Hlavní obsah

Bydlení na hypotéku, nebo nájem? Dobře si spočítejte, co se vyplatí

Foto: 88studio, Shutterstock.com

Foto: 88studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platit nájem, nebo splácet bance vlastní bydlení? To je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí, která většina lidí musí udělat. Co je výhodnější a co v takovou chvíli uvážit?

Článek

Rozhodnutí, zda se na desítky let zavázat hypotékou, nebo posílat nemalou částku za nájem, není jednoduché a rozhodně se vyplatí dát si na verdikt dost času. Obojí má totiž své výhody i nevýhody a vyplatí se je pečlivě porovnat.

Kdy a komu se vyplatí bydlet v nájmu?

Bydlet v nájmu bylo u nás vždy bráno spíš jako něco přechodného, co se týká studentů nebo těch, kteří se ještě neusadili. Postupem času se z toho stává běžná alternativa, čímž se přibližujeme ostatním zemím světa. Statistiky říkají, že v Česku bydlí ve svém skoro 80 % domácností, kdežto třeba v Německu, Rakousku to je zhruba polovina a třeba ve Švýcarsku jen kolem 40 %.

  • Výhodou bydlení v nájmu je možnost se rychleji přestěhovat třeba za prací, operativně reagovat a pořídit si menší či větší byt. A to i v případě, že se změní vaše finanční podmínky a potřebujete platit méně – pak se lze odstěhovat do jiného města nebo levnější lokality.
  • Nájem se vyplatí ve chvíli, kdy je nižší než splátka hypotéky za podobně velký byt ve stejné lokalitě. Nájemné by mělo letos růst. Důvodem je to, že splácení hypotéky je pro mnoho lidí stále nezvladatelné, protože splátka dosahuje třeba 25 tisíc měsíčně po desítky let. „Rozhodnutí o koupi tak mnozí odkládají a počet lidí, kteří vyhledávají nájemní bydlení, bude růst. Odhaduje se, že v roce 2030 bude v nájmu v Česku bydlet 25 % lidí,“ vysvětluje příčiny zdražování nájemného Jan Kindl z realitní společnosti Domov Reality.
  • Nájem volí častěji i ti, kteří se nechtějí starat o nemovitost, tedy investovat do oprav a podobně.
  • Negativem nájmu je to, že může dojít k vypovězení smlouvy, když to nejméně potřebujete, a také zvyšování nájmu.

Kdy a kdo by měl zvažovat hypotéku?

Vlastní bydlení preferují lidé, kteří mají rádi své jisté a jsou ochotni se kvůli tomu na dlouhá léta zavázat ke splácení. Hypotéku je zapotřebí právě proto dobře zvážit, jelikož s vámi bude, i když přijdete o práci, rozvedete se, budete na mateřské a podobně.

Musíte také počítat s tím, že během let splácení může kvůli navýšení úrokové sazby dojít i k navýšení splátek (co dělat, pokud na splácení nemáte). Stále přitom musíte mít i na běžné výdaje, které s nemovitostí souvisejí, tedy nejen platby za energie, ale také náklady na údržbu, opravy a podobně.

Pokud jste o hypotéce přemýšleli v posledních dvou letech a nakonec jste se rozhodli počkat, možná je ta pravá chvíle, protože ceny nemovitostí v některých lokalitách stagnují a někde i trochu zlevnily. Odborníci momentálně předvídají nárůst zájmu o hypotéky i v souvislosti se snížením úrokové sazby. Ta se u některých bank dostává pod 5 %, průměrně je 5,6 % a má nadále klesat. „To je dobrá zpráva pro žadatele o hypotéku a ty, kterým dobíhá fixace. Ostatní mohou refinancovat i v době fixace, i když musí zvážit úsporu stovek až tisíců korun na splátkách a možnou sankci,“ vysvětluje Miroslav Majer, CEO fintech startupu Hyponamíru.

Proč je lepší čekat na nižší úrok hypotéky?

Pokud nepotřebujete rychle peníze na výhodný nákup bytu či domu, možná by bylo lepší ještě chvíli vyčkat, neboť by úroková sazba letos měla prolomit hranici 5 procent. A každé procento se opravdu vyplatí, protože splátku sníží i o několik tisíc!

Pokud by úroková sazba klesla během následujících měsíců například o jeden procentní bod, tedy z lednových 5,65 % na 4,65 %, měsíční splátka hypotéky ve výši 3,5 milionu korun a dobou splatnosti 27 let by vycházela následovně:

· Při úrokové sazbě 5,65 % p.a. vychází měsíční splátka hypotéky na 21 081 Kč

· Při úrokové sazbě 4,65 % p.a. vychází měsíční splátka hypotéky na 18 985 Kč

Rozdíl ve splátkách hypotéky je 2 096 Kč měsíčně.

Načítám