Hlavní obsah

Půdní prostory v pražské Bubenči přestavěli na stylový mezonet 4+kk

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činžovní dům v Praze-Bubenči měl půdu, která už léta ztrácela význam. Během několika let zde proto vznikly dva mezonetové byty. Jedním z nich si splnila sen rodina stavebníků, která si své 4+kk nechala zařídit po vzoru klasických loftů.

Článek

Atypické bydlení láká kdekoho, pokud ovšem pracujete v oboru, platí to minimálně dvojnásob. Pro rodinu stavebních inženýru představoval bubenečský mezonet velký sen, na kterém ovšem museli výrazně zapracovat. Nešlo totiž jen o náklady, ale jak to u obdobných staveb bývá, získávání souhlasů a povolení byl poměrně komplikovaný proces. Výsledek ale stál za to. Interiér mezonetu o dispozici 4+kk navrhla architektka a bytová designérka Tereza Janků, a to po boku spoluautorů Fabrizia Luciana, Jan Kyznara a Ondřeje Pechara.

Bydlení jako v loftu

Od začátku bylo nasnadě, že stylizace interiéru se ponese ve znamení loftového bydlení. Samotné prostory, které původně sloužily jako půda, byly pro tento záměr jako dělané. Industriální charakter bytu se autoři snažili ještě umocnit. Například použili přiznané kovové konstrukce s černým nátěrem. Zároveň nechali obnaženou cihlovou komínovou stěnu s bílým nátěrem. Celkově v prostorách převládá jednoduchá, monochromatická kombinace černé a bílé barvy, kterou elegantně doplňuje dřevo.

Kuchyň, francouzské okno, terasa

Mezi největší zajímavosti interiéru bezesporu patří skleněný box, který se nachází ve vrchním, tedy hlavním obytném patře u schodiště. Z tohoto boxu obyvatelé vstupují do nejvyššího podlaží prostoru – obytné galerie, která slouží jako pracovna.

Hlavní obytný prostor s kuchyní je orientovaný do vnitrobloku. Mezi jeho dominanty patří veliké střešní ateliérové okno a také francouzská okna, skrze která lze vstoupit na terasu. Nad průchodem do obytného prostoru je částečně skleněná podlaha.

Spodní podlaží zahrnuje dvě ložnice a koupelnu. Obě patra propojuje přímočaré schodiště, pod nímž je velkorysý úložný prostor, kde autoři skryli technologická zařízení.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohli autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek byla 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám