Hlavní obsah

Proč mi nechceš ukázat heslo? Sedmero signálů, které by vás měly varovat, že není ten pravý

Foto: denira, Shutterstock.com

Foto: denira, Shutterstock.com

Reklama

Ten pravý se pozná podle vlastností a charakteru, které ladí s vaším osobnostním nastavením, a podle přitažlivosti. Ale co by muž, se kterým vám bude dobře klidně i celý život, dělat neměl?

Článek

Ideální muž neexistuje, ale dobrý parťák do života určitě ano. Jaká kritéria  by měl splňovat, jaké by měl mít vlastnosti? Smysl pro humor, toleranci, chuť do života a cit pro rodinu? Především by vás ale měl milovat takovou, jaká jste. Jak poznáte, že je to ten pravý? Tohle by po vás nikdy neměl chtít.

1. Měnit se k jeho obrazu

Jedno ze základních pravidel šťastného vztahu je, že by se partneři měli přijímat takoví, jací jsou, a neměli by se vzájemně snažit měnit. Samozřejmě, že se vzájemně ovlivňují, přizpůsobují se apod., to je naprosto přirozené.

Ale pokud váš protějšek od začátku ví, že si ráda o víkendu přispíte, a přesto plánuje výlety s odjezdem ještě za tmy, nebo se vás snaží přesvědčit o tom, že vaše vegetariánství není zdravé, měla byste zpozornět. Milující partner by měl akceptovat, jaká jste, a právě takovou vás milovat.

2. Vzdát se svých koníčků

Milujete dlouhé výlety na kole, a on by raději vyrazil na motorku? Jste fanda filmových komedií, a on vyznavač filmů o superhrdinech? Pak musíte oba přistoupit na kompromis. Je jasné, že chcete trávit co nejvíc času spolu, a tak budete muset občas absolvovat výlet na motorce, a on si zase s vámi čas od času vyjít do kina na nějakou tu legraci. A pak je samozřejmě dobré, když máte na svá hobby čas každý zvlášť. Pokud vás ale nutí jen do vlastních aktivit, zpozorněte a nenechte se o své radosti připravit. Stejně tak podporujte partnera v jeho volnočasových aktivitách.

Snažte se najít kompromis, kdy se oba budete moct věnovat svým zálibám a koníčkům, ve kterých se budete vzájemně podporovat. Ale pokud partner vašimi zálibami opovrhuje, vadí mu, že máte něco svého, není to dobře.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jsem pro kompromisy, ale aby tři večery za sebou sledoval fotbal, a ještě mu vadilo, že chci jít ven sama?Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Sdílet s ním hesla

Že by před sebou partneři neměli mít tajnosti a měli by znát nejen svá nejtajnější přání, sny a obavy, ale i třeba hesla a internetovou historii? Na soukromí má právo každý a to, že nemáte potřebu ukazovat svému partnerovi telefon, neznamená, že něco tajíte.

Pokud vám chce prohlížet zprávy a kontrolovat sociální sítě, říká to něco o jeho potřebě dohledu. Jestliže ovšem nejste ochotná dát telefon ani na chvíli z dohledu, může to znamenat, že nemáte úplně čisté svědomí.

4. Změnit vzhled

Fyzická přitažlivost do vztahu, kromě jiného, také patří. Ale rozhodně by vzhled neměl být to zásadní a nejdůležitější. Bylo by to povrchní a o hluboké lásce by to nesvědčilo.

Pokud vám partner zasahuje do stylu oblékání, přimlouvá se za výraznější make-up, nebo dokonce chirurgické úpravy vzhledu, je to špatně. Má vás milovat i nedokonalou, s nosem odřeným od rýmy, ne čekat od rána do večera dokonalou krasavici.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Já bych byla s velikostí spokojená, ale on je prý horňák a měla bych to vzít v potaz... Foto: ronstik, Shutterstock.com

5. Odstřihnout přátele či rodinu

Zamilovaný člověk má tendenci na začátku vztahu věnovat partnerovi maximum času a někdy i na chvíli upozadit kamarády nebo rodinu. To se stává. Ale ono si to sedne a vaši nejbližší většinou mají pro toto přechodné období pochopení.

Ale pokud váš partner na kamarády žárlí a dělá scény, když se s nimi chcete vidět bez něj, nebo do vaší rodiny ryje, kritizuje ji a snaží se vás od ní držet dál, je to jasný signál, že je něco hodně špatně. Nikdy by vás neměl nutit vybrat si, zda je pro vás důležitější on, nebo ostatní blízcí.

6. Dělat něco, co se vám příčí

Vztah má být oáza klidu a bezpečí, ne místo, kde děláte věci, o kterých nejste přesvědčená, které vám nejsou příjemné apod. A může se jednat o nepříjemné sexuální praktiky, které nejsou podle vašeho gusta, rychlá jízda v autě, ze které vás jímá hrůza, nebo půjčky, které vás uvrhnou do dluhové pasti.

Rovnocenní partneři spolu vedou dialog a oba mají právo říct, co se jim nelíbí, co je nepříjemné a co by chtěli jinak.

7. Vzdát se kariéry

Je pro vás práce důležitá, dřete na sobě a hodně jste obětovala, abyste se dostala na pozici, na které nyní jste? A partner to nejen neocení, ale ještě to shazuje nebo vám říká, že se hodíte na něco méně zodpovědného? Nepřípustné! Pokud je pro vás kariéra důležitá a netrávíte v ní čas i na úkor vztahu, měl by on být první, kdo to ocení a podpoří vás. Pokud vás takto deptá, a vy to nechcete hned vzdát, promluvte si s ním o tom, zda je on ve své práci spokojený, možná se nerealizuje tím správným směrem on.

A který vztah má smysl ještě opravovat, a který už nenapravíte? Poslechněte si podcast Ivy Frühlingové:

Reklama

Načítám