Hlavní obsah

Proč sexuálně spokojení lidé podvádějí?

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Může vám to klapat v posteli i mimo ni, ale stejně si partner našel milenku. Je to kvůli vám? A proč se vlastně miluje s někým jiným, když si při milování nesmírně rozumíte?

Článek

Podvádění a nevěra? Bohužel běžná věc. Máte-li pocit, že se něco takového děje zrovna ve vašem vztahu, můžete si najmout soukromého detektiva, který za vás vypátrá, jestli se váš šestý smysl plete, či nikoli. Potvrdilo se, že partner skutečně udržuje poměr s kolegyní z práce? Vždyť k něčemu takovému vůbec neměl důvod. Doma vám to klape! No jenže právě tohle může být tím hlavním problémem!

Jak je to s nevěrou

Americký psycholog Justin Lehmiller na svém blogu uvádí, že jen v Americe jeden ze čtyř ženatých mužů a jedna z pěti vdaných žen zná nevěru z pozice aktéra. Jenže tahle čísla zdaleka nejsou přesná. Jedná se jen o hrstku lidí, kteří jsou ochotní zahýbání přiznat. Spousta nevěrníků to tají do posledního dechu. A s motivem je to také trochu komplikovanější.

Proč vlastně tolik manželů a manželek nectí slova „Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých“ vyřčená u svatebního obřadu? 

Nuda a osobní potíže

Respondenti různých anket mezi důvody nevěry uvádějí nepochopení, nedostatek respektu ze strany partnera, nedostatek komunikace či pomsta ve stylu „zub za zub“, ale také překvapivě často se odvolávají na nudu. A právě ona hraje klíčovou roli.

Když si totiž vědci z Floridské státní univerzity vzali k ruce data ze dvou nezávislých studií, kterých se účastnilo 204 novomanželských párů, nestačili se divit. V posteli to evidentně klapat může, ale jak se muž nebo žena emočně nudí, dvojnásobně se zvyšuje pravděpodobnost podvádění. Vědci tak apelují, že tento druh nevěry rozhodně není o sexu. Jedinec, který se k ní uchýlí, má spíš problémy sám se sebou, často se snaží vyrovnat s nějakou základní úzkostí či traumatem, románek bere jako jakousi snahu o sebepoznání, zpestření nebo doplněk svého zatím nedokonalého života. Jeho protějšek má s celou situací pramálo společného.

Foto: Mivolchan19, Shutterstock.com

Mám se skvěle, se ženou mi to funguje, ale nějak se nudím. Tak co bych ještě podnikl?Foto: Mivolchan19, Shutterstock.com

Kdo je vlastně viník?

Z pohledu psychologa Justina Lehmillera to znamená, že ačkoli žijete ve vztahu, který je podle vás funkční v posteli i mimo ni, nemáte vůči nevěrám imunitu. A jak a kdy poznáte, že už je nejspíš pozdě? Jestli vám to pomůže, tak konkrétně muži jsou ve skrývání milostných poměrů méně zruční.

Vyplynulo to tak ze studie University of Western Australia, které se zúčastnilo 1500 lidí. Hodnotili fotografie jedinců, kteří byli možná nevěrní. Zatímco s určením nevěrných pánů neměli muži ani ženy větší problémy, u podvodnic bylo procento odhalených žen mnohem nižší. Podle všeho si tak nevěrné dámy umí své tajemství o dost lépe střežit, což se u mužů říct nedá. Hlavně v praxi.

Muži to mají vepsané v tváři

Pánové o sebe dost často začnou znenadání pečovat. Hubnou, sprchují se po příchodu z práce (které pochopitelně mají čím dál víc), také netradičně vyjíždí na pracovní cesty, mívají vyšší výdaje za hotely, jídlo a pití. Doma jsou duchem nepřítomní a citliví na zvuk mobilu, což je důkaz, že už jsou citově zainteresovaní někde jinde. Tedy aspoň dočasně.

Euforii střídá vystřízlivění

Adrenalin a endorfiny, které se lidském těle při nevěře vyplavují, jsou ze začátku návykové a snadno zaměnitelné s láskou. Jak ale paralelní vztah postupuje a stává se všedním, hormony zamilovanosti se vyčerpávají. Pak se dostaví úplně stejná nuda jako s kýmkoli jiným.

Reklama

Načítám