Hlavní obsah

Pozice žáby jako hit internetu: Je to opravdu takový zázrak pro zdraví a kdo by měl být opatrný?

Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TikTok má nový hit. Je jím frog pose neboli jógová poloha žáby. Opravdu je tak úžasná, jak propagují tiktokeři, a skutečně pomáhá snížit stres, zlepšit krevní oběh i sexuální život?

Článek

Internetem se poslední rok šíří videa vychvalující jógovou ásanu známou jako poloha žáby (mandukásana, frog pose). Má vést k posílení svalů pánevního dna, stimulovat trávení a podpořit krevní oběh. Kromě toho prý pomáhá s otevřením kyčlí, zlepšuje celkovou flexibilitu, snižuje stres a úzkost, mírní bolesti beder a kolen a posiluje záda. Přitom stačí, abyste v poloze denně pobyli minutu až dvě. Co si o tom myslí skuteční jogíni?

Výhody žabí polohy

Poloha žáby sice přináší četné benefity, ale tak žhavé, jak tvrdí tiktokeři, to nejspíš není. Jak potvrzuje Radka Pamětická, lektorka jógy a koučka zdravého životního stylu, poloha se zaměřuje na protažení kyčlí a vnitřní strany stehen, v této oblasti zlepšuje flexibilitu a zvyšuje rozsah pohybu: „Vedle toho protahuje svaly zad, což může pomoci zmírnit napětí pociťované v jejich spodní části, tedy v bedrech. Má také moc posílit svaly středu těla i pánve.“

O józe se také obecně ví, že pomáhá zlepšit duševní zdraví. Ovšem jak dalece lze tento aspekt vztáhnout vyloženě na pozici žáby? „To se dá tvrdit v podstatě o každé jógové poloze. Podobně jógové polohy obecně zlepšují krevní oběh, v kombinaci se správným dýcháním se tak mohou podepsat i na snížení hladiny krevního tlaku a zlepšení zdraví srdce. Nejedná se tedy o výsadu jediné pozice,“ vysvětluje Radka Pamětická.

Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Pokud v poloze špatně dýcháte nebo neumíte aktivovat svaly pánevního dna, s jejich posílením žába nepomůžeFoto: zeljkodan, Shutterstock.com

Kdy je mandukásana škodlivá

S čím však poloha prokazatelně nepomůže, ba naopak, co umí ještě zhoršit, je bolest kolen. A neplatí také, že benefity přijdou hned poté, co se jí budete věnovat minutu nebo dvě denně. Aby praxe nesla ovoce, je třeba se cvičení věnovat pravidelně a dobu prodlužovat. „Mandukásana je intenzivní poloha na otevření a uvolnění kyčlí. Je vhodná i pro začátečníky, avšak její provedení vyžaduje výdrž, které dosáhnete pouze pravidelným praktikováním,“ potvrzuje učitelka jógy Dara Rakovčík.

A Radka Pamětická zdůrazňuje, že poloha žáby také nemusí pomoci posílit svaly pánevního dna, pokud je neumíte aktivovat nebo při cvičení špatně dýcháte.

Pro koho se žabí poloha (ne)hodí

I když je pozice žáby pro většinu lidí bezpečná, intenzivní protažení třísel a kyčlí může být nepříjemné. „Jestliže v poloze cítíte bolest kolen či kyčlí nebo jiných částí těla, může vaše obtíže ještě prohloubit. Ve všech polohách k sobě přistupujte citlivě a vědomě. Teprve pak budou mít ten správný účinek,“ radí Radka Pamětická.

Pokud cítíte tlak v kolenou, zkuste je, společně s kotníky, podložit dekou nebo polštářem, podložit můžete i hrudník nebo hlavu. Konzultovat s fyzioterapeutem či jiným odborníkem by provádění polohy měly těhotné ženy, dále lidé po úrazech v oblasti pánve a v dolní části zad a také ti, kdo mají potíže s kyčlemi, koleny nebo kotníky.

Foto: Sergey Zaykov, Shutterstock.com

Klíčové je správné provedení, jinak si můžete ublížit. Pokud máte nějaké potíže s pohybovým aparátem, raději se poraďte s fyzioterapeutem. Poloha pro vás nemusí být nejvhodnějšíFoto: Sergey Zaykov, Shutterstock.com

Jak se frog pose provádí

Klekněte si na všechny čtyři, záda držte rovnoběžně se zemí, dlaně pod rameny, kolena pod kyčlemi. Ruce opřete o předloktí a přeneste na ně váhu (opřete se o ně), kolena začněte vysouvat do stran a pokračujte, kam vás tělo pustí. Chodidla se opírají o vnitřní klenbu, vysouvejte je do stran, kotníky zůstávají pod koleny.

Jóga by neměla nikdy bolet, proto začínejte pomalu a nechoďte přes bolest, tedy cvičte jen tak, aby vám to bylo příjemné. Rozsah pohybu a čas, který v poloze zvládnete strávit, se budou postupně zlepšovat.

Reklama

Související témata:

Načítám