Hlavní obsah

Proti vráskám i nedokonalostem pleti jídlem

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Ani ta nejlepší kosmetika nepomůže, když zapomínáte na vyváženou stravu. Mnohé potraviny jsou důležitými spojenci krásy, protože výživou zevnitř pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pleti i celého organismu. Které to jsou?

Článek

Ani vhodná výživa nedokáže zastavit běh času, ale pomůže prodloužit  mladistvý vzhled pleti i zdravou vitalitu, a tak budete vypadat mladší a plní energie. Zvlášť teď je potřeba jíst zdravě, vaše pleť totiž dostává pod rouškou pořádně zabrat.

Ovoce a zelenina kvůli vitaminům

Pro ty, kteří si nechtějí lámat hlavu nad nákupním seznamem, je návod na krásnou pleť jednoduchý: slupněte 5 kousků ovoce a stejné množství zeleniny, v syrovém či upraveném stavu, každý den. Můžete si také vylisovat šťávu na odšťavňovači.

Vitamin A zvyšuje průtok krve, a tím pokožku hydratuje. Najdete ho například v mrkvi, meruňkách či brokolici. B 3 přispívá k ochraně kůže před rakovinou, ten je hlavně v bramborách a hrachu. A nejvíc vitaminu C, který je díky kolagenu zodpovědný za pružnost a pevnost pokožky, obsahuje mango, jahody a ananas.

Ovoce a zelenina navíc působí zásaditě, a tím udržují princip rovnováhy kyselin uvnitř organismu. A to je velmi potřeba! Překyselení organismu má totiž za následek ztrátu pružnosti pokožky a předčasné vrásky.

Čokoláda, ořechy a bazalka kvůli antioxidantům

Druhý trojský kůň, po nedostatku vitaminů, který ničí pleť zevnitř, je skrytý zánět – tedy jakákoli forma akné. Náš protijed? Potraviny bohaté na antioxidanty, například pekanové ořechy. Kupodivu sem patří i kvalitní čokoláda, která má víc než 85 procent kakaa. Dříve se sice tvrdilo, že čokoláda stav akné zhoršuje, v současnosti se ale vědci přiklánějí k tomu, že jí díky vysokému podílu antioxidantů naopak prospívá. Z aromatických bylinek je plná antioxidantů především bazalka – ta se díky obsahu kyseliny rozmarýnové řadí mezi byliny mládí.

Foto: virtu studio, Shutterstock.com

Vitamin C je díky kolagenu odpovědný za pružnost pletiFoto: virtu studio, Shutterstock.com

Ryby a vejce kvůli omega 3 

Mastné ryby, oříšky, semena, rostlinné oleje a vejce obsahují omega 3 mastné kyseliny známé účinkem proti volným radikálům. Vybírejte za studena lisované rostlinné oleje. Kyselina linolová obsažená v olivovém oleji navíc zabraňuje odpařování vody z kožních buněk, což podle jedné americké studie řeší problém ztenčování pokožky způsobené stárnutím.

Omega 3 kyseliny obsahují zinek a selen, které přispívají ke kráse pokožky. Zinek, protože bojuje s kožními problémy, jako je akné, a navíc podporuje opětovný růst nehtů a vlasů. Skvělým zdrojem zinku jsou semínka, ořechy, luštěniny a ovesné vločky. Selen je zase cenným stopovým prvkem pro své antioxidační schopnosti. Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, česneku, rybách či vaječných žloutcích.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Omega 3 mastné kyseliny zlepšují nejen pleť, ale i stav vlasů a nehtůFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Luštěniny jako ochrana před sluncem

Teď to sice není moc aktuální, ale vzpomeňte si v létě. Podle jednoho výzkumu wisconsinské univerzity v Madisonu luštěniny chrání vaši pokožku před nepříznivým slunečním zářením a stejnou schopnost mají i granátová jablka. Jiné potraviny mají zase blahodárný vliv na snížení nerovnoměrné pigmentace. Jde o vinná zrnka, zelenou kávu, sóju, lékořici.

Mrkev, rajčata či brokolice mají díky obsahu karotenoidů a lykopenu také prospěšné protizánětlivé a hojivé účinky, zejména při začervenání kůže ze sluníčka. A zelený čaj vděčí za pozoruhodný ochranný účinek proti UV záření látce epigalokatechin galát. Takže až v létě vyrazíte na pláž, přibalte si mrkev a láhev zeleného čaje.

Středomořská strava kvůli vyváženosti

Žádná vědecká studie zatím neidentifikovala zázračnou potravinu, která by dokázala vymazat vrásky. Ale jídelníček založený na středomořské stravě poskytuje všechny základní mikroživiny, které pomohou zachovat pleť v dobré kondici. Je složen hlavně z čerstvého ovoce a zeleniny, olivového oleje, luštěnin, obilovin, ryb, v menší míře obsahuje i mléčné výrobky (sýr a jogurt), červené víno a nízké je i množství červeného masa.

Reklama

Související témata:

Načítám