Hlavní obsah

Přírodní repelenty: Jaké rostliny vysadit na zahradu?

Foto: PixieMe, Shutterstock.com

Foto: PixieMe, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už se nemusíte bát, že vás večer na zahradě budou štípat komáři. Ani nemusíte shánět drahé repelenty. Stačí, když zasadíte pár správných rostlin, a můžete v klidu odpočívat.

Článek

Také zbožňujete večerní relaxaci na zahradě nebo terase? Asi i vám ji už ale mockrát zkazili komáři a další hmyz. Možná si na kůži stříkáte nebo mažete čím dál víc páchnoucích repelentů, možná zapalujete speciální drahé svíčky, které mají tuto nepříjemnou létající havěť odpuzovat. Máme pro vás ale ještě jednu radu. Obklopte se rostlinami, které mají tak silné aroma, že se jim komáři vyhnou obloukem.

Pomůže vůně citronu

Voňavka citronová je známá spíš jako citronová tráva. Pěstuje se sice jako pokojovka, ale vůbec jí neuškodí, když postavíte květináč s touto rostlinou v létě ven. Její dlouhé listy mají výrazné citronové aroma, které komárům nevoní. Ostatně, výtažky z citronové trávy se přidávají také do průmyslově vyráběných repelentů a svíček odpuzujících tuto havěť.

Krásné rostlinky s nepříjemnou vůní

Aksamitník neboli afrikán je neúnavným bojovníkem proti různým škůdcům na zahrádce. Odpuzuje slimáky, mšice, mouchy i komáry. Sice jeho vůně nebude příjemná ani vám, ale na druhou stranu vaši zahradu rozzáří žlutými a oranžovými květy, aniž by vyžadoval zvláštní péči.

Stejně optimisticky jako květy afrikánu působí i měsíček lékařský nebo kopretina růžová. Obě rostlinky fungují jako skvělý přírodní insekticid, neboť obsahují pyretrin. Ten také může za nepříjemnou vůni, kterou komáři i mravenci doslova nesnášejí.

Všechny tyto rostliny můžete využít jako přírodní ochrannou obrubu ke květinovým či zeleninovým záhonům.

Foto: hjochen, Shutterstock.com

Měsíček lékařský je přírodní insekticid, komárům smrdíFoto: hjochen, Shutterstock.com

Přivábí kočky

Keříčky šanty kočičí (jak už její název napovídá) přímo magicky přitahují kočky, které nemůžou odolat jejímu mátově kořenitému aroma, avšak hmyz se k ní za žádnou cenu nepřiblíží. Někde se dokonce uvádí, že odpuzuje i hlodavce, především myši.

Foto: alybaba, Shutterstock.com

Šanta kočičí voní trochu jako mátaFoto: alybaba, Shutterstock.com

Odpuzuje i klíšťata

Pozadu nezůstává ani další trvalka z čeledi hluchavkovitých – monarda neboli zavinutka. Také ona se vyznačuje výraznou vůní, avšak v tomto případě budete překvapeni. Kupodivu se jedná o nádherné aroma, které zpříjemní atmosféru na každé terase. Zároveň potěší i vaše oko, protože krásně kvete po celé léto. Zatímco včely a motýli ji milují, komáři ji nesnášejí. Zajímavé je, že odpuzuje i klíšťata. Takže než se vydáte do přírody, nezapomeňte si potřít kůži jejími lístky.

Foto: Vahan Abrahamyan, Shutterstock.com

Zavinutka krásně vypadá i voní. Komáři by s námi ale nesouhlasili, odpuzuje jeFoto: Vahan Abrahamyan, Shutterstock.com

Všemocné bylinky

Pokud jste až do této chvíle měli bylinky spojené pouze s gastronomií a léčitelstvím, přidejte si k tomu ještě jedno plus. Například bazalka, máta, meduňka, mateřídouška, rozmarýn či levandule patří totiž i k účinným odpuzovačům komárů. Výhodou levandule je, že ji můžete bez obav zasadit třeba kolem chodníků, altánů i pergol. Pokud bude mít dostatek slunce, určitě se jí tam bude dařit a zafunguje nejen jako skvělý odpuzovač komárů, ale i neúnavných zahradních záškodníků – krtků.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Při grilování bude mít bazalka hned dvojí práci, odehnat komáry a dochutit masoFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Na zahradu můžete dát i keř

Routa vonná vás navzdory svému názvu svou intenzivní vůní zřejmě neokouzlí. Má hodně kořeněné aroma, což komáry odpuzuje. Jedná se o polokeř, který dorůstá do výšky 30 až 60 cm, a proto je dobré ho zasadit co nejblíž pergoly nebo altánu.

Foto: wjarek, Shutterstock.com

Routa vonná je polokeř a dorůstá do výšky přibližně půl metruFoto: wjarek, Shutterstock.com

Kam s nimi?

Výše uvedené rostliny můžete sázet kolem záhonů, chodníků či k místu, na kterém rádi sedáváte. Jejich aromatické účinky umocníte také tím, že jimi osadíte truhlíky či květináče. A budou-li závěsné, tím líp. Komáři jsou neodbytný hmyz, alespoň tak vytvoříte dokonale „repelentní zónu“. Navíc přítomnost bylinek oceníte třeba i při grilování, protože je při dochucování pokrmů budete mít kdykoli při ruce.

A na závěr ještě jeden tip: K rostlinám s aromatickými listy, které nevoní hmyzu, ale jejíž plody vám budou zaručeně chutnat, patří i rajče. A nemusíte ho mít jen na záhonu, můžete ho dát třeba v květináči na balkon.

Reklama

Načítám