Hlavní obsah

Prosinec na zahradě: Užijte si poslední letošní práce

Foto: Juhku, Shutterstock.com

Foto: Juhku, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosincová zahrada spí jen zdánlivě. Mezi pečením cukroví a sháněním dárků byste si na ni měli udělat čas. Jaké práce na vás ještě letos čekají na okrasné, zeleninové a ovocné zahradě?

Článek

Poslední kalendářní měsíc na vás na zahradě samozřejmě nečeká tolik práce jako v hlavní sezoně. Proto byste si mohli péči o ovocné stromy, okrasné keře nebo zimní zeleninu užít a pojmout ji jako relaxaci ve vánočním shonu. Zkuste do svého rozvrhu vmáčknout skulinku a vyjděte pracovat na čerstvý vzduchu.

Okrasná zahrada v prosinci

Začátek letošní zimy je mírný, a tak máte čas dohánět vše, co jste nestihli v říjnu a listopadu. Dokonce můžete ještě vysázet stromky a keře v okrasné i užitkové zahradě. Obejděte všechny choulostivé rostliny, například růže nebo bylinky, a ujistěte se, že mají zimní peřinu z chvojí, slámy nebo netkané textilie.

Netkanou textilií nebo jutou obalte i kmeny mladých stromků, ochráníte je nejen před mrazem, ale také před mlsnými jazyky lesní zvěře. Zimní měsíce jsou jako stvořené pro kácení stromů a prořez keřů. Hodí se to i kvůli chvojí, které můžete použít jak na zazimování zahrady, tak na vánoční výzdobu.

Jakmile nasněží těžký a mokrý sníh, obejděte zahradu a setřeste ho z větví, které jsou slabé, aby se neulomily. Setřeste část sněhové nadílky také ze živých plotů. Sníh odklízený z cestiček odhazujte k rostlinám, protože větší vrstva sněhu funguje jako izolace a zabrání promrzání půdy přímo u rostlin.

Foto: ueuaphoto, Shutterstock.com

Zima je mírná, využijte prosinec k tomu, abyste dohnali, co jste nestihli v říjnu a listopaduFoto: ueuaphoto, Shutterstock.com

Prosincové práce na ovocné zahradě

Také ovocné stromy, zvlášť ty mladé, zabezpečte, aby na ně nemohla zvěř. Ze stromů odstraňte rovněž starou borku a lišejníky, protože v nich se často schovávají škůdci, kteří chtějí přezimovat, aby zjara páchali neplechu.

Očištěné kmeny natřete vápnem. Takto můžete ošetřit i silné spodní větve stromu. Barva by měla být dostatečně hustá a zanechat na kůře bílou stopu. Vápno odráží sluneční paprsky, a tak zabraňuje popraskání kmenů během výrazných změn teplot v zimním dni a noci. Koncentrace vápna musí být rozumná – dvě kila páleného vápna rozřeďte asi deseti litry vody.

Pokud jste to ještě neudělali, odstraňte ze stromů poslední zapomenuté plody – seschlé švestky nebo třešně či nahnilá jablíčka. I v nich by mohli přezimovat škůdci nebo zárodky chorob, a ty na zahradně nechcete.

Foto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Oberte všechny ovocné stromy, aby vám v zapomenutých plodech nepřezimovali škůdciFoto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Péče o zimní zeleninu

Sadbový česnek už by měl být v záhonech, ale pokud jste zaspali a půda ještě nezamrzla, můžete ho pořád vysazovat (jak pěstovat česnek a cibuli). Rozhlédněte se po záhonech, co jste na nich zapomněli. Možná, že na vás ještě vykoukne mrkev, petržel nebo červená řepa. Raději i poslední kousky zeleniny skliďte, zpracujte, zamrazte nebo uskladněte. Sklízet ještě pořád můžete nať, například z petržele nebo kadeřávku.

Jestli na zahradě pěstujete zimní zeleninu, jako je pórek, některé druhy špenátu, kapusta nebo čínské zelí, opatřete ji peřinou. Zimní zeleninu stačí přikrýt bílou netkanou textilií nebo chvojím.

Dokončete rytí a hnojení záhonů, pokud vám to počasí ještě dovolí. Do půdy zaryjte koňský nebo kravský hnůj, který se přes zimu rozloží a zemině dodá živiny, takže na jaře bude v plné síle. Pokud topíte v kamnech dřevem, můžete na záhony vynášet dřevní popel, který je také skvělým zdrojem živin.

Až budete mít hotovo, dopřejte si na zahradě pro zahřátí grog, svařák nebo čaj. Uvidíte, jak vám po práci na čerstvém vzduchu bude chutnat.

Chcete vlastní koutek ráje? Zbudujte si zimní zahradu.

Reklama

Související témata:

Načítám