Hlavní obsah

Proti nudě: Na houby, pod kostru nebo za uměním

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Reklama

Zatím to nevypadá, že by mělo nastat nějaké hodně sychravé podzimní počasí, takže si lze v klidu naplánovat výlety a venkovní akce. No a kdyby přece jen zapršelo, můžete se schovat třeba na některou ze zajímavých výstav.

Článek

To, že skončily prázdniny a doba dovolených, neznamená, že by se dramaticky zmenšila možnost pořádně si užít volný čas a víkendy. Společenských, kulturních i sportovních akcí je stále dost. Na pár zajímavých, které se konají v následujících dnech, vás chceme upozornit.

Večerní vyjížďka do Afriky

Co dělají zvířata, když zapadne sluníčko a setmí se? Na to se můžete zajet každý pátek a sobotu podívat třeba do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové. Během padesátiminutové projížďky kolem výběhů nahlédnete do africké přírody a můžete počítat, kolik z padesáti zde chovaných druhů zahlédnete. Prohlídky začínají ve 20 a 21 hodin a jsou komentované.

Za noční prohlídku zaplatí dospělý 190 Kč, děti a studenti 150 Kč. Podrobnosti najdete na stránkách zahrady.

Noční prohlídky nabízí i Zoo Praha, nově i s možností zapůjčení infračervené a termo kamery.

Foto: archiv Zoo Dvůr Králové

Úplně jiný zážitek nabízí prohlídka zoologické zahrady za tmy - přesvědčit se o tom můžete třeba ve Dvoře KrálovéFoto: archiv Zoo Dvůr Králové

Tančící pentagon v Hluboké 

Součástí zámku Hluboká nad Vltavou je i Zámecká jízdárna, která je hlavním sídlem Alšovy jihočeské galerie. Právě tam najdete až do 2. 1. 2022 výstavu českého malíře Lubomíra Typlta nazvanou Tančící pentagon. Představuje umělcovy práce z posledního období - poznáte je podle jeho charakteristické práce s barvami. Sám umělec říká, že chce, aby jeho obrazy diváka emocionálně zasáhly a trochu narušily jeho klid.

Na výstavu můžete zajít denně od 9 do 18 hodin. Vstupné je pro dospělého 130 Kč a rodinné (2+2) vyjde na 300 Kč.

Foto: archiv Alšova jihočeská galerie

Umělec chce podle svých slov překvapit diváka a otevřít mu nějaký další světFoto: archiv Alšova jihočeská galerie

Velryba je zpět

Národní muzeum v Praze má zpátky svůj symbol – kostru plejtváka myšoka. Velryba, která byla v muzeu od roku 1892, byla po nějaký čas restaurována, takže se bez ní museli návštěvníci obejít. Její návrat je spojen s otevřením nové expozice Zázraky evoluce, kterou najdete na ploše 2000 m2 v celkem 6 sálech. Výstava se obejde bez polic a regálů, těšte se na mimořádné zážitky, kdy vám budou nad hlavou létat ptáci a plavat ryby... Plejtvák je se svou délkou 22,5 metru sice stále hlavním „obrem“, ale nově tu je i 17 metrů dlouhá krakatice obrovská, jde o její největší model na světě. Pro zajímavost – nejmenším exponátem je kleštík včelí s rozměry pod 1 milimetr.

Ale proč si o tom jen číst, lepší je si do Národního muzea zajít osobně. Otvírací doba je každý den od 9 do 18 hodin. Za základní vstupné dáte 300 Kč, snížené vyjde na 200 Kč a děti do 15 let mají prohlídku zdarma.

Foto: archiv Národního muzea

Pro mnoho generací byl symbolem Národního muzea v Praze a teď se jím může stát i pro vaše děti nebo vnoučata. Kostra plejtváka je po náročném restaurování zpětFoto: archiv Národního muzea

4+4 v pražských Strašnicích

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu můžete navštívit do 26. září v prostorách Nové strašnické školy v Praze. Začal již 9. září a kromě současného umění, performancí a hudby nabídne i workshopy i představení pro děti. O víkendech je můžete vzít na rodinné výtvarné dílny.

Festival každoročně oživuje netradiční prostory, jako byla třeba kanalizační čistírna v Bubenči nebo tovární haly ČKD Karlín, letos je to budova staré opuštěné školy, takže si umění můžete vychutnat ve vyklizených třídách, kabinetech i v ředitelně. Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí od 14 do 21 hodin a vstupné je zdarma. Více o dalších představeních a koncertech najdete na stránkách festivalu.

Foto: archiv festivalu

Na festivalu 4+4 lze vidět i taneční představení Timeout Burnout na téma psychického vyčerpání, tančí L. Bobalik, M. HriešikFoto: archiv festivalu

Na houby do parku

Nejsou vaše děti nadšené, když chcete vyrazit do lesa na houby? Pak vyzkoušejte Houbový park v Roseči u Jindřichova Hradce. Je to místo, kde se zabaví děti i dospělí, a to ve dnech slunečních i deštivých. Nabízí totiž nejen interaktivní naučné stezky plné houbiček, skřítků a pohádkových bytostí, ale i prehistorických zvířat. Můžete navštívit i Muzeum fosilií nebo se zúčastnit výtvarných dílen, které zvládnou i ti nejmenší. V září mají otevřeno v pracovní dny od 10 do 15 hodin, o víkendech do 17. Cena celodenního programu v Houbovém Parku je 100 Kč za osobu.

Foto: Houbový park Rozteč

V Houbovém parku se děti potkají se skřítky, pohádkovými bytostmi i dinosauryFoto: Houbový park Rozteč

Tipy do knihovny

Kdyby přišlo přece jen horší počasí, můžete ve volné chvíli zasednout ke knížce. Určitě vás pobaví, využít je ovšem můžete i jako manuál a něco nového se naučit.

Foto: archiv Metafora

Že život po sedmdesátce vůbec nekončí, to vám dokáže kniha Babičky na tahu od Judy Leigh. Pět sedmdesátnic, kamarádek z Anglie, vyrazí na rozlučku se svobodou, jedna z nich se totiž vdává. V romantické Paříži to rozjedou jako zamlada, ale prožijí i situace, které změní jejich usedlý život. Vydala Metafora, prodávají Knihy Dobrovský za 312 KčFoto: archiv Metafora

Foto: archiv Eminent

Kartářka Dagmar Kludská vydala svou v pořadí již třicátou knihu. Tentokrát dává čtenářům možnost nahlédnout do její vlastní originální metody, jak dešifrovat poselství, které skrývají mariášové karty. Máte možnost poznat významy jednotlivých karet a pokusit se o vlastní výklad. Vydal Eminent, v e-shopu za 349 KčFoto: archiv Eminent

Foto: Knihy Kazda

Chcete-li začít šetřit rodinné finance, je dobré začít od jídla. Pomoci vám může 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny, které obsahuje kniha Konec plýtvání jídlem. Vydaly Knihy Kazda, v e-shopu za 295 KčFoto: Knihy Kazda

Reklama

Související témata:

Načítám