukru (asi na 15 litrů). Zralá rajčata budou nejen sladší, ale i šťavnatější.

Univerzální zálivka

Na závěr pro vás máme jednu užitečnou radu, jak potěšit celou zahradu. K tomu vám poslouží voda z vařených pokrmů, jako jsou třeba vejce natvrdo, brambory, těstoviny nebo špenát. Ta obsahuje část živin, které se při vaření z těchto jídel uvolnily, a proto je škoda ji vylévat do výlevky. Radši ji nechte vychladnout a pak ji využijte v zahradě jako zdravý nápoj aspoň pro pár rostlin. Vodu však nesmíte osolit, protože sůl rostlinám škodí.

Reklama

Načítám