Hlavní obsah

Festival v Cannes: Vyvážená porota a cyklošortky hlavní star

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Filmové festivaly po celém světě mívaly své pevné datum. Květen patřil Cannes a červenec Karlovým Varům. Na světové hvězdy před Puppem si musíme počkat do srpna, Francie si velkou slávu užívala nyní. A červený koberec bude mít na co vzpomínat.

Článek

Festival nebyl tak pompézní, jako jsme zvyklí. Bylo méně fanoušků, hvězd i filmových pecek. Zato bylo více opatření a testů.

Nebyl zde uveden žádný vyloženě americký trhák, je znát, že s kinematografickým průmyslem opatření zamávala, zároveň je ale cítit, že se snaží povstat z popela jako ten bájný Fénix. A to se cení. Samozřejmě se řešil nejen film a umění, ale i společenská i politická témata, jak už to tak poslední roky bývá.

Které filmy byly představeny, kdo na červeném koberci oslnil víc než jižní slunce a kdo na sebe upoutával pozornost modely á la Chytrá horákyně?

Spike Lee a pět žen

Porotě poprvé v historii předsedal černoch, spolu s ním v ní usedlo pět žen a tři muži. 74. ročník festivalu kopíruje společenské trendy. Režisér Spike Lee (64) si neodpustil prohlášení, že svět ovládají gangsteři jako Putin, a zmínil i policejní brutalitu.

I snímky, které soutěžily o Zlatou palmu, odrážely společenské klima a řešily sexuální identitu, imigranty apod. Zvítězil nakonec Titane a režisérka Julia Ducournau (37) se tak stala teprve druhou ženou v historii po režisérce filmu Piano, Jane Campion (67), která si odnesla hlavní cenu. Titane není film pro každého a někteří diváci příběh o lesbické vražedkyni, která mimo jiné souloží s autem, nevydýchali a odešli ze sálu.

Foto: Profimedia.cz

Porotě rozhodující o vítězných snímcích předsedal režisér Spike Lee (v růžovém obleku)Foto: Profimedia.cz

Zlatá palma pro Jodie

Festival zažil několik ovací ve stoje a jeden doprovodil na podium i Jodie Foster (58), která si převzala čestné ocenění. Poprvé se v Cannes představila s filmem Taxikář (1976), kde hrála jako mladá dívka. Když děkovala, nikdo by nehádal, že jí za dva roky bude šedesát a v kinematografii už toho mnoho dokázala. O tom, že je to výjimečná a inteligentní dáma, přesvědčila i tím, že jako vždy na festivalu mluvila plynně francouzsky.

Foto: Profimedia.cz

Ve vlasech přiznané stříbrné prameny, postavu jako před lety a křehký úsměv. Jodie Foster byla a je jedinečnáFoto: Profimedia.cz

Hvězdy Francouzské depeše

Desátý snímek Wese Andersona (52) měl sice na festivalu premiéru, čeští diváci si na něj ale budou muset počkat až do listopadu. Celý název tohoto festivalového hitu zní Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun a vzdává poctu novinářům 20. století.

Snímek přijela představit početná delegace a herecké hvězdy jako Tilda Swinton (60), Adrian Brody (48), Owen Wilson (52) nebo dvorní Andersonův herec Bill Murray (70).

Foto: Profimedia.cz

Tilda Swinton zářila mezi zástupci filmu Francouzská depešeFoto: Profimedia.cz

Nejstylovější pár

A režisér Spike Lee ještě jednou. Ocenění si totiž zaslouží nejen za umělecký přínos, ale s manželkou Tonyou Lewis (55) byli letos stylovou ozdobou každé akce i slavnostního ceremoniálu. Jsou svoji od roku 1993 a důkazem, že můžete ladit, i když nemáte stejná trička. Tleskáme!

Foto: Profimedia.cz

Absolutní pecka tihle dva!Foto: Profimedia.cz

Návrat Catherine Deneuve

Na festival jezdí desítky let, ale prý nikdy nebyla tak dojatá jako nyní. Před necelými dvěma roky prodělala ikona francouzské kinematografie mozkovou příhodu a na veřejnosti vystupovala jen sporadicky. Nyní přijela Catherine Deneuve (77) představit nový film De son vivant, kde hraje matku syna umírajícího na rakovinu. A potlesk vestoje si užívala.

Foto: Profimedia.cz

Odhalené modely přenechala mladším, ale když později oblékla střídmější outfit, ukázala, že si stále udržuje štíhlou postavu. To tahle róba tedy skryla...Foto: Profimedia.cz

Bella Hadid a její plíce

Má bezchybnou figuru a rozhodně se s ní ráda pochlubí. Modelka Bella Hadid (24) je královnou sociálních sítí, bojuje za práva Palestiny a ráda provokuje. Některé modely na festivalu byly rafinované, jiné přímočaře odhalené. Kam zařadit model, který měl výstřih u pupíku a ňadra jí zakrýval zlatý model plic, těžko říct. I když zakrýval je možná příliš silný výraz.

Foto: Profimedia.cz

Šaty pochází z kolekce podzim/zima 2021-22 značky Schiaparelli Haute Couture Foto: Profimedia.cz

Božská Eva

Když se objevila v 90. letech v reklamě na podprsenku na billboardech u silnice, řidiči zapomínali řídit a zírali. A Božská Eva to má v sobě dodnes. Do fronty na sex appeal šla minimálně třikrát a i když vyjde na červený koberec v kalhotách a topu bez výstřihu, svedla by i mnicha.

Foto: Profimedia.cz

Byla uznávanou topmodelkou a múzou. Těžko by někdo hádal, že za dva roky oslaví padesátkuFoto: Profimedia.cz

Helen Mirren to letos ustála

Obvykle je britská herečka ztělesněná elegance, o mnoho let mladší ženy by chtěly vypadat jako ona. A přesto se o ní v souvislosti s Cannes mluví i méně lichotivě. V roce 2018 totiž Helen Mirren (75) po rozhovoru upadla, všichni to viděli, všichni to komentovali. Jako kdyby se to nikdy nikomu nestalo... Letos na sebe herečka ale připoutala pozornost ne kvůli nešťastnému přešlapu, ale krásným šatům.

Foto: Profimedia.cz

Je jí 75 let a na tlumené barevné odstíny ji neužijeFoto: Profimedia.cz

Příliš mnoho stylu škodí

Filmový muzikál Annette zahajoval festival. Marion Cotillard (45) v něm ztvárnila operní pěvkyni, která se zamiluje do stand up komika a jsou dokonalým párem. A pak se jim narodí tajemná holčička s výjimečným darem. Obvykle bývá herečka velmi elegantní, ale na festivalu až moc střídala styly. Byla k vidění v blýskavé róbě, lacláčích, prapodivném džínovém modelu i v cyklošortkách.

Foto: Profimedia.cz

Jestli tomuto modelu něco nemůžeme vytknout, tak je to to, že ladí barevně. Ze zbytku trochu přechází zrak Foto: Profimedia.cz

Sharon, jak ji neznáte

V Základním instinktu (1992) házela nožkami a puberťáci celého světa se snažili přijít na to, zda má, či nemá prádlo. Jedna z největších filmových svůdnic je jako chameleon. A tentokrát se nemůžeme rozhodnout, zda tenhle romantický look Sharon Stone (63) sedí. Co myslíte vy?

Foto: Profimedia.cz

Zahraniční módní policie jsou róbou Sharon uchváceny. Pravdou je, že ona by asi skvěle vypadala i v pytliFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám