Hlavní obsah

Lásky, které měnily svět: Pavel Vítek a Janis Sidovský

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární muzikálový zpěvák a úspěšný producent spolu žijí a pracují už 34 let. A patří k nejharmoničtějším párům českého showbyznysu. Kolik let ale Pavel Vítek a Janis Sidovský svoji lásku tajili před celým světem?

Článek

Málokterý pár v českém showbyznysu působí tak harmonicky a vyrovnaně jako Pavel Vítek (59) a Janis Sidovský (54). Nemají na svém kontě žádné skandály, nemají potřebu o sobě přehnaně informovat média. Zažili roky, kdy se nemohli vzít na ulici ani za ruku, a váží si svého soukromí.

Desítky let spolu nejen žijí, ale i pracují. Janis Sidovský rozumí zábavě jako málokdo, dokáže odhadnout, co bude hit a jaký program budou diváci milovat. Pavel Vítek spojil lásku ke zpěvu a herecký talent a na rady svého partnera rád dá.

Janis Sidovský dnes slaví 54. narozeniny, jeho partnera čeká v září oslava kulatin. A navíc budou mít výročí: 35 společných let. Prý to bude velké, ale na 300 hostů jako na svatbě to nevypadá.

Pavel Vítek

Rodák z Olomouce se chtěl od dětství věnovat umění, a ač šel po gymnáziu studovat speciální pedagogiku, nakonec vyhrálo herectví. Na DAMU patřil do velmi silného ročníku, jeho spolužáky byli Karel Roden (59), Ivana Chýlková (58) nebo Eva Holubová (62). V roce 1986 se ale stal pěveckou hvězdou a idolem, měl hit Má svůj den a později úspěšné album Vůně tvý kůže. Na čas tedy dostalo zpívání přednost před herectvím.

Foto: STANISLAVA PETELE / MAFRA / Profimedia

Zpěv ho vždy bavil a možnost propojit ho s herectvím je pro Pavla Vítka ideálníFoto: STANISLAVA PETELE / MAFRA / Profimedia

Nakonec našel způsob, jak své dvě milované profese propojit, objevil kouzlo muzikálů. Hrál v Bídnících, v Miss Saigon, v Draculovi odehrál na tisíc představení. Diváci ho vídali i v Noci na Karlštejně nebo v Mamma Mia!, za výkon v Plesu upírů byl nominován na cenu Thálie. Na svém kontě má i divadelní role, hrál v Rozmarném létě, Postřižinách nebo Světácích.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Ač je jeho partner často i producentem akcí, na kterých vystupuje, nemá nic zadarmo. Naopak musí být často mnohem víc připravený než ostatníFoto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Vystupoval po celém světě, byl hostem na mnoha významných koncertech českého showbyznysu. A je součástí uskupení 4 Tenoři (Marian Vojtko, 48; Pavel Vítek; Michal Bragagnolo, 31; Jan Kříž, 36), které vzniklo po úspěšném vystoupení na koncertu Proms Gala v roce 2017.

Nyní plánuje velký zářijový koncert ku příležitosti svých šedesátin, které mimochodem nejdou mnohým do hlavy, protože stále vypadá velmi mladistvě.

Foto: Profimedia.cz

4 Tenoři nejsou umělé seskupení, vznikli na základě úspěchu na koncertuFoto: Profimedia.cz

Janis Sidovský

Ač rodáka z Pardubic s řecko-českými kořeny lákal ze všeho nejvíc tanec, nejdřív vystudoval průmyslovou školu a rozjel to až pak. Říkal si Travolta z Pardubic, stal se republikovým mistrem v párovém moderním tanci, pěvecké hvězdy doprovázel po celém světě a vystupoval v televizních pořadech.

V 90. letech se už zaměřil spíše na oblast produkce a promotérství (prý už beztak nevyšvihl nohu tak vysoko). Velkou příležitostí byla nabídka Karla Svobody (†68) na propagaci muzikálu Dracula. A začali se na něj obracet populární zpěváci, aby je zastupoval jako mediální manažer.

Foto: Profimedia.cz

V showbyznysu má Janis Sidovský mnoho hvězdných přátelFoto: Profimedia.cz

Dnes je jednou z nejvlivnějších osobností českého showbyznysu, mnohým hvězdám pomohl ke slávě i comebackům, produkuje muzikály i koncerty, přednáší na vysokých školách i konferencích. Mezi jeho projekty patří mimo jiné Královny popu nebo úspěšný divadelní muzikál Noc na Karlštejně.

Foto: Profimedia.cz

Během let v showbyznysu přesně ví, z které písně bude hit a který pořad si najde hodně divákůFoto: Profimedia.cz

Láska z Karlštejna, kterou roky tajili

Co se týče lásky, v 80. letech v socialistickém Československu bylo velmi obtížné přiznat náklonnost ke stejnému pohlaví, sobě i okolí. Pavel navázal několik vztahů se ženami, byl dokonce krátce ženatý. Podle něj šlo o takovou studentskou „hurá akci“, která po tři čtvrtě roce skončila. Po nějaké době ale natáčel pořad pro Českou televizi. Během nacvičování choreografie se zahleděl do očí jednoho z tanečníků a bylo jasno.

Ač museli překonat mnohé překážky, nikdy za celých 34 let neměli blízko k rozchodu. A co že jim stálo v cestě? Zpočátku hlavně nastavení společnosti, o homosexualitě se nahlas nemluvilo. Ani mezi umělci. Pavel byl v té době idolem především náctiletých dívek, jeho plakáty visely v pokojíčkách a písně zněly z rádia každý den, nebylo pro něj jednoduché přiznat vztah s mužem. Z akcí s Janisem odcházeli každý zvlášť a potkávali se až u auta. Bydleli spolu, ale když měli přijet rodiče jednoho z nich, musel Janis zabalit peřiny a hrnce a odstěhovat k sobě do garsonky. Svůj vztah před rodiči tajili osm let, před veřejností pak plných deset roků.

Foto: Profimedia.cz

Roky museli tajit, že nejsou jen kamarádi a zpěvák a jeho manažerFoto: Profimedia.cz

Dlouho o nich věděla jen Eva Pilarová (†80), později se už šuškalo, že jejich vztah je více než přátelský. Až když na přelomu milénia bulvár hrozil, že zveřejní kompromitující informace, poradila jim právě Pilarová, ať se řídí srdcem. Rozhodli se pro otevřený rozhovor, i když riskovali ohrožení kariéry. Mezi kolegy však našli vesměs podporu, stejně tomu bylo i u zpěvákových fanynek.

V roce 2006 se rozhodli na Karlštejně uzavřít jedno v z prvních registrovaných partnerství v České republice. Na obřadu se sešlo na 300 hvězdných hostů. Karel Gott (†80) jim například popřál: Žijte, jak vám je vhod! To vám přeje Karel Gott.

Foto: Profimedia.cz

Ač žijí spokojeně na Karlštejně, do Prahy rádi jezdí za prací i za kulturouFoto: Profimedia.cz

Další zkouškou byla nabídka pro Sidovského pracovat v New Yorku, ten dal ale před kariérou přednost právě vztahu. Na tom ostatně podle svých slov pracují neustále. Spojuje je smysl pro humor, dobré jídlo i cestování, vztah jim pomáhá budovat i asertivita, životní nadhled a také schopnost netrvat jen na své pravdě a nechat druhému vlastní prostor. Jako místostarosta Karlštejna Sidovský také oddává páry. Těm říká, že manželství je umění kompromisu, empatie a jistoty, že se jeden na druhého mohou spolehnout.

A ač svůj domov v Karlštejně milují, jednou se vidí v domečku u moře.

Reklama

Související témata:

Načítám