Hlavní obsah

Čas na samoopalovací krémy: 5 pravidel, jak je dobře nanést

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Připadáte si s opálenou pokožkou přitažlivější a více fit, ale sluníčko si letos dalo načas a dovolená u moře je v nedohlednu? Použijte samoopalovací přípravky. Zde je pět pravidel, jak je správně nanášet! Když dodržíte náš návod, nemusíte se bát skvrn ani nepřirozeného odstínu.

Článek

Toužíte po zimě po snědé pleti? Nejjednodušší a nejšetrnější způsob, jak ji získat, je použít samoopalovací přípravky. S nimi si vykouzlíte přirozeně vypadající bronzovou pokožku bez ohledu na roční období a zároveň se vyhnete škodlivému UV záření solárií i sluníčka. Obáváte se, že vám samoopalováky způsobí nevzhledné flíčky? Určitě se vám to nestane, když dodržíte následujících pět kroků!

1. Příprava pokožky

Před nanášením je vhodné připravit kůži tak, aby se přípravky daly co nejlépe rozetřít. Důkladně se oholte a proveďte šetrný peeling, který pokožku vyhladí a zjemní. „Peeling ji zbaví odumřelých kožních buněk. Předejdete tak nepravidelnému zbarvení a falešné opálení i déle vydrží. Před aplikací již nemusíte používat hydratační mléko, pouze na velmi suchá místa, jako jsou lokty či kolena,“ upozorňuje Romana Šonková ze společnosti Nivea.

Vyzkoušet můžete i jednoduchý domácí peeling. „Vezměte zralou papáju a rozmačkejte dužinu. Přidejte dvě lžičky cukru, důkladně promíchejte do jemné pasty a použijte na celé tělo,“ doporučuje Vivienne Nagy z Havlíkovy apotéky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Enzymatický peeling s papájou Porcelánová panenka Havlíkova apotéka, 322 Kč (100 ml) . Jemný konopný peeling na obličej i tělo Cannor, 265 Kč (100 g)Foto: Archiv firem

2. Před nanášením protřepat

Na trhu existuje celá řada přípravků: krémy, spreje, oleje a pěny. Většina je vhodná na tělo i obličej, ale máte-li citlivější pokožku, je lepší využít tónovací krémy určené přímo na tvář. U některých produktů je v nabídce světlejší a tmavší odstín – tady samozřejmě vybírejte podle typu své pleti.

Krémy a oleje jsou vhodnější pro postupné získání přirozeného odstínu, pěny a spreje naopak přinesou kýžený bronz během prvního nanesení. A jak dlouho efekt potrvá? Některé produkty vydrží až týden, jiné se po jednom dni smyjí. Každý tekutý samoopalovací přípravek před nanášením protřepejte: skládá se z více složek, které je dobré správně promísit, aby na těle nevznikly nevzhledné mapy.

Tělová mléka

Foto: Archiv firem

Zleva: Samoopalovací tělové mléko s panthenolem Self Tan Dermacol, 169 Kč (200 ml). Tónovací tělové mléko Sun Touch Nivea s olejem z jadérek hroznového vína, 208 Kč (400 ml)Foto: Archiv firem

Séra a oleje

Foto: Archiv firem

Zleva: Samoopalovací sérum na obličej Radiance-Plus Golden Glow Booster Clarins, hodí se jím doplnit běžnou péči, 799 Kč (15 ml), prodává Marrionaud. Samoopalovací suchý olej Supertanning Dry Oil Collistar, 454 Kč (200 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Veganské produkty

Foto: Archiv firem

Zleva: Samoopalovací sada na obličej a tělo Oolaboo s rukavicí a štětcem, 1106 Kč (200 ml). Samoopalovací pleťový krém na obličej Lavera, 309 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Samoopalovací pěny

Foto: Archiv firem

Zleva: Samoopalovací pěna s vitaminem E St. Moriz, 229 Kč (200 ml), prodává Notino. Samoopalovací pěna na obličej a tělo Lirene, 169 Kč (150 ml), prodává dmFoto: Archiv firem

3. Štětec, rukavice a krouživé pohyby

Častou výtkou při nanášení samoopalovacích přípravků je, že zabarví dlaně. Tomu se snadno vyhnete, když použijete praktické pomůcky. Na obličej využijte štětec, na zbytek těla speciální rukavici. Samoopalovák vždy aplikujte krouživými pohyby, aby se rovnoměrně nanesl. Štětec pak stačí omýt v teplé vodě (anebo v aviváži) a nechat volně uschnout. Rukavici přeperte, ideálně při 30 °C, a nedávejte ji do sušičky.

Aplikační rukavice

Foto: Archiv firem

Zleva: Rukavice Zuii na nanášení samoopalovacích přípravků, 260 Kč, prodává Biorganica. Rukavice Sundance pro nanášení samoopalovacích prostředků, 109 Kč, prodává DmFoto: Archiv firem

4. Pozor na vlhko a záhyby

Pokud nanášíte falešné opálení po sprše či po koupeli, nezapomeňte, že kůže má být dostatečně usušená a v místnosti by nemělo být vlhko – koupelnu řádně odvětrejte. Spreje mohou při aplikaci umastit a lehce zašpinit vaše okolí, proto podlahu i dlaždičky po akci prohlédněte a případně omyjte.

Při nanášení vždy postupujte odspodu směrem nahoru. Začněte u nártů a vyhněte se všem místům, která se většinou přirozeně neopálí (prsty u nohou, paty, boční strany chodidel, podpaží). Samoopalovací produkty mohou dělat trochu neplechu v kožních záhybech, podkolenních a loketních jamkách a na kloubech (kolena, lokty, kotníky), proto je v těchto místech důkladně rozetřete.

5. S koupelí vyčkejte 8 hodin

Bezprostředně po nanesení produktů je dobré chvilku počkat: než se obléknete, nechte je na sobě 10 až 20 minut zaschnout. Také myslete na to, že je dobré se dalších osm hodin nekoupat, nesprchovat a ani se moc nezpotit. Přípravky lze nanášet na noc, dejte ovšem pozor na bílé pyžamo a povlečení – přece jen se mohou lehce zabarvit.

Pokožku po zimě je nutné pořádně hydratovat a vyživit. Vyzkoušejte pleťové oleje. Který je pro vás ten pravý?

Reklama

Načítám