Hlavní obsah

Skvělý pomocník pro celou rodinu? Domácí heřmánková mast!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Léčivé účinky heřmánku jsou známé odpradávna, tak je využijte i vy. Vyrobte si z heřmánkových květů domácí léčivou mastičku pro celou rodinu. Právě červenec je ideální měsíc pro sběr oblíbené bylinky, protože je zrovna v největším rozkvětu. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Heřmánek pravý, také zvaný lékařský, je skvělý všelék k vnitřnímu i vnějšímu užití. Působí protizánětlivě a částečně také dezinfikuje, tudíž je v létě vhodný na vyrážky, spálení od slunce, hmyzí štípance či drobné oděrky. Nejlepší je v podobě mastičky. Můžete si ji koupit v lékárně, nebo ji jednoduše vyrobit doma. A my vám prozradíme jak.

Čas heřmánku je tady

Na výrobu léčivé heřmánkové masti jsou nyní ideální podmínky – je sezona heřmánku. Bylinka kvete o prázdninách na lukách či polních cestách. Jen si musíte dát pozor, abyste si ho nespletli se rmenem sličným, který je na první pohled skoro k nerozeznání. Heřmánek pravý od něj s jistotou rozeznáte jedině tak, že rozpůlíte květní lůžko: heřmánek ho má duté a rmen plné. Heřmánek navíc silně voní.

Co si nachystat na výrobu

  • 150 g kokosového oleje -
  • 50 g bambuckého másla -
  • 2 hrsti čerstvých heřmánkových květů -
Foto: Tomáš Rubín

Bambucké máslo můžete vynechat a místo kokosového oleje dát vepřové sádloFoto: Tomáš Rubín

Na přípravu heřmánkové mastičky nepotřebujete nic moc extra a výrobu hravě zvládnete. Nejdůležitější součástí jsou heřmánkové květy. Nesbírejte je hned u silnice, kde by byly plné nečistot, ale zkuste je natrhat v lukách a polích. Další surovinou je tuk. Můžete použít vepřové sádlo nebo příjemněji vonící kokosový olej. My jsme ke kokosovému oleji přidali ještě trochu bambuckého másla. Nezapomeňte si nachystat i dobře vymytou krabičku, ve které mast uchováte.

Jak vyrobit heřmánkovou mast

Foto: Tomáš Rubín

1. Nad párou rozehřejte kokosový olej s bambuckým máslemFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

2. Dvě hrsti čerstvých heřmánkových květů nastříhejte, vložte do roztopeného základu a nechte trochu probublatFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

3. Pak odstavte, nechte vychladnout, zakryjte a louhujte přes noc na chladnějším místě. Nazítří směs znovu zahřejte a přeceďte přes jemné sítko (nebo plátýnko) do nachystané krabičkyFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

4. Heřmánkovou mastičku uchovávejte v temnu a chladuFoto: Tomáš Rubín

Z heřmánku můžete vyrobit také olej, tonizační vodu či si ho nasušit do zásoby na zimu pro přípravu heřmánkového čaje. Mastička pro celou rodinu se vám bude hodit právě v letním období.

Reklama

Související témata:

Načítám