Hlavní obsah

Proč projevit vztek v práci je dobrá věc

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás v práci něco naštve, máte tendenci svůj vztek raději potlačit? Špatný nápad! Podle vědců byste měli hněv čas od času v určité míře projevit. Je to prospěšné nejen pro vaši psychiku, ale i pro vaši kariéru.

Článek

Někteří si svůj hněv a frustraci nechávají raději pro sebe ze strachu, aby nahlas nevyjádřili svou nespokojenost. A pak jsou tu ti druzí, kteří svoji nespokojenost umí dát najevo ihned. Kdo dělá lépe?

Spravedlivý hněv pomáhá

Vztek má špatnou pověst, ale přesto je součástí našeho arzenálu zbraní pro přežití. Spíše než ho potlačovat, je lepší procvičovat si jeho konstruktivní vyjádření. Podle nedávné studie publikované v časopise Journal of Organizational Behavior hraje otevřený hněv na pracovišti pozitivní roli ve vašem duševním stavu, ale také v atmosféře na pracovišti.

Bez osobních zájmů

„To vše ale pod podmínkou, že hněv je morální, to znamená zdravý a zbavený negativních rysů, jako je agresivita, nepřátelství nebo zastrašování,” upřesňuje spoluautor studie doktor Dirk Lindebaum ze Školy managementu v Liverpoolu. Otravovat u stolu, protože v kantýně došly hranolky: Ne! Vyjádřit svou nelibost poté, co kolega už potřetí obsadil na dlouho kopírku: Ano!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Štve vás kolega, který neustále okupuje kopírku? Řekněte mu toFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Vyjádřený nesouhlas vyčistí vzduch

Přestože hněv je obecně považován za negativní emoci, podle Lindebauma je naopak klíčem ke spravedlivějšímu pracovnímu prostředí. Tzv. morální hněv, jak mu říká, prý člověku pomáhá lépe vyřešit nepřijatelnou situaci, která porušuje důležité mezilidské hodnoty, a celkově tak zlepšuje šanci na rychlou nápravu.

Tento užitečný hněv, otevřeně ale kultivovaně vyjádřený, může pomoci odstranit rozdíly, napravit škodlivé situace a zlepšit celkově chování i vzájemnou solidaritu mezi zaměstnanci. Jasným a neprodleným vyjádřením důvodů naší nespokojenosti s kolegy nebo nadřízeným bychom tedy pomohli zmírnit latentní konflikty a obnovit harmonii na pracovišti.

Rozčílení je dobré pro kariéru

Další dobrý důvod, proč občas reptat: vyjádření nespokojenosti či hněvu je dobré pro stav mysli. Podle studie publikované v časopise Journal of Social Behavior & Personality jsou lidé, kteří mají sklon si snadno vylít vztek, nejen mnohem lepší vyjednavači než jejich kolegové, ale také jsou větší optimisté. Hlasité vyjádření emocí zlepšuje jejich sebevědomí a pomáhá tak lépe překonávat překážky, neúspěchy a zklamání. Podle odborníků jsou tito jedinci klidnější poté, co nahlas řekli svůj názor. A pak se mohou znovu spojit se svými emocemi a přemýšlet o změnách, které by zlepšily jejich život.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Lepší než v sobě dusit vztek, je vyříkat si to z očí do očíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pozitivně projevit vztek

„Kvůli omezení hněvu klesá motivace, cítíte se neklidní, možná dokonce fyzicky vyčerpaní, a ztrácíte touhu jít do práce,“ vysvětluje švýcarský psycholog Yves-Alexandre Thalmann, autor knihy Malá kniha cvičení pozitivního vzteku.

To, že vztek může být prospěšný, potvrzuje i manažerský kouč Etienne Roy, spoluautor knihy. „Umožňuje vám stanovit si limity nebo formulovat požadavky. S touto energií můžete najít sílu odmítnout nebo požádat svého šéfa o zvýšení platu či lepší podmínky, které vám slíbil už dávno.” Ale dávejte pozor, abyste si nepletli zdravý hněv se slepou zuřivostí, ta by vaši kariéru spíš pohřbila.

Vyjádřený hněv je zdravý

A pokud potřebujete poslední dobrý důvod ke vzteku, pak je to tento: podle německé studie publikované ve vědeckém časopise Health Psychology je externalizace vašich emocí pro vaše zdraví mnohem lepší než potlačení nespokojenosti. Otevřené rozčílení může mít totiž významný dopad na délku vašeho života. Vědci dokázali, že vyjádření špatných pocitů snižuje riziko fyzických a duševních poruch a že lidé, kteří si schovávají své negativní pocity pro sebe jsou náchylnější ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině a hypertenzi. Na nic tedy nečekejte, a klidně si hned postěžujte!

Reklama

Načítám