Hlavní obsah

Pravý valašský frgál s hruškami

Hodnocení:
(92)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Kdo by neznal valašské frgály! Obrovské koláče s tenkým těstem, na kterém je požehnaně náplně, milují děti i dospělí. Vyzkoušejte tenhle domácí recept a upečte si frgál doma i vy.

Ingredience pro:
2 koláče
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1.5 lžíce cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 130 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 75 g měkkého másla
  • hladká mouka na podsypávání
Na hruškovou náplň
  • 450 g sušených hrušek
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrst strouhanky
Na drobenku
  • 50 g měkkého másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
Na dodělání
  • 1 vejce na potření
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1/2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 3 lžíce mléka
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte hladkou mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj přidejte lžičku cukru, nadrobené droždí a trochu vlažného mléka a vidličkou promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Pak do mísy přidejte zbytek cukru, žloutek, špetku soli a citronové kůry, olej, na kostky nakrájené měkké máslo a mléko. Vařečkou (nebo při nízkých otáčkách v robotu) zadělejte hladké vláčné těsto. To opět přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. 

Krok 3: Mezitím si připravte hruškovou náplň. Na tu se kvůli mokrosti čerstvých hrušek používají hrušky sušené, které koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo suchými plody. A kupte jich klidně hodně do zásoby, hruškové křížaly jsou návykové! Sušené hrušky namelte na mlýnku na maso, přidejte všechno koření a rum a promíchejte. Podle potřeby přidejte hrst strouhanky na zahuštění.

Krok 4: Připravte si drobenku. Měkké máslo propracujte rukama s hrubou moukou a cukrem, až vznikne sypká drobenka.

Krok 5: Těsto propracujte na lehce pomoučené pracovní ploše a rozdělte na poloviny, každý bochánek by měl mít kolem 250 g. Bochánky rozválejte na pečicím papíře na kruh o průměru asi 30 cm. Po celé ploše rozetřete hruškovou náplň, jen po obvodu nechte asi 1 cm široký okraj nepotřený. Na poctivý frgál patří téměř dvojnásobek váhy náplně, než byla váha těsta. 

Krok 6: Náplň posypte drobenkou a okraje potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvíli kynout. Zatím rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

Krok 7: Po upečení opatrně vyndejte z trouby, okraje koláčů potřete mlékem, aby se hezky leskly, a náplň pořádně pokapejte směsí rozpuštěného mléka, vanilkového cukru a rumu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama