Hlavní obsah

Porod vévodkyně Meghan: Jaké jsou tradice a dodrží je?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Královská rodina je zase jako na trní. Datum porodu vévodkyně Meghan se blíží. Jak se dítě bude jmenovat? Dostane tradiční jméno, anebo moderní? A chystá se vévodkyně rodit v Lindo Wing jako její švagrová Kate, anebo se vzepře tradicím?

Článek

Porod vévodkyně Meghan se blíží. I když královský palác oficiální termín nezveřejnil, podle všeho by to mělo být na přelomu dubna a května. Prozradila to sama nastávající maminka na jedné ze svých cest počátkem roku, kdy se jí zeptali obdivovatelé. Jenže pravděpodobný termín porodu je jedna věc, realita druhá. Můžeme se tedy jen dohadovat, kdy vévodkyně nového královského potomka, který bude sedmý v následnictví, přivede na svět.

Z tohoto dítěte se s největší pravděpodobností panovník nikdy nestane, ale i tak by měla Meghan dodržet jisté zvyklosti, co se porodu týče. Nejen společenské události, ale také narození královského potomka má totiž jasná pravidla. Že se pohlaví, jméno ani předpokládaný termín předem neprozrazují (i když občas informace uniknou), je všem jasné. Co dalšího je spjato s královskými tradicemi?

Místo porodu neznámé

Dříve členky královské rodiny přiváděly potomky na svět v rodinném prostředí. Změnila to až královnina dcera princezna Anna (68) – jako první porodila syna Petera (41) i dceru Zaru (37) v nemocnici svaté Marie v soukromé části Lindo Wing a v jejích šlépějích šla i princezna Diana (†36) nebo vévodkyně Kate (37). Kde nakonec bude rodit Meghan, není doposud známo. Chvíli se hovořilo o nemocnici Frimley Park, která leží kousek od Frogmore House ve Windsoru, kam se mají Harry a Meghan stěhovat, pak se spekulovalo, že i oni nakonec využijí služeb Lindo Wing... Jenže nyní je zase všechno jinak.

Podle zdroje blízkého královské dvojici si budoucí rodiče přejí mít maximum soukromí a Meghan netouží hned několik hodin po porodu stát před celou Británií. Navíc se kvůli vyššímu věku prvorodičky její blízcí bojí komplikací, které mohou nastat, a proto ji nechtějí ještě více znervózňovat tím, že by jí pod okny kempovali fotografové a fanoušci.

Foto: Profimedia.cz

Stále není jasné, zda bude Meghan rodit v nemocnici svaté Marie v soukromém křídle Lindo Wing jako vévodkyně Kate, anebo zvolí jiné místoFoto: Profimedia.cz

Pozdrav Britům i světu

Otázka je tedy i to, zda vůbec Meghan s Harrym veřejně vystoupí, až půjdou z porodnice, aby děťátko ukázali světu, jak je to u oblíbených členů královské rodiny běžné. Ať už to byla princezna Anna, princezna Diana, nebo vévodkyně Kate, vždy věnovaly pár minut novinářům a veřejnosti, aby si je s novým potomkem mohli prohlédnout a vyfotografovat. I Alžběta II. (92) toto gesto vždy udělala – potomky ukazovala z balkonu Buckinghamského paláce, kde je přivedla na svět. Urození rodiče tak vyjdou vstříc médiím a ta jim za to dopřejí soukromí. Jenže princ Harry nemá pro novináře a fotografy zrovna pochopení.

První vystoupení a módní show

Pokud k tomu dojde, čeká královského novorozence první módní výstup. K tradici patří, že jsou miminka zabalena do speciální designové přikrývky, kterou vyrábí anglická firma G. H. Hurt & Son. Tato společnost funguje na britském trhu už více než sto let a v jejich pokrývce se z porodnice nesl princ William (36) i všechny jeho děti. Zvolí tradiční značku i Meghan, anebo si vybere jinou? Jedna věc je jistá: rozhodně nepůjde o nějakou obyčejnou deku.

Foto: Profimedia.cz

Přikrývka, do které jsou královské děti zabaleny, není jen tak ledajaká, ale od tradiční britské značkyFoto: Profimedia.cz

První musí být informován panovník

Komu byste jako prvnímu oznámili, že miminko přišlo na svět a vše dobře dopadlo? Pravděpodobně vás napadnou vaši rodiče. Jenže pokud máte za partnera člena královské rodiny, jako první musíte novinu oznámit panovníkovi, tedy Alžbětě II. Až pak můžete zpravit ostatní. Veřejnost si může přečíst oznámení na zlatem zdobené tabuli před Buckinghamským palácem. Tím to ale nekončí – před porodnicí čeká městský vyvolávač, který zprávu rozkřikuje pro davy stojící opodál. Tato tradice se zachovala ještě ze středověku, kdy mnoho lidí neumělo číst. Dnes královská rodina informaci zveřejňuje také na sociálních sítích.

Pohlaví ano, jméno ne

A s napínáním veřejnosti nepřestane královská rodina ani po oznámení, že se dítě narodilo. Prozradí sice pohlaví, ale už neřekne jméno. Na odtajnění se čeká několik dnů. Že se třetí dítě prince Williama a vévodkyně Kate jmenuje Louis (1), se veřejnost dozvěděla až čtyři dny po porodu. Podobně dlouhá doba přitom byla i u Charlotty (3) a George (5). V královské rodině se ovšem nedávají jen tak ledajaká jména – vždy jsou vybírána s ohledem na tradice. Otázkou je, zda se toho budou držet i Meghan a princ Harry, jestli se nevydají vlastní, modernější cestou.

Dítě Harryho a Meghan bude osmým pravnoučetem královny. Znáte je všechny?

Reklama

Související témata:

Načítám