Hlavní obsah

Okurky si dopřejte klidně každý den. Svědčí zdraví i postavě

Foto: Tanya Stolyarevskaya, Shutterstock.com

Foto: Tanya Stolyarevskaya, Shutterstock.com

Reklama

Jsou levné, mají příjemně svěží chuť a prospívají z mnoha důvodů zdraví, kráse i postavě. Okurky jsou doslova superpotravinou českých zahrádek!

Článek

Málokterá zelenina je tak propojená s létem jako právě okurky. Dopřejte si je na talíři denně, tělo vám za to poděkuje. Dejte si salátovku do ranního smoothie, nastrouhanou okurku s jogurtem jako přílohu k obědu a naložené kyselé okurky klidně přikusujte k večerní grilovačce. Pochutnáte si, a ještě uděláte hodně pro své zdraví.

1. Pomáhají pitnému režimu 

V létě, kdy jste aktivnější a více času trávíte venku na slunci, je třeba více myslet na pitný režim. Splnit ho pomohou nejen nápoje, ale i vodnaté potraviny. „Standardně se uvádí, že v potravě průměrně přijmete asi 1,2 l vody. Toto číslo lze navýšit cílenou konzumací potravin s vyšším obsahem vody, jako jsou právě okurky, ale i vodní melouny, čerstvé saláty nebo rajčata. U ovoce musíte být opatrnější kvůli sacharidům, doporučit ale můžu citrusy, ananas, jahody, maliny nebo borůvky,“ doporučuje Lukáš Vrána, školitel programu Cambridge Weight Plan.

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Okurka obsahuje hodně vody, ale také vitaminů a minerálůFoto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

2. Svědčí srdcařům i cukrovkářům 

Obsaženými živinami a antioxidanty přispívají v boji s rakovinou, zánětlivými onemocněními i nemocemi srdce. Jsou vhodné i pro diabetiky, kteří by obecně měli dávat přednost neškrobové zelenině s nízkým obsahem sacharidů, jako je vedle okurek brokolice, chřest, řepa, zelí nebo artyčoky. Díky močopudným účinkům uleví také ledvinám. Podobně působí také jablka, meloun či petržel.

3. Hodně živin, minimum kalorií 

Nemají extra výraznou chuť, proto najdou uplatnění v mnoha pokrmech, které oživí svou svěžestí. Sto gramů má jen 59 kJ, zato pestrý obsah živin – z vitaminů především B1, B2, C, E a K, z minerálů draslík, mangan, hořčík a také ceněný betakaroten a bílkoviny.

„Okurky neupravujte tepelně, zbytečně byste tím přišli o živiny, které nabízí,” doporučuje Tereza Havrlandová, odbornice na výživu ze společnosti Lifefood. „Vedle salátů zkuste smoothie, pomazánky nebo studené polévky. Použijte ji také jako přílohu ve formě raw okurkových špaget.“

4. Zbaví kil na počkání 

Díky draslíku odvodňují, takže vám pomohou zbavit tělo otoků. Okurky také pomáhají čistit střeva a působí proti zácpě, postarají se tedy o nelichotivě nafouknuté bříško a pocit plnosti. Vedle čerstvých plodů si dopřejte i kvašené okurky, přirozený zdroj probiotik, které pomáhají předcházet střevním potížím.

5. Přinášejí zklidnění pokožce 

Okurky se využívají i v kosmetickém průmyslu. Slupky díky obsahu živin hydratují a přináší rychlé zklidnění pokožky. Pomohou třeba oteklým očím, unavené pleti nebo pokožce spálené od sluníčka. Šťáva z okurek zase posiluje vlasy a zvyšuje jejich pružnost (domácí super masky).

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Kdo by neznal okurkové masky nebo si někdy nedal dva plátky na opuchlé očiFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

6. Sníží tlak 

Okurky působí kladně na krevní oběh a pomáhají udržovat vyrovnaný tlak (co pomáhá na vysoký a nízký tlak). Navíc neutralizují volné radikály, které poškozují buňky v organismu, a tím přispívají k řadě onemocnění, včetně chorob srdce, ale i předčasnému stárnutí orgánů. Okurky s nimi velmi účinně bojují.

7. Chrání při úrazech 

Díky obsahu vitaminu K prospívají okurky kostem, což můžete ocenit při letním sportování a na výletech, kdy jste náchylnější k úrazu. V případě, že si přeci jen ublížíte, opět pomůže vitamin K, který pomáhá urychlovat hojení ran.

7. Uleví od mykóz 

Trpíte v létě na mykózy? Na vznik kvasinkových infekcí má vliv i váš jídelníček. K životu je probouzí zejména přemíra sladkého a alkoholu. Na seznam zakázaných potravin připište také příliš slaná a kořeněná jídla, kypřicí prášky a různá dochucovadla a hotové omáčky. Naopak jezte hodně zeleniny, vedle okurek chrání před mykózou i hlávkový salát, petržel, baklažán nebo ředkev. Z ovoce pak ananas, papája, meruňky nebo nektarinky.

Zeleným pokladem jsou nejen okurky, ale i cukety. Zjistěte, jak tělu prospívají.

Reklama

Načítám