Hlavní obsah

Proti nudě: Pískové sochy, svět virů a Třeboňská šlapka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí stále nic moc, ale kdo by seděl doma, když už se dá volněji vyrazit a něco užít. Máme pro vás pár zajímavých tipů, kam na výlet po České republice.

Článek

Současné počasí je velmi proměnlivé a docela deštivé, takže na dlouhé výšlapy do přírody to zatím asi moc není. Jsou ale chvíle, kdy to vypadá docela nadějně – a ty byste měli využít. Nabídneme vám program, který nezabere celý den, ale zvládnete ho v mezeře mezi dešťovými mraky.

Sochy z písku v Písku

Obří sochy z písku rostou v tuto chvíli u Kamenného mostu v Písku. Patnáctý ročník akce se vztahuje k 777. narozeninám města Písku a podtitul zní „Písek, město z písku na vodě“. Realizace soch se opět ujali sochaři Josef Faltus a Marian Maršálek a je velmi zajímavé pozorovat, jak pyramidám z desítek tun upěchovaného písku dávají tvář. Letos se nechali inspirovat příběhem o založení města a pěti neviditelnými silami, které k tomu přispěly. Každá z pěti třímetrových soch vzniká asi čtyři dny a otevření galerie pod širým nebem je plánováno na páteční odpoledne. Letos ale bez vernisáže, a navazující akce Pískoviště byla přesunuta na konec letních prázdnin. I když jsou sochy z písku, měly by odolat nástrahám počasí, takže volně přístupné budou až do podzimu.

Foto: Pisek.eu

Tuny písku se od 3. 5. mění pod rukama sochařů v obrovské sochy, které na nábřeží nejspíš uvidíte až do podzimuFoto: Pisek.eu

Troufnete si na Třeboňskou šlapku?

Je pro vás ideálním výletem ten na kole? Pak si nenechte ujít 22. 5. zahájení cykloturistické sezony v Třeboni a výšlap pod jménem Turistická šlapka (zajít můžete i do místních lázní). Není to nic pro čajíčky, protože trasy jsou 53,5 a 69 km dlouhé a vedou přes hory a doly. Ta kratší konkrétně přes vyhlídky z Dunajovické hory a Lišovského prahu do Rudolfova přes Zvíkov, Slavošovice a okolo Branského doubí do cíle v Třeboni. Delší trasa vede Velechvínským polesím k Ševětínu. K dispozici je ještě zkrácená trasa pro rodiny s dětmi, která měří 41 kilometrů.

Jestli si na Třeboňskou šlapku troufnete, měli byste se zaregistrovat od 9 do 10.30 hodin před Turistickým informačním centrem na Masarykově náměstí v Třeboni. Víc informací najdete zde.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Milovníci cyklovýletů mohou být u otevření sezony v Třeboni. Už tuhle sobotu na vás čeká Třeboňská šlapkaFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Výlet jako bojovka

Znuděné ratolesti, to je to poslední, co chcete na výletě řešit. Právě proto se hodí vědět, že mnoho měst a regionů připravilo pro své návštěvníky možnost, jak turistiku proměnit v zajímavou bojovku plnou her.

Existuje několik aplikací, které vám to nabídnou. Většinou vás zavedou na místo, kde musíte objevit úkol, splnit ho a získat informace, kam dál. Například v Kroměříži si můžete zahrát hru s názvem Kde je Giovanni, která se odehrává v troskách města po třicetileté válce. Podobných her máte na výběr víc a zdarma je najdete na stránce Geofun.

Foto: Valery Bareta, Shutterstock.com

Některá města si pro vás nachystala zajímavou možnost, jak se o nich v rámci výletu dozvědět spoustu zajímavého – mezi ně patří i KroměřížFoto: Valery Bareta, Shutterstock.com

Hrát si ale můžete i bez telefonu. Mnohá informační centra, ale i ubytovatelé, mají připraveny papírové varianty. Například ve Dvoře Králové nad Labem chystají prázdninovou hru Po stopách pokladu královédvorského, díky které se lze zapojit do většího projektu Toulky nejen Královédvorskem. Více informací o obou hrách naleznete na turistickém portále města.

Zapojit se můžete také do letní Turistické razítkovací hry, která se odehrává v Ladově kraji. Cílem je nasbírat během cest po ladovských vesničkách a stezkách minimálně 24 razítek a projít předem dané trasy.

Foto: Archiv Skryté příběhy

Venkovní hru připravil třeba i Zámek Žďár nad Sázavou. Jmenuje se Santiniho hvězda a průvodcem je sám slavný stavitel. Víc informací o ní najdete na stránce Skryté příběhyFoto: Archiv Skryté příběhy

Svět virů a bakterií

V posledním roce se mluví pořád o následcích virové infekce. Mohlo to vzbudit u vašich dětí množství otázek, co vlastně viry jsou, jak se chovají v těle a proč některé mohou i zabít, zatímco jiné nám prospívají. Možná je to ideální chvíle je s tímto neviditelným světem seznámit prostřednictvím poutavého vyprávění Karstena Brensinga a Katrin Linke, autorů knížky Tajuplný svět virů a bakterií.

Děti se v ní dozví, proč někdo kvůli virům onemocní a jiný ne, jak důležité jsou pro naši imunitu nebo kdy bylo objeveno očkování. Knížku můžete dětem (je určena pro starší 9 let) nabídnout ve chvíli, kdy to zas venku rozbalí déšť a vítr a nikam se vám nebude chtít.

Foto: Nakladatelství Kazda

Zajímavé čtení o našich neviditelných spolubydlících koupíte v e-shopu Knihy Kazda za 318 KčFoto: Nakladatelství Kazda

Reklama

Načítám