Hlavní obsah

Proč prsty křupou a škodí to zdraví?

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělá to mnoho lidí a dost možná mezi ně patříte i vy. Nebo se řadíte ke skupině těch, kterým je to nepříjemné? Ať tak či tak, křupání prsty je poměrně častou záležitostí, k níž se váže řada tvrzení. Například, že poškozuje klouby. Jak je to ve skutečnosti?

Článek

Podle statistik prsty křupe až 54 % lidí. Co je na praskání kloubů tak návykového? Může to být samotný zvuk křupnutí, který někteří rádi poslouchají. Potom je tu domněnka, že ono prasknutí značí uvolnění napětí a zvýšení pohyblivosti kloubu. Nebo může být praskání, podobně jako hra s vlasy, cestou, jak se zbavit nervozity a stresu.

V každém případě, jakmile si křupání z některého z těchto důvodů osvojíte, stane se zvykem, kterého se dopouštíte nevědomky, a to klidně i desetkrát denně. Jak je to ale opravdu s jeho vlivy na zdraví?

Způsobuje křupání artritidu?

Někteří lidé věří, že křupání prsty poškozuje nebo zvětšuje klouby, oslabuje sílu úchopu a způsobuje artritidu. Neexistují ale žádné lékařské důkazy, které by toto tvrzení podpořily, ba naopak se spíše objevují studie, které ho vyvracejí.

Jednu z nejzajímavějších provedl před lety kalifornský lékař Donald L. Unger, který experimentoval sám na sobě: Dlouhých 60 let křupal prsty na levé ruce a nikdy ne na pravé. Po uplynutí této doby analyzoval progresi artritidy a zjistil, že je v obou rukách stejná. Jeho zvláštní výzkum byl v roce 2004 publikován v magazínu Wiley Online Library a vynesl mu Ig Nobelovu cenu za medicínu, což je ocenění, které paroduje skutečnou Nobelovu cenu.

Ale ať je to s artritidou jakkoli, faktem je, že v extrémních případech, když hodně zatáhnete, můžete prst vytáhnout z kloubu nebo poranit vazy kolem něj. Jinak ale opravdu není prokázáno, že by křupání kloubům nějak škodilo.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Někomu pomůže od nervozity hra s vlasy, jinému prokřupání prstůFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Proč klouby praskají

Řada lidí křupe prsty, protože miluje ten zvuk. Jak vlastně vzniká? „Podle mě je to zvukový fenomén, ke kterému dochází při prudkém oddálení měkkých tkání kloubního pouzdra a výstelky od kloubních ploch v kloubní dutině s tekutinou. Někdo to přirovnal k podobnému mechanizmu, jako když ve vaně s vodou za určitých podmínek odtrhnete záda přilehlá k vaně,“ říká ortoped Radek Černý z polikliniky ve Žďáru nad Sázavou.

Nebo přesněji – v roce 2015 uveřejnili vědci v časopisu Plos One studii, ve které vysvětlovali, že důsledkem rychlého protažení kloubu se mezi ním a vazem vytvoří dutina, a právě to vydá charakteristický zvuk. Zhroucení dutiny trvá asi 20 minut, až poté může být vytvořena dutina nová. Což je důvod, proč prsty znovu nekřupnou bezprostředně poté, co jste to udělali.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Podle statistik křupe prsty nadpolovina lidí a to i více než pětkrát denněFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Pozor na zánět kloubu

Praskání kloubů na prstech vám tak podle všeho neuškodí, ale i zde platí moudré pravidlo, že všeho s mírou. „Samotné nebolestivé praskání kloubů není důvod k lékařské intervenci. Varovné jsou některé známky zánětu, jako je otok, zarudnutí, lokální horkost, bolestivost či omezená hybnost. Pak je konzultace na místě,“ radí doktor Radek Černý a dodává, že nejčastější důvody obtíží v oblasti prstů mimo úrazy jsou degenerativní a revmatická postižení.

A protože by praskání kloubů nemělo být bolestivé, způsobovat otoky nebo měnit tvar kloubu, pokud se některá z těchto věcí stane, děje se něco jiného, nejspíš půjde o artritické problémy, a je na místě vyhledat odborníka. „To platí i v případě, že vás prst bolí poté, co jste za něj zatáhli silně nebo nesprávným směrem a on teď vypadá křivě nebo dokonce natéká a bolí,“ upozorňuje fyzioterapeutka Tereza Novotná z pražských Domů jógy.

Reklama

Načítám