Hlavní obsah

Běžecké koleno hrozí i neběžcům. Jak mu předcházet?

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud rádi běháte, zřejmě vás už někdy bolelo koleno. Právě kolena jsou totiž při běhu namáhána nejvíc, a tak není náhoda, že se až 40 procent běžeckých zranění týká zrovna jich. Jednou z nejčastějších obtíží přitom bývá běžecké koleno. Jak ho poznat a léčit?

Článek

Patelofemorální bolestivý syndrom (PFPS) neboli běžecké koleno vzniká podrážděním chrupavky na spodní straně čéšky. Projevuje se bolestí v přední vnější nebo vnitřní části kolene, která může vystřelovat až k hýždím. Objevuje se po dlouhém běhu nebo při sjíždění či chůzi z kopce, nastává ale i po dlouhém sezení.

Příčinou je poškození čéšky

Běžecké koleno nemusí postihnout jen běžce, objevuje se i u sportů, jako je golf, squash nebo volejbal. Náchylnější jsou lidé s nohama ve tvaru písmene X, se slabšími kvadricepsy (svaly vepředu na stehnech) nebo hýžďovými svaly. Na vině může být i dědičné snížení odolnosti chrupavky (snáze se přetíží a snáze opotřebuje), úraz (pohmoždění, vykloubení nebo zlomenina čéšky) nebo špatný tvar či usazení čéšky ve žlábku (je moc vysoko nebo vybočuje). Příčinou mohou být i ploché nohy, zvýšené prohnutí bederní páteře nebo oslabené svalstvo. Všechny faktory zvyšují tlak na kloubní plochu čéšky a ten ji poškozuje, což se projevuje bolestí.

Foto: OzCameraman, Shutterstock.com

Z dlouhého sezení nebolí jen záda, mohou to být i kolenaFoto: OzCameraman, Shutterstock.com

Co dělat, když se běžecké koleno ozve

Objevení bolesti automaticky neznamená, že musíte přestat běhat. Jen je třeba zařadit více odpočinku a snížit počet naběhaných kilometrů. Dobré je také běhat do kopce, protože tehdy více zabírají hýžďové svaly a jejich posílení pomáhá kontrolovat kyčle i stehna a brání vytáčení kolen dovnitř, což se všechno podepisuje na vzniku PFPS. Pomoci může i posílení kvadricepsů, které vede k lepší kontrole pohybů kolene.

Vhodným prostředkem je jízda na kole, plavání a posilování pomocí vnějších úkroků. Koleni ulevíte, také když zkrátíte délku kroku a budete jej ohýbat jen mírně. Zapomínat byste neměli ani na protahování nebo balanční cviky.

„Různorodé balanční cviky – od práce s chodidlem přes statický stoj na jedné noze až k dynamickým úkonům, mohou i přes svoji jednoduchost velkou měrou dopomoci k vytvoření zdravého, fyziologického stereotypu při běhání,“ vysvětluje magistra Tereza Novotná, hlavní fyzioterapeutka pražských Domů jógy.

Jak si ulevit od bolesti

Od akutní bolesti a případného otoku uleví terapie chladem: namražený gelový pytlík zabalte do utěrky a přiložte na postiženou oblast. Led místo částečně znecitliví, což vás dostane z nejhoršího.

Pomoci může také zázvor, který je po staletí užíván k léčbě různých obtíží. Díky protizánětlivým vlastnostem působí podobně jako nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAID), ale bez vedlejších účinků. Koleno si můžete natírat zázvorovou mastí (seženete v lékárnách nebo ve specializovaných prodejnách s bio kosmetikou a zdravou výživou) nebo popíjet zázvorový čaj (do šálku horké vody přidejte lžíci mletého zázvoru).

Bolesti kloubů a svalstva umí utlumit i kurkumin obsažený v kurkumě, který bojuje proti zánětům. Kurkumu můžete přidávat do polévek či smoothies nebo ji užívat ve formě kapslí. „Lehké protizánětlivé účinky mají i chodroprotektiva – potravinové doplňky s obsahem chondroitin sulfátu či glukosaminu. Je vhodné je brát minimálně dva až tři měsíce při bolestech i jako prevenci recidivy obtíží,“ doplňuje doktor Radek Černý z ortopedie ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: Manu Padilla, Shutterstock.com

Pro zmírnění obtíží může lékař nebo fyzioterapeut aplikovat kinesiotapeFoto: Manu Padilla, Shutterstock.com

Kdy vyrazit k lékaři

Pokud bolest na vnitřní nebo vnější straně kolene cítíte hned po probuzení a neodeznívá ani v průběhu dne, znesnadňuje vám každodenní fungování a při běhu vás nutí zastavovat, měli byste navštívit ortopeda, který potvrdí diagnózu a vyloučí jiné příčiny obtíží. Důležité je, aby se v čéšce nerozvinul zánět, což by vyžadovalo terapii rázovou vlnou nebo aplikaci kinesiotapu, který oblast přetížení zlehčí a zklidní a zároveň svalům umožní aktivitu a návrat k pohybu (aplikuje jej lékař nebo fyzioterapeut).

Běžecké koleno

  • Jiný název - Patelofemorální bolestivý syndrom (PFPS)
  • Popis - Podráždění chrupavky na spodní straně čéšky. Objevuje se po dlouhém běhu nebo při sjíždění či chůzi z kopce, nastává ale i po dlouhém sezení.
  • Příznaky - Bolest v přední vnější nebo vnitřní části kolene, ta může vystřelovat až k hýždím.
  • Léčba - Terapie chladem, zázvorem či kurkumou, užívání chondroprotektiv, v případě vzniku zánětu čéšky terapie rázovou vlnou nebo aplikace kinesiotapu.
  • Prevence - Posílení stehen (kvadricepsů) a hýždí, běh do kopce, protahování a regenerace, zkrácení kroku při běhu.
  • Statistika - Až 40 procent běžeckých zranění se týká kolen.

Načítám