Hlavní obsah

Proti nudě: Běžkování, online výstava i seriál Po životě

Foto: Zdenek Krchak, Shutterstock.com

Foto: Zdenek Krchak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si užít tak trochu jiné pololetní prázdniny, abyste neporušili vládní opatření a zároveň zažili trochu srandy? Vyrazte na Valašsko, na online výstavu a potrapte bránici u seriálu britského komika Rickyho Gervaise.

Článek

Stejně jako vy bedlivě sledujeme vývoj pandemické situace, systém PES i tiskové konference přinášející nové informace o vládních opatřeních. Neustálá opatření jsou už trochu zdlouhavá a náročná na psychiku, ale právě proto se vám snažíme i teď přinést tipy na víkend, co podniknout.

Dříve jsme nevěděli, jakou akci dřív doporučit, na kterou sjezdovku vás poslat dřív a které divadelní představení zmínit. Teď je to jiné... Ale dobrých seriálů není nikdy dost, zavřené vleky neznamenají, že nemůžete vyrazit do stopy, a knížky máme tentokrát pro muže, ženy i děti.

Na běžky do Velkých Karlovic

Chcete i s dětmi vyjet z města, nadechnout se mrazivého vzduchu v přírodě a užít sněhu? Pak zamiřte na Valašsko do Velkých Karlovic. Sníh se tu pravidelně drží od listopadu do jara a na své si tu přijdou jak milovníci běžek či skialpinismu, tak i ti, kteří si kopec rádi vyjdou a sjedou pak na bobech či lyžích, i když vleky nejezdí.

Poblíž hotelu Lanterna zkuste kilometrovou sjezdovku Rázula nebo kratší sjezdovku Horal, kam směle můžete vzít i děti. Na běžkaře tady čeká 50 km upravených a dobře značených tras, kde si svoji délku i náročnost najde každý. A jestli váháte, zda na běžky lákat i malé děti, tak vězte, že někteří odborníci dokonce doporučují běžkováním začít. Štěpánka Štrougalová z Baby Club Juklík říká: „Dítě dostane rychleji pocit skluzu a osvojí si předozadní rovnováhu.“

Foto: Spa hotel Lanterna

Škoda nechat ten sníh bez povšimnutí, co říkáte?Foto: Spa hotel Lanterna

Online výstavy v Národním

Jít do muzea stále není možné, ale neklesejte na mysli, mnohá z nich totiž přesunula expozice do online prostoru. A jedním takovým je i pražské Národní muzeum. Skvělé je, že můžete tímto způsobem navštívit i výstavy již ukončené.

Navštivte výstavu Sametová revoluce: Říká se jí sametová, která představuje události druhé poloviny 80. let minulého století, listopadovou revoluci a období do voleb v červnu 1990. Nebo výstavu Staré pověsti české z roku 2010, která kromě zajímavých mytických příběhů představí, jak se žilo Slovanům na našem území. A milovníci přírody si přijdou na své na výstavě Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy, která mapuje návrat rysů a vlků do šumavské přírody.

Foto: nm.cz

Utekla vám oblíbená výstava nebo se do Prahy tak často nedostanete? Využijte online možnostFoto: nm.cz

Seriál Po životě

Říká vám něco jméno Ricky Gervais (59)? To je ten muž, který dokáže během uvádění Zlatých glóbů urazit půl Hollywoodu a celebrity mu za to tleskají. Britský komik je autorem seriálů Kancl (2001–2003) nebo Komparz (2005–2007) a na Netflixu je nyní k vidění jeho další autorský počin, seriál Po životě (2019–2021). Zhostil se role čerstvě ovdovělého novináře Tonyho, který se smrtí ženy přišel o veškerou životní radost. A protože trpí on, rozhodne se, že to pěkně osolí i ostatním. A svůj cynismus neskrývá. Jediný, s kým se nehádá, je jeho fenka, malý synovec George a postarší vdova, se kterou vede hovory na hřbitovní lavičce. A také jeho otec, ale ten má alzheimera, to se nepočítá. Jestli chcete dávku pravého britského ostrovtipu, máte se na co těšit.

Foto: Profimedia.cz

Jemu zemřela manželka a Anne (Penelope Wilton, 74) pochovala manžela. A jejich hovory na lavičce jsou laskavé a vtipné zároveňFoto: Profimedia.cz

Tenisové legendy

Jestli jsou na něco páni kluci experti, je to pasivní sportování. Vždycky přesně ví, co by na kurtu nebo hřišti udělali lépe. Ale co se týče tenisu, málokdo to dělá lépe než Roger Federer (39) a Rafael Nadal (34). Oba během své kariéry zažili, jaké je to hrát proti legendě, to když hráli proti sobě. Jeden je rychlý jako blesk a soupeři nedá vydechnout, druhý do toho buší tak, že protivníka rozstřílí na kusy. Jací jsou a jaký mají vztah?

Foto: Nakladatelství Pangea

Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend, Sebastián Fest, nakladatelství PangeaFoto: Nakladatelství Pangea

Thriller Než jsem zemřela

Autor psychothrillerů píšící pod pseudonymem S. K. Tremayne je stále ve formě. Kath je matkou trochu zvláštní, ale skvělé dcery, má milujícího muže a přežila autonehodu, ze které si moc nepamatuje. V mlze má i svůj život před ní a její blízcí se chovají podivně... Kniha je temná nejen díky odhalování toho, proč její auto sjelo do vodní nádrže. Ale i díky ponurému prostředí, kde se příběh odehrává. Vřesoviště u anglického Dartmooru nahání strach. Bát se budete až do konce...

Foto: nakladatelství Motto

Než jsem zemřela, S. K. Tremayne, nakladatelství Motto, 384 stranFoto: nakladatelství Motto

Pro děti: Kouzelné štěňátko

Máte pocit, že jsou současné dětské knížky pro malé čtenáře těžší na pochopení, příběhy překombinované a počet stránek lehce demotivující? Já občas také. Když osmiletá dcera v knižním katalogu ukázala na Kouzelné štěňátko, obálka mě moc nezaujala, ale zkusily jsme to. A ejhle! Kniha slaví  úspěch. Jednoduchý příběh o mladém vlkovi Hromovi, který má kouzelnou moc a může se změnit v malé štěně, dceru pohltil. A stejně tak i další příběhy v „kouzelné“ sérii.

Foto: Nakladatelství Fragment

Kouzelné štěňátko – Vzhůru do oblak, Sue Bentley, nakladatelství Fragment, 120 stranFoto: Nakladatelství Fragment

A jestli jste původně plánovali strávit prodloužený víkend na horách, udělejte si après-ski doma a připravte domácí bombardino.

Reklama

Související témata:
Velké Karlovice

Načítám