Hlavní obsah

Proč jíst denně med? Posílí srdce, paměť a pomůže s hubnutím

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte med spojený jen s čajem, který si uděláte po návratu ze zimy, abyste nenastydli? To rozhodně není všechno, co vám může nabídnout. Řekneme vám, proč si dát minimálně lžičku denně.

Článek

Med obsahuje vitaminy A, B, D, E, H, K a C. Jsou v něm bílkoviny, vláknina, cukry, enzymy a aminokyseliny a tělo z něj získává i minerální látky – železo, vápník, sodík, draslík, fosfor nebo zinek. Je to také významný antioxidant a životabudič. S čím vším vám pomůže a proč jíst lžičku medu každý den?

1. Uleví při chřipce a nachlazení

Med obsahuje draslík, který pomáhá snížit horečku a usnadňuje vykašlávání. „Působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání chorobám dýchacích cest a horečnatým onemocněním, posiluje imunitu,“ vysvětluje Milan Špaček, medový someliér a majitel firmy Medokomerc. Antiseptické schopnosti pozitivně ovlivňují i problémy se zažíváním a trávením – med pomůže s případnou infekcí a ozdraví sliznice. Při léčbě nachlazení a dalších neduhů si ho můžete přidat do čaje nebo namazat na chleba a jeho účinky podpoříte přidáním skořice, cibule nebo česneku – mají podobné schopnosti, takže jejich směs bude silnější.

2. Posílí srdce a zlepší krvetvorbu

Antioxidanty obsažené v medu pomohou udržovat zdravé tepny a snižují riziko jejich zužování, což v důsledku chrání před srdečním selháním. Dále přispívá k prevenci problémů s cévami, obsahuje i železo, které zlepšuje krvetvorbu, a hořčík – ten zase normalizuje hladinu cholesterolu v krvi.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Na med se můžete spolehnout, když vás skolí nachlazeníFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

3. Vylepšuje paměť

Med je skvělá potravina i pro mozek. Obsahuje minerály, hlavně vápník a draslík, které jsou cenné pro jeho výživu a správné fungování. Železo se zas podílí na udržení zdravých cév, které mozek prokrvují. Antioxidační schopnosti medu se podílejí na udržení mozku v kondici a zpomalení vzniku změn, které vedou k demenci. „Pro podporu mozku je lepší tmavý medovicový med nebo lesní med, který se skládá z medovicového a květového. Jsou bohatší právě na zmíněné minerální látky,“ radí Milan Špaček.

4. Vyčistí tělo od toxinů

Pravidelná konzumace medu pomůže vyčistit organismus od toxinů. Je to totiž skvělý antioxidant a díky této schopnosti podpoří kvalitu pleti a zpomalí její stárnutí. Na tuhle jeho vlastnost si vzpomeňte i ve chvíli, kdy jste snědli něco nepříliš čerstvého nebo je vám špatně po alkoholu a trápí vás kocovina. Černý čaj s několika lžičkami medu vyžene z těla škodliviny a udělá se vám rychleji lépe. Med navíc pomůže játrům po takové zátěži regenerovat a podpoří činnost ledvin.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Med je nejen dobrý a zdravý, ale také voňavý a krásnýFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

5. Přivolá a zlepšuje spánek

Možná vám babička nebo maminka dávaly na dobré spaní hrnek teplého mléka s medem. Glukóza z medu se rychle vstřebá do krve a dokáže uklidnit nervy a navodit v těle procesy vedoucí k vyplavení melatoninu, tedy hormonu, který podpoří usínání a dobré spaní.

6. Pomůže zhubnout

Chcete zhubnout, ale stýská se vám po sladkém? Zkuste med. „Na rozdíl od bílého cukru se hodí při hubnutí. Nejsou to jen prázdné kalorie, ale dodá tělu i užitečné vitaminy, minerály a antioxidanty,“ říká Helena Čížková z Ústavu potravin VŠCHT Praha. Ve 100 gramech medu je asi o 100 kilokalorií méně, než v řepném cukru, a má také nižší glykemický index. Obsažený vitamin C prospívá játrům, zlepšuje metabolismus a pomáhá při detoxikaci organismu, což je v součtu také posila hubnutí. Dokonce existuje i medová dieta, která doporučuje lžičku medu před spaním – údajně má nastartovat noční spalování tuků.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Teplý nápoj s medem vás uklidní a pomůže vám usnoutFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

7. Nahradí krémy 

Všechny blahodárné vlastnosti medu lze uplatnit i při výrobě domácí kosmetiky. Kašička z medu, trochy teplé vody nebo mléka a citronové šťávy je skvělá maska na lámavé vlasy. Vaječný žloutek smíchaný se lžičkou medu je zase dobrý přípravek na vysušenou pleť: naneste ji a nechejte působit asi 15 minut. Med smíchaný se solí zase funguje jako účinný peeling, který odstraní z pokožky odumřelé buňky a ještě ji vyživí.

Načítám