Hlavní obsah

Superpotraviny, které najdete i doma ve spíži. Jíte je?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě bohužel neexistuje jedna jediná potravina, jejíž konzumace by byla klíčem k perfektnímu zdraví. Slovo super lze ovšem vzhledem k nutričním hodnotám přiřadit k řadě potravin. A nemusí být jen z dovozu a stát hodně peněz. Které jsou nejzdravější?

Článek

Mnohé z těchto potravin najdete doma ve spíži nebo v lednici. Na první pohled jsou obyčejné a nenápadné. Jsou ovšem horkými aspiranty na titul superpotravina. Důvodem je jejich skvělé složení.

1. Kefír pro zdravá střeva

Dostatečně silná kolonie prospěšných střevních bakterií by měla být jedním z vašich hlavních cílů. Když se o ně budete starat, odmění se vám (6 potravin, které čistí střeva). A to větší odolností vůči nemocem. Právě ve střevech je totiž uložen imunitní systém. Kefír obsahuje zmíněných bakterií velké množství, navíc ho často dobře snáší i lidé s laktózovou intolerancí.

„V rámci pestré stravy je důležitý pravidelný příjem potravin s probiotickou kulturou obsahující prospěšné bakterie. Najdete je v zakysaných mléčných výrobcích, kvašených potravinách a v těch, které mají hodně vlákniny,“ radí nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Kefír mohou většinou i ti, kdo mají na mléko alergiiFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

2. Nejzdravější ovoce je to bobulovité

Pokud máte zahrádku, rozhodně by vám na ní nemělo chybět drobné bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, jahody, brusinky či ostružiny.

Obsahují málo kalorií, takže se hodí, pokud se snažíte zhubnout. Antioxidační aktivita bobulovitého ovoce, která chrání před nemocemi, je jedna z největších, ve srovnání s ostatními druhy ovoce. O pocit sytosti se zase postará v nich obsažená vláknina. Zkuste si dát hrst bobulí, když vás bude honit mlsná.

3. Zázvorem proti zánětům

Další zdraví velmi prospěšnou potravinou je zázvor. Gingerol, který se v něm nachází, působí protizánětlivě. Jeden až jeden a půl gramu zázvoru dokáže zmírnit různé druhy nevolností. U skupiny lidí, která si dávala 2 gramy po cvičení, byla také zpozorována lepší schopnost regenerovat svaly a omezit jejich bolestivost (kdo zázvor nesmí?).

Podle některých studií se zázvor podílí také na snížení krevního cukru a prevenci mrtvice. S množstvím ale opatrně. Čerstvého zázvoru byste raději neměli zkonzumovat více než 4 gramy denně. Jinak vás může postihnout nevolnost, průjem či zvracení.

4. Zelený čaj je plný antioxidantů

O pozitivním vlivu zeleného čaje se hovoří už dlouho. Jenže pozor, neměl by to být ten pytlíkový, u kterého si nemůžete být jistí, co všechno je v něm namleto, ale raději sypaný.

„Zelený čaj je výhodný díky vysokému obsahu antioxidantů. Hubnutí ale není o jedné potravině, vždy musíte brát v úvahu celý jídelníček a celkový životní styl,“ vyvrací nutriční specialistka Hana Málková ze společnosti STOB informaci, že po zeleném čaji se hubne. Zato má obsažený antioxidant EGCG potenciál chránit před onemocněním srdce, cukrovkou a rakovinou.

5. Česnek podporuje imunitu

Ne náhodou sahají nemocní lidé často po česneku (tohle ale s česnekem nikdy nedělejte). V malém stroužku se skrývá velká síla. Obsahuje mimo jiné mangan, vitaminy B6 a C či selen. Výzkumy naznačují, že česnek nejen podporuje imunitu, ale pomáhá snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Lidé s nízkým tlakem by to s ním tedy neměli přehánět.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Máte vysoký tlak? Jezte hodně česneku Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

6. Olivový olej chrání srdce

Středomořský jídelníček bývá považován za jeden z nejzdravějších na světě. Podílí se na tom i zelená tekutina, která se ve Středomoří konzumuje ve velké míře. Olivový olej obsahuje antioxidanty E a K. Ceněný je také pro vysoké množství mononenasycených mastných kyselin, ty regulují cholesterol a chrání srdce a cévy.

Závěrem jedna rada. Zmíněných potravin byste si měli pro jejich účinky cenit, na druhou stranu byste je neměli ani přeceňovat. Kilo borůvek každý den vám nezaručí pevné zdraví. Zařazením zdravých potravin do jídelníčku ale svému tělu rozhodně prospějete.

Reklama

Načítám