Hlavní obsah

Pomerančovou slupku nevyhazujte! Ještě vám dobře poslouží

Foto: Veles-Studio, Shutterstock.com

Foto: Veles-Studio, Shutterstock.com

Reklama

Oloupat, sníst a slupku hodit do koše, přinejlepším na kompost. Správný postup? Omyl! Vyhazovat kůru z pomeranče by byla náramná škoda, protože má v domácnosti široké uplatnění. Nabízíme vám několik tipů pro inspiraci.

Článek

Pomeranč sám o sobě představuje chutnou zásobárnu užitečných látek pro lidské zdraví. Dužina obsahuje například vitamin C, vápník a vlákninu. Ovšem i voňavou kůru můžete skvěle zužitkovat, a to jak čerstvou, tak sušenou.

Nejlépe na slunci

Možná si někteří z vás ještě vybaví, jak se ve školách „dobrovolně povinně“ organizoval sběr sušené pomerančové kůry. Sušila se na radiátorech doma i ve třídách. Pokud ji ovšem budete dále zpracovávat, je lepší usušit ji rovnoměrně buď na slunci, nebo v troubě.

Postup je následující: odstraňte bílou vnitřní vrstvu slupky. Oranžovou část důkladně vydrhněte v teplé vodě. Takto připravenou kůru rozprostřete na plech nebo tác a umístěte na slunné místo. Pokud jej postavíte venku, kůru přikryjte třeba síťkou, tím ji ochráníte před hmyzem i znečištěním. Při dostatečném slunečním svitu se kůra usuší během dvou dní, při chladnějším počasí to bude trvat až pět dní.

Zrychlenou variantou je, že kůru rozložíte na plech vyložený pečicím papírem a budete ji sušiti v troubě při teplotě 100 °C přibližně půl hodiny.

Foto: acorn, Shutterstock.com

Poradíme vám, co s pomerančovou kůrouFoto: acorn, Shutterstock.com

Pomerančové masky

Ze sušené kůry si můžete vyrobit třeba pleťovou masku. Předně ji rozmělněte na prášek, který smíchejte v poměru 1 : 1 s bílým jogurtem, a přidejte pár kapek čerstvé citronové šťávy. Kašičku naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Maska má čisticí a vyhlazující účinky.

Ještě výrazněji póry vyčistí maska z čerstvé pomerančové kůry. Pouze ji najemno nastrouhejte, naneste na obličej a po 15 minutách působení smyjete vlažnou vodou.

Osvěží vzduch a odpuzuje hmyz

Obdobně jako kůru citronovou i tu pomerančovou můžete v domácnosti využít k očistě nejrůznějších povrchů a zákoutí. Obsahuje éterické oleje, takže funguje i jako spolehlivý pohlcovač nejrůznějších nelibých pachů i odpuzovač otravného hmyzu. Pokud bude váš domov vonět po pomerančích, dají mu vale mravenci, komáři i moli.

Jak na to? Pokud máte políčeno na mravence, tak čerstvě oloupanou kůru dejte do mixéru a se dvěma deci vody rozmixujte. Vzniklou kaši nalejte do mraveniště, případně na cestičky, kudy „pochodují“.

Na komáry platí, když po bytě, hlavně v místech a pokojích, kde se často vyskytují, rozmístíte malé hromádky nastrouhané čerstvé kůry. Část si můžete nechat a použít na terase či balkoně.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Suší se jen oranžová část kůryFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Voňavé boty i oblečení

Účinků vonných olejů můžete využít i v případě, pokud vás trápí nelibý zápach, který se line z bot po celodenním nošení. Nabízí se velmi jednoduchý a přitom efektní trik. Čerstvou kůru vložte do plátěného sáčku, případně zabalte do pečicího papíru, a dejte do bot. Stačí 24 hodin, aby příjemně voněly. Pomerančová kůra do sebe totiž natáhne nelibé pachy a současně zahubí většinu bakterií, které zápach způsobují.

Osvěžit nemusíte jen boty. Sušenou kůru v plátěných pytlících můžete rozmístit po bytě, případně dát do skříní mezi oblečení či do koupelny. Váš domov i prádlo budou krásně vonět.

Nápadité inspirace

Pokud jste velcí milovníci pomerančů a slupek máte požehnaně, vyrobte si účinný čisticí prostředek. Do sklenice s víkem napěchujte čerstvě oloupané slupky, zalejte je bílým octem, aby byly zcela ponořené. Důkladně uzavřete a za občasného promíchání nechte alespoň tři týdny v lednici. Poté sceďte a nalejte do rozprašovače. Výsledkem je přírodní čistič na sanitu, vodovodní baterie, podlahy i okna.

Pomerančovou kůru využijí nejen osoby praktické, ale i tvořivé. Sušená kůra, případně i celá usušená kolečka pomerančů totiž poslouží jako přírodní materiál k výrobě nejrůznějších dekorací. Podívejte se na článek Dekorace se skořicí: Zkuste svícen, věnec i bonbonové stromečky. Tyto nápady se vám samozřejmě budou hodit po celý rok.

Reklama

Načítám