Hlavní obsah

Klára (37): Kvůli snu jsem se zadlužila i vdala

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je vám dvacet, myslíte si, že zvládnete všechno. Třeba i úvěr. Zejména pokud ho chcete použít na splnění svého velkého snu. Stejně začíná i příběh paní Kláry, který skončil exekucí a podlomeným zdravím.

Článek

Byla velmi mladá, pracovala v bance a každý den lidem sjednávala úvěry. „Přišlo mi v pořádku vzít si ho také a konečně si splnit sen o vlastním domě a chovat koně. Byl to začátek příběhu, který mě stál spoustu nervů i zdraví,“ říká Klára B. (redakce zná celé jméno)

Úvěr a svatba kvůli snu

Dnes už Klára (37) ví, že byla ve třiadvaceti na tak velký úvěr nezkušená. Ale tolik si přála mít dům a chovat koně! „Prostě jsem šla za svým snem a neřešila následky. Jako svobodné by mi banka úvěr nedala, tak jsem si vzala kluka, kterého jsem znala tři měsíce,“ vzpomíná a dodává: „Neřešila jsem, že měl svoje dluhy a já je musela uhradit, abychom dostali úvěr náš na dům…“

Povedlo se, úvěr dostali a pořídili si dům a vysněné koně. „Jenže to chtělo rekonstrukci a chov koní také něco stojí. Tak jsme si vzali další půjčku, leasing. Splácení nám komplikoval fakt, že se manžel choval nezodpovědně - chodily mu mnohatisícové faktury za telefon, splácel věci, které v práci poškodil, pil…“

Vždy, když se ozvali věřitelé, pomohli Kláře rodiče. Bohužel to nešlo donekonečna. Pohledávek bylo moc, stejně jako manželových průšvihů. Kláře došla trpělivost a rozvedli se.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Půjčit si peníze od banky vypadá jako snadné řešení, ale může to být začátek velkých problémůFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Padla jsem na dno 

Rozvod bohužel finanční problémy nevyřešil. „Vyskočily na mne další dluhy, které manžel udělal během našeho manželství, takže jsem o dům stejně přišla. Odstěhovala jsem se zpátky k rodičům. Tím, že mi stále pomáhali platit pohledávky, dostali se sami do finanční tísně,“ říká.

Klára se samozřejmě snažila řešit svou situaci dřív, než jí dům zabavili věřitelé, chtěla ho prodat. „Dům jsme kupovali za 1 300 000 a 400 tisíc jsme už splatili. Přesto nám banka nepovolila dům prodat, a to jsme měli kupce, který by ho koupil za milion! Přišlo jim, že je to málo. Ale spíš jsem měla pocit, že mi ani pomoci nechtěli,“ vzpomíná.

Není divu, že léta nejistot se podepsaly na jejím zdraví. „Skončila jsem v invalidním důchodu, kromě následků stresu mám i roztroušenou sklerózu a další potíže. Nevěřila jsem, že to může dobře dopadnout,“ říká Klára.

Šťastný konec? Insolvence!

Klára je už deset let znovu vdaná a s druhým manželem mají dvě děti. Právě manžel je pro ni velkou oporou. „Vlastně se mu divím, že od takhle zadlužené ženské neutekl. Má tři práce, aby mi pomohl splácet. Díky Poradně při finanční tísni se nám teď podařilo dotáhnout proces oddlužení. Těším se, až to bude za námi a budeme mít klid,“ uzavírá Klára.

Rada odborníka

Příběh paní Kláry je velmi poučný. Ukazuje začátek plný očekávání, bod zlomu, strádání i cestu z problémů. „V podobné situaci bych doporučil uzavřít předmanželskou smlouvu se zúžením nebo úplným vyloučením společného jmění manželů. Předpokládám také, že kdybychom jako renomovaná poradna vstoupili do jednání mezi paní Klárou a bankou, dokázali bychom položit na stůl více argumentů pro povolení prodeje domu bankou nebo vyjednat jiný přijatelný scénář. Zde jako v mnoha jiných případech platí, že čím dřív se na poradnu obrátíte, tím lépe," radí David Šmejkal z Poradny při finanční tísni, kterou spoluzaložila Česká spořitelna.

Život dovede pěkně zamíchat i zdánlivě dobrými kartami. To se dočtete i v článku Bezdomovkyně? Na ulici nově končí čím dál více žen, které žily v luxusu.

Reklama

Načítám