Hlavní obsah

Pořádná peřina pro bylinky. Jak je připravit na zimu?

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina bylinek zimu zvládne. Choulostivější druhy ale budou vděčné za peřinu, která je ochrání před mrazem. A ty nejzimomřivější raději přeneste domů. Je na to nejvyšší čas.

Článek

Zapomněli jste v podzimním spěchu na bylinkový záhon? Ještě se o něj stihnete postarat a bylinky zazimovat. Vezměte si rukavice, nůžky, rýč a hrábě. A připravte si také peřinu – například chvojí, slámu nebo zahradnickou netkanou textilii.

Bylinky odolné i choulostivé

Jestli máte v bylinkovém záhoně ještě zbytky jednoletek, jako je třeba heřmánek, měsíček nebo kopr, odstraňte je. To samé udělejte i s plevelem. Ať jsou záhony čisté.

Bylinky si potom rozdělte na tři skupiny. Mezi ty odolné, které zvládnou i mrazivé počasí, patří petržel, pažitka, máta, meduňka nebo libeček. Tyto bylinky můžete zastřihnout, odstranit z nich uschlé části. Přihrňte k nim trochu zeminy, a to jim pro přečkání mrazů naprosto stačí.

choulostivějším bylinkám se řadí ty ze Středomoří, například tymián, šalvěj, levandule nebo oregano. Pokud chcete mít jistotu, že holomrazy přečkají v dobré kondici, přihrňte k jejich kořenům zeminu a opatřete je peřinou. Hned si ukážeme, jak na to.

Ty úplně nejcitlivější bylinky, jako je například bazalka, citronová tráva nebo rozmarýn, raději přesaďte do květináčů a odneste je domů.

Foto: Allison Edrington, Shutterstock.com

S trochou vaší pomoci přečkají bylinky i holomrazyFoto: Allison Edrington, Shutterstock.com

Přikrývka pro zimomřivé bylinky

V jaké kondici bylinky zimu přečkají, záleží mimo jiné i na tom, jak jsou vzrostlé a silné. Důležité je ochránit jejich kořeny. Proto kolem navršte zeminu. Přidat můžete i mulčovací kůru, která pomáhá udržovat vlhkost – vedle zimy totiž mohou bylinky trpět i suchem. Na druhou stranu, pokud přijde obleva a mulč je příliš vlhký, raději ho odhrňte, aby kořeny neuhnily.

Nejlepší přikrývkou pro bylinky je sněhová peřina. Všichni ale víme, jak to poslední roky se sněhem bývá. Proto se raději pojistěte a nastelte kolem slámu, přikryjte je chvojím nebo bílou netkanou textilií, kterou zatěžkáte kameny nebo cihlami.

Pokud jsou bylinky dostatečně velké a na zahradě je máte už několik let, pravděpodobně zimu přečkají i bez peřiny. Jen v případě krutých holomrazů je můžete narychlo přikrýt netkanou textilií.

S citlivkami raději do bytu

Rozmarýn, bazalku nebo citronovou trávu se vyplatí ze záhonů opatrně rýčem vyjmout a přesadit je do dostatečně velkého květníku. Pro přesazení můžete použít kompostovanou zeminu smíchanou s trochou písku. Případně si pořídit substrát určený přímo pro bylinky.

Bylinkám bude vyhovovat světlá, ale chladnější místnost, ve které by měla být teplota kolem 10 až 15 °C. Rostlinky se mohou vytahovat za světlem. Proto je jednou za několik týdnů otočte, aby se nenakláněly na jednu stranu.

Během zimního odpočinku budou bylinky potřebovat jen málo vody. Zalévejte je klidně jen jednou za čtrnáct dnů. Občas jim listy poprašte vodou z rozstřikovače – vzdušná vlhkost jim jen prospěje.

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Zazimování venkovních bylinek v květníku

Samostatnou kapitolou jsou pak bylinky, které jsou odolné (například máta nebo meduňka) a pěstujete je venku v květináčích. Docela dobře mohou zůstat venku, ale potřebují zateplit, aby jim nepromrzly kořeny. K tomu dobře poslouží polystyren, rákosová rohož, sláma nebo juta. Květináče materiálem obalte a zafixujte ho.

Zazimované bylinky – venku i vevnitř – občas překontrolujte. A těšte se, jak budou na jaře zase vonět.

Reklama

Související témata:

Načítám