Hlavní obsah

Co přinesl královské rodině rok 2021? Smutek i skandály

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci roku starého a začátku roku nového tak nějak patří bilancování. Jak si v roce 2021 vedla a žila britská královská rodina? Co udělalo královně Alžbětě II. radost a co ji zdrtilo a zarmoutilo?

Článek

Nedávno mě pobavil vtip: Bůh stvořil Adama a řekl mu, že je první člověk na světě. Adam ukázal na Alžbětu II. a zeptal se, kdo to je. Bůh pokrčil rameny a řekl: „Nevím, ta už tu byla, když jsem přišel.“

Ano, někdy se zdá, jakoby tu anglická královna byla odjakživa. Letos přitom oslavila „teprve“ 95. narozeniny. Pro svůj lid je jistotou a oporou. I když právě v roce 2021 potřebovala oporu i ona.

Co všechno přinesl jí a její rodině uplynulý rok? Mnoho smutných událostí a trpkých momentů, ale zároveň měla i důvody k radosti. Pojďme si to shrnout.

Královna pochovala svou životní lásku

Láska královny Alžběty a prince Philipa (†99) byla opravdu celoživotní, manželé byli 73 let. Ač měl chodit dva kroky za ní, byl jí vždy oporou. Ona zase brala ohledy na jeho názory, a když vešel do místnosti, rozzářila se.

9. dubna princ ve věku svých nedožitých stých narozenin zemřel. Rozloučení s ním bylo v kruhu rodinném a dojemná fotografie truchlící osamělé královny podle mnohých vystihuje tuto smutnou dobu.

Foto: Profimedia.cz

Chybět bude princ Philip všem, ale královně nejvícFoto: Profimedia.cz

Mnozí se obávali o její zdraví a občas oprávněně. Když britská panovnice zrušila v říjnu návštěvu Severního Irska a strávila noc v nemocnici kvůli „předběžnému vyšetření“, je jasné, že se něco děje. Stejně jako když ve stejné době zvolila nečekaný doplněk: hůlku.

Ač se rozhodla na Vánoce neopustit hrad Windsor, během tradičního projevu vypadala skvěle. Zavzpomínala na svého zesnulého muže a vyjádřila soustrast rodinám, které také ztratily své blízké.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční projev byl osobní, královna zavzpomínala na svou životní láskuFoto: Profimedia.cz

Harry a Meghan nepřestali čeřit vody

Mladší syn prince Charlese žije už víc než rok se svou ženou Meghan (40) v Americe. Odešli tam podle svých slov proto, aby měli klid od médií a mohli svým dětem dopřát více soukromí. Tenhle vtip nás asi jen tak bavit nepřestane. Zdá se totiž, že jestli někdo touží po pozornosti a chce být vidět, jsou to tihle dva.

Ve skandálním rozhovoru s jejich kamarádkou, moderátorkou Oprah Winfrey (67), nenechali na královské rodině nit suchou. Meghan řekla, že měla kvůli ní opakovaně sebevražedné myšlenky a nejmenovaný člen královské rodiny prý projevil obavy, jakou barvu pleti budou mít jejich děti. Královna i ostatní členové rodiny se ohradili, že rasismus v rodině opravdu nemají.

Foto: Profimedia.cz

Že u Oprah odpálí bombu, se tak nějak tušilo... Ale že až takovou?Foto: Profimedia.cz

Na Valentýna oznámili, že čekají druhé dítě a 4. června se narodila Lilibet Diana. A veřejnost vedla diskuse o tom, do jaké míry je vhodné, že pro dceru zvolili jako jméno velmi soukromou přezdívku královny, navíc bez předešlé domluvy. Na konci roku se rodina ukázala komplet.

A je na co se těšit i v roce 2022, to mají vyjít Harryho paměti...

Foto: Profimedia.cz

Chtěli v USA najít klid a soukromí... Přitom dělají vše proto, aby neupadli v zapomněníFoto: Profimedia.cz

Skandál prince Andrewa stále doutná

O tom, že je oblíbený syn královny zapletený do sexuálního skandálu a byl velkým kamarádem finančníka Jeffreyho Epsteina (†66), obviněného z obchodu se sexem, se ví už nějakou dobu. Ale letos byla konečně ve Spojených státech podána civilní žaloba. Podala ji Virginie Giuffre (38), kterou měl jako sedmnáctiletou zneužít jak princ, tak jeho přítel.

Jeho právníci doufají, že případ vyřeší díky dohodě o vyrovnání, kterou před jedenácti lety Giuffre a Epstein podepsali. Mimo jiné v ní souhlasila, že na nikoho z okolí finančníka nepodá žalobu. Princův tým tedy tvrdí, že její žaloba je nepodložená.

Královně to i tak přidělává vrásky a princovi taky. Panují obavy, že bude celý jeho sexuální život podroben detailní analýze.

Foto: Profimedia.cz

Královna stáhla prince Andrewa z očí veřejnosti, ale před soudem jej ochránit nemůže (a ani nechce)Foto: Profimedia.cz

William a Kate oslavili 10 manželských let 

V těžkých dobách mnozí oceňují stabilitu, a tou jsou bezesporu následník trůnu princ William (39) a jeho žena Kate (39). Podporovali obyvatelstvo v době pandemie, šli všem příkladem a sdíleli fotku, na které se nechávají očkovat.

Letos oslavili desáté výročí svatby, a ač si většinou nedávají lásku veřejně najevo, sdíleli ze svého soukromí víc, než je obvyklé. Rodinné video, na kterém řádí se svými třemi dětmi v písečných dunách v Norfolku a opékají si marshmallows, dojalo mnohé.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z vánočního přání rodiny prince Williama je plná optimismuFoto: Profimedia.cz

Kate potvrdila svou pozici módní ikony, když se na premiéře nové bondovky Není čas zemřít objevila v nádherných zlatých šatech. Byla vskutku oslňující.

Foto: Profimedia.cz

Na premiéru nové bondovky vyrazili následníci trůnu se svými krásnými ženamiFoto: Profimedia.cz

Na Štědrý den byl v Anglii odvysílán speciální vánoční koncert, mimo jiné na něm vystoupila i zpěvačka a bývalá přítelkyně prince Harryho, Ellie Goulding (35). Kamery zachytili pohled plný lásky, který si William s Kate v jedné chvíli vyměnili.

Foto: Profimedia.cz

Ellie Goulding jim zpívala na svatbě a oni se na sebe dívají se stejnou láskou jako před deseti letyFoto: Profimedia.cz

Rodina se rozrůstá

Královna je čtyřnásobnou matkou, a tak se těší z velkého počtu vnoučat a pravnoučat. Letos se narodila hned čtyři pravnoučátka, z čehož má panovnice velkou radost.

Syn August se narodil princezně Eugenii (31) a jejímu muži Jacku Brooksbankovi (35), z dcery Sienny se těší princezna Beatrice (33) a Edoardo Mapelli Mozzi (38). Dcera princezny Anny (71), Zara Tindall (40), a její muž Mike (43) se radují ze syna Lucase. A v Americe se narodila malá Lilibet, jejímiž rodiči jsou princ Harry a jeho žena Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Obě dcery prince Andrewa se staly letos maminkami (na snímku princezna Eugenie s manželem a synem)Foto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám