Hlavní obsah

Proti nudě: Koncert Jelena, Yes Day i podcasty pro všechny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Už víte, co budete dělat v příštích dnech? I když jsou víkendové aktivity stále omezené vládními opatřeními, dá se toho dělat dost. Počasí je beztak stále trochu nepředvídatelné, tak si užijte naše tipy z domova.

Článek

Máme pro vás tipy na vtipné i bolavé čtení a film pro celou rodinu. Doporučíme akce pro milovníky české hudby i únikových her. A zapátrali jsme i mezi podcasty. Zkrátka vybrali jsme vám pestrou směsici.

Online koncert Jelena

Od doby, kdy si frontman kapely Jelen Jindra Polák vydělával prodejem křišťálu a pouličním uměním, uplynulo hodně času. Dnes patří skupina k nejpopulárnějším a jejich koncerty bývaly vyprodané. I v době pandemie skládají a nahrávají nové písničky, a protože jim stejně jako fanouškům chybí živé koncerty, rozhodli se jeden uspořádat, i když v online světě. V neděli 11. dubna máte jedinečnou šanci poslechnout si naživo oblíbenou Magdalénu nebo nový song Ještě jednu noc. Více informací najdete na stránkách kapely. 

Foto: Profimedia.cz

Charismatický Jindra Polák i jeho kolegové z kapely se na vás prý už moc těšíFoto: Profimedia.cz

Úniková hra

Znáte únikové hry, které před lockdownem zažívaly velký boom? Obvykle se hrají venku nebo ve starých sklepech a úkolem je odhalit všechny indicie k nalezení klíče či kódu a dopátrat se řešení hádanky. A jde to i online! Jen s tím rozdílem, že unikat budete od počítače. Fascinující hra Šance žít od Chess KEY Room má české titulky a můžete ji hrát sami nebo se propojit s přáteli z celého světa. Příběh je dosti tematický: v roce 2000 byla zakopána časová kapsle, a když je o dvacet let později otevřena, najdou se v ní tajné dokumenty s názvem Sars–cov-2. Jak se tam dostaly a co v nich je?

Foto: exitgames.cz

Téma hry je více než aktuální, rozlousknete záhadu?Foto: exitgames.cz

Film pro celou rodinu

Pamatujete si film Yes Man z roku 2008, ve kterém se Carl v podání Jima Carreyho (59) vyrovnával s rozvodem tak, že šel vstříc životu a na vše říkal ano? Rodinný film Yes Day je založený na podobném principu. Allison a Carlos milují dobrodružství, ale když se stali trojnásobnými rodiči, začali děti chránit a divokou zábavu odmítat. A když Allison zjistí, že ji potomci ve škole nazývají diktátorkou, naštve se. Zaujme ji nápad na zavedení jednoho dne za čas, kdy budou rodiče říkat na všechno ano. Jak to dopadne? Bude to zábava, nebo se rodina dostane do potíží?

Foto: Profimedia.cz

Rodiče si zahráli Jennifer Garner (48) a Édgar Ramírez (44), jejich děti pak zleva Jenna Ortega (18), Julian Lerner (12) a Everly Carganilla (6)Foto: Profimedia.cz

Co si přečíst?

Jaké knihy by neměly uniknout vaší pozornosti? Jedna vychází z reálných dějin, druhá je z blízké budoucnosti.

Ária je debutem íránské autorky Nazanine Hozar. Kniha zkoumá temnotu a naději města Teheránu na pokraji revoluce. Hlavní hrdinkou je dívka Ária, kterou jako modrooké novorozeně našel na ulici v roce 1953 řidič jménem Behrouz. Její život následně utváří jeho žena, která ji bije, bohatá vdova, která jí nabídne útočiště, ale ne lásku, a zbídačená Mehri, jejíž tajemství rozbije vše, o čem si Ária myslela, že o svém životě ví. Dívka vyrůstá v době, kdy se schyluje k Chomejního revoluci, a zamiluje se do chlapce, který stojí na špatné straně barikády.

To v QualityLandu vše funguje hladce a jeho obyvatelé se nemusí o nic starat. Partnera jim vybere automat a algoritmy vědí, po čem touží, dřív než oni sami. Stroje se nepletou a roboti ví všechno nejlépe! A když se objeví vadný kousek a dron se bojí létat? Je tu šrotovník Peter Nezaměstnaný, který ho nechá zničit. Nebo ne? Tato satira si krásným způsobem utahuje ze současné posedlosti čísly, sociálními sítěmi a předvídatelnosti.

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín, Nakladatelství XYZ

Ária, Nazanine Hozar, nakladatelství Kniha Zlín, 408 stran; QualityLand, Marc-Uwe Kling, nakladatelství XYZ, 384 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín, Nakladatelství XYZ

Podcasty

Bolí vás ze čtení oči? Nebo nemáte kdy číst, protože cesty do práce v MHD, které jste trávili s knihou v ruce, se teď nekonají? Zkuste čím dál oblíbenější podcasty!

U Kulatého stolu se pravidelně scházejí internetoví tvůrci Martin Klesnil a Patrik Fiala a jeden zajímavý host. Pánové třeba zjišťovali, co si myslí párový terapeut Jan Vojtko o Výměně manželek, nebo jak hodnotí jednotlivé vítěze MasterChefa jeden z porotců, Přemek Forejt.

Parádní podcasty nabízí i Seznam zprávy. Pořad České podsvětí Josefa Klímy a Adama Miklicy se zabývá zločiny z divokých devadesátek. Pánové se věnovali takovým případům, jako jsou orlické vraždy nebo třeba causa Jiří Kajínek. Možná by vás ale víc bavil pořad Vlevo dole ze zákulisí české politiky. Provedou vás jím Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

A jestli se rádi orientujete v nově vydaných knížkách a vůbec se pohybujete ve světě knih, dejte si do uší podcast knižní influencerky Lucie Zelinkové 15 minut o knihách. Jaké knihy ji v loňském roce oslovily a co radí, pokud vás láká práce v knižním byznysu?

Foto: televizeseznam.cz

Politické kauzy, boje o vliv i šeptanda z kuloárů sněmovny, to je Vlevo doleFoto: televizeseznam.cz

Reklama

Načítám