Hlavní obsah

5 skvělých důvodů, proč se každý den 10 minut protahovat

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Reklama

Strečink na první pohled nepřináší takové výsledky jako kardio nebo posilování, přesto existuje několik opravdu dobrých důvodů, proč je důležité se mu věnovat. A pro skvělý efekt stačí jen pár minut denně!

Článek

Strečink se jeví pomalý, může se zdát nudný, někteří ho dokonce mohou vidět jako ztrátu času. Proč byste ale po lekci tance nebo poté, co se vrátíte domů z běhu, neměli spěchat rovnou do sprchy a naopak byste si měli udělat deset minut čas a pořádně se protáhnout? A proč byste se mu měli věnovat, i když nesportujete?

1. Prodloužíte svaly

Každodenní protahování postupně prodlužuje svalstvo a zlepšuje flexibilitu. Navíc pomáhá svalům i mozku zapamatovat si tento nový stav a další den navázat tam, kde jste včera skončili. Znamená to, že čím více se protahování věnujete, tím více se zlepšujete.

Zásadní je pravidelnost: svaly si lépe pamatují, když se budete protahovat deset minut denně než hodinu týdně. Nejlepší je udělat z protahování zvyk a věnovat se mu každý den ve stejnou dobu – třeba ráno po probuzení nebo večer, než si půjdete lehnout. A samozřejmé by mělo být mírné protažení po fyzické aktivitě.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Strečink před hlavním tréninkem je prevence zranění, ovšem je skvělý a nenahraditelný i pro lidi, kteří se sportu nijak extra nevěnujíFoto: Rido, Shutterstock.com

2. Zlepšíte výkonnost i běžný pohyb

Protažené svalstvo má větší rozsah, což napomáhá celkovému zlepšení sportovní výkonnosti. „Máte lepší odraz, protože svaly jsou pružnější, také delší krok či skok a dokážete kvalitně udělat hlubší dřep či lepší výpad,“ říká výživová a fitness poradkyně Radka Pamětická.

Nezapomínejte tedy na základní protažení i po krátkém prohřátí před hlavním tréninkem. Je to i prevence zranění: co je studené a tuhé, to se snadněji utrhne či jinak poškodí. A nezapomínejte na další výhody: pravidelně protahované svaly zajistí držení těla jako baletka a lehkou a elegantní chůzi.

3. Posílíte krevní oběh

Strečink prokrví i méně využívané svalstvo a pomůže mu odstranit napětí a uvolnit se. Aktivizovaný krevní oběh dodá svalům kyslík i čerstvý přísun živin a tak je revitalizuje. Pokud trávíte většinu pracovní doby vsedě, nemůžete pro svaly udělat nic lepšího než se potom pořádně protáhnout. A když to jde, dělejte si protahovací pauzičky v průběhu dne. Nezvýšíte přitom průtok krve jen do svalstva, ale i do mozku, takže osvěžíte také mysl a bude se vám lépe pracovat.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Protahování zlepší krevní oběh a osvěží mysl, když to uděláte v práci, budete produktivnějšíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Aktivujete parasympatikus

Už se vám někdy stalo, že jste měli po józe pocit, že jste ze sebe právě dostali všechen stres, který se ve vás kupil celý týden? Není to náhoda. Protahování aktivuje parasympatický nervový systém zodpovědný za odpočinek a trávení, který těmto systémům nakazuje, aby se uvolnily. To znamená, že tak skvěle se nemusíte cítit jen po lekci jógy ve studiu, ale i po domácím protahovacím cvičení. Díky tomu se vám zlepší i spánek a celková duševní pohoda.

5. Uvolníte hormony štěstí

Podobně jako jiné formy cvičení uvolňuje i strečink endorfiny známé jako hormony štěstí. Když radost, kterou jejich vyplavení navozuje, spojíte s klidem zprostředkovaným aktivací parasympatiku, dostaví se pohoda, klid a štěstí, které si lze při pravidelné praxi udržet trvale.

Jak se správně protáhnout

Může se zdát neuvěřitelné, že toto všechno zařídí jen deset minut protahování denně. Vyzkoušejte to a uvidíte sami. Strečink by se měl provádět pomalými pohyby, které nevedou k bolesti protahovaného svalu. Nic tedy nečiňte ve spěchu ani násilím!

„V každé póze setrvejte 20 vteřin, a pokud máte čas, tak i vícekrát. Pouze pravidelným protahováním tahem – nikoli švihem – dojdete k cíli,“ radí specialistka na výživu a pohyb Lucie Tvrdoňová. Důležité je i správně dýchat: každý protahovaný pohyb podpořte dlouhým výdechem a chvilku v něm setrvejte, s každým dalším výdechem se můžete zkusit dostat vždy o kousek dál nebo níž.

Jestli nejste úplně rozhýbaní, pak se hodí vědět, jak správně vstávat ze země nebo z postele, abyste si nehnuli se zády.

Reklama

Související témata:

Načítám