Hlavní obsah

Jednorázové, nano či bavlna? Vše o rouškách a respirátorech

Foto: Filip Matušinský

Foto: Filip Matušinský

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že roušky jen tak nesundáme, takže je dobré si trochu oživit to zásadní, co byste o nich měli vědět a dodržovat. Víte třeba, jak roušky správně prát či dezinfikovat nebo kam patří použité?

Článek

Roušky se staly součástí běžného života a zdá se, že se jich jen tak nezbavíte. Měli byste si tedy být jisti, že vám přinesou maximum ochrany. Jak roušku vybrat, co od ní čekat a jak ji udržovat?

Jak poznat kvalitu

Všichni výrobci své zboží vychvalují a je těžké si vybrat. Co vám pomůže? Ať jde o roušky, respirátory, nebo jiné ochranné pomůcky, volte výrobky výhradně s českým návodem a značkou CE. Ta garantuje požadovanou účinnost na záchyt mikroorganismů, prodyšnost, mikrobiologickou čistotu materiálu dle normy, a že nepůsobí kožní podráždění. Chybu byste neměli udělat volbou produktů českých výrobců.

1. Textilní rouška

Možná nejčastěji nošenou rouškou je textilní, především bavlněná. Chrání spíš okolí před vámi než naopak: v šetření časopisu dTest vykazovaly tyto roušky v průměru nejnižší účinnost filtrace nejjemnějších aerosolových částic. Dokázaly jich zachytit nejvýše pětinu, ale zastavily více než 70 % kapének.

Jak látkovou roušku dezinfikovat? Použitou nenechávejte nikde ležet, vyvařte ji po dobu nejméně pěti minut, nebo ji dejte do pračky na vyvářku, případně zvolte program, při němž je minimálně 30 minut voda horká 60 °C s tím, že pak roušku přežehlíte s použitím páry. „Ukázalo se, že vypraná textilní rouška funguje lépe než čerstvě ušitá. Proto je dobré každou novou roušku před prvním použitím vyprat,“ radí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Foto: Archiv firem

Zleva: 1. Oboustranná rouška Duo 602/607, 100% bavlna, prodává Evona za 59 Kč. 2. Antibakteriální rouška pro děti Baagl Flamingo, 91 % polyester, 9 % polyuretan, prodává Presco za 149 Kč. 3. Třívrstvá rouška Portwest, uvnitř 100% bavlna, s antimikrobiální úpravou, prodává OfficeDepot za 45 KčFoto: Archiv firem

2. Chirurgická jednorázová rouška

Chirurgická rouška by vás měla ochránit ještě o něco víc. „Její výhodou je elektrostatický náboj na povrchu, který tvoří částečnou ochranu před mikroorganismy. Tento náboj však se zvlhnutím roušky klesá, až zcela vymizí. Její účinek v ochraně proti covidu-19 je tak omezený,“ říká Marcela Munzarová, ředitelka společnosti Nano Medical. Doporučená doba výměny této roušky je proto tři až čtyři hodiny.

Foto: Archiv firem

Zleva: 1. Jednorázová třívrstvá maska Mesaverde, prodává Lékárna za 69 Kč (10 kusů). 2. Třívrstvá jednorázová rouška, prodává VodadelFashion za 10 Kč. 3. Dětská ochranná třívrstvá rouška, prodává Akaba za 545 Kč (50 kusů)Foto: Archiv firem

3. Roušky a masky z nanomateriálů

Rouška nebo šátek z nanomateriálu mohou mít účinnost i 99,9 %, ale mají omezenou dobu nošení. Doporučená doba užití se liší, může to být třeba i 12 hodin. „Vždy je potřeba řídit se pokyny výrobce: ať jde o dobu účinnosti, nebo informaci o údržbě. Například nanomembránu vypráním v pračce znehodnotíte a její efekt se vytratí,“ upozorňuje Marcela Munzarová. Nanomateriál se většinou nesmí prát v pračce, nejde ho ani sterilizovat v mikrovlnné troubě nebo ošetřit párou, někdy ho lze otřít vodou s mýdlem – správnou údržbu vždy poradí výrobce. Hodně nanoroušek patří mezi jednorázové.

Mezi kvalitou roušek z nanomateriálů jsou velké rozdíly, dTest dokázal, že účinnost nanovýrobků je od 69 do 100 %. Potvrdilo se, že čím vyšší je filtrační schopnost, tím horší je prodyšnost. Test bohužel objevil i roušky, které – ač to výrobce tvrdil – nanovlákna neobsahovaly. Dejte tedy pozor při jejich nákupu.

Foto: Archiv firem

Zleva: 1. Třívrstvá rouška s českým materiálem Nanomembrane, lze prát a vyžehlit, SegraSegra prodává za 250 Kč. 2. Český antivirový šátek s nanovlákennou membránou a se stříbrem, lze prát, NanoSpace prodává za 1050 Kč. 3. Česká Ochranná nanorouška pro opakované použití, MTE prodává za 370 Kč (3 kusy)Foto: Archiv firem

4. Respirátory

Respirátory chrání především  vás. Podle účinnosti se řadí do filtračních tříd FFP1 až FFP3 – ta by měla zachytit 95 až 99,9 % virů. Pozor na respirátory s výdechem – chrání vás, ale nikoli okolí, je tedy nutné nosit je spolu s rouškou. I respirátory mohou být jednorázové a pak je používejte jen po doporučenou dobu. Opakovaně použitelné udržujte podle rad výrobce, protože jinak byste je mohli znehodnotit. Podle výsledků dTestu tři respirátory třídy FFP2 (ze sedmi zkoumaných) nevyhověly kvůli nižší účinnosti.

Foto: Archiv firem

Zleva: 1. Český respirátor Good Mask FFP2, 95 %, České-respirátory prodávají za 490 Kč (10 kusů). 2. Český samosterilizační nanovlákenný respirátor VK RespiPro FFP2, 99,9 %, Shop.Respilon prodává za 415 Kč (2 kusy). 3. Český jednorázový respirátor General Public FFP2, BioNaturalia prodává za 899 Kč (10 kusů)Foto: Archiv firem

Kde nosit rezervu a kam roušky vyhodit

Kde mít náhradní ochranné pomůcky a kam dávat ty použité? Čisté lze skladovat v uzavíratelném igelitovém sáčku nebo si na ně pořídit speciální pouzdro. Použité roušky nikdy nedávejte volně do kabelky ani na stůl. „Jednorázové vyhoďte do komunálního odpadu, ideálně v plastovém sáčku. Viry mohou přežívat i dny, proto je důležité odpadkový koš pečlivě uzavřít,” říká Miroslav Kubásek z webu Kamsnim. Po manipulaci s rouškou si vždy umyjte nebo vydezinfikujte ruce.

Foto: Archiv firem

Zleva: 1. Prachotěsné polypropylenové pouzdro na roušky, lze mýt v myčce do 45 °C, dezinfikovat, lze dát do mikrovlnky, prodává KrabičkyShop za 179 Kč. 2. Ochranné pouzdro na roušku, prodávají MódníVěci za 29 Kč. 3. Omyvatelné ochranné pouzdro na roušku Phalaris, prodává Esito za 129 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám