Hlavní obsah

Rozvodem přišla o všechno. Invalidní důchodkyně Mariana nemá ani na léky

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naší sérii jsme už představili mnoho rodin, ale i single žijících lidí, kteří mají co dělat, aby s penězi vůbec vyšli. Po přečtení jednoho z příběhů se ozvala i paní Mariana, která má tak málo peněz, že si nemůže dovolit nejen žádnou „radůstku“, ale dokonce ani potřebné léky.

Článek

Občas se nám při čtení vašich osudů a také toho, s jakými částkami musíte hospodařit, tají dech. Jednou z žen, které to opravdu nemají jednoduché a musí své náklady ořezat až „na kost“, je paní Mariana.

Jestli si máte občas potřebu postěžovat, že vám z výplaty zbývá jen pár tisíc na nějaké radosti nebo úspory, vzpomeňte si na to, co zvládá ona.

Rozvodem jsem přišla o všechno

Paní Marianě je 56 let a je už pět let rozvedená. Má roztroušenou sklerózu v takovém stadiu, že už nemůže chodit do práce, takže pobírá invalidní důchod. Bydlí sama v domě na vesnici v Severomoravském kraji. Její měsíční příjem je 13 200 Kč.

Manžel ji opustil před pěti lety. „Vadila mu moje nemoc, takže jsme se rozvedli. Po rozvodu mi sice zůstal dům, ale manželovi celá jeho firma, kterou si budoval během našeho společného skoro třicetiletého manželství. Připadly mu i všechny pojistky a úspory,“ popsala, jak se změnil její život.

Aby se vám to také nestalo, budou se vám hodit informace z článku a podcastu: Jak se v manželství nenechat oškubat a co s hypotékou, radí advokátka v podcastu O penězích se (ne)mluví.

Když zůstala sama – děti také vylétly „z hnízda“ - potřebovala se naučit vyjít s velmi skromným rozpočtem, který kvůli zdraví nemůže vylepšit ani prací, ani brigádou. Má co dělat, aby se postarala o dům.

Mariana musí opravdu dobře počítat, aby měla na život. „Omezila jsem úplně všechno, skromné nákupy jenom toho nejdůležitějšího, sedím doma a modlím se, i když v boha nevěřím, ať se nevyskytne nějaká ‚nehoda‘, kterou nebudu schopná řešit. Tohle se mi stalo v prosinci, potřebovala jsem nutně na operaci s očima, již zdravotní pojišťovna nehradí, naštěstí mi banka poskytla půjčku, tak teď ji ještě nějak splatit,“ vypráví a dodává, že si vlastně ani neví moc rady.

Pomoci by mohl stát i bývalý manžel

Jistě vás také napadne, proč nepomůže stát nebo bývalý manžel. Zeptali jsme se jí, zda o pomoc požádala. Zde je její odpověď: „Právě teď se snažím o příspěvek na bydlení, který by v mém případě, dle kalkulačky, mohl vyjít na cca 5 000 Kč, což by bylo super. Zrovna čekám, jak se úřad postaví k tomu, že dcera, která bydlí a pracuje v Polsku, tudíž fyzicky doma vůbec není, má u mne trvalé bydliště. A exmanžel? Je rád, že se mě zbavil, že jsem podepsala vypořádání a se vším souhlasila – a já teď nemám ani fyzicky, ani psychicky, ale ani finančně na to, abych chodila někde po soudech. Exmanžel je šťastný s novou paní, užívají si života plnými doušky a já mu nechci komplikovat život.“

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

Jméno a věk: Mariana, 56 let

Rodinný stav a počet dětí: rozvedená, dospělý syn i dcera

Povolání: invalidní důchodkyně

Celkové příjmy měsíčně: 13 200

Náklady na bydlení: 9 000

Náklady na jídlo: 2 000

Náklady na oblečení: 0

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: telefon, televize a internet 1000 Kč, zbytek dle stavu, abych nebyla v minusu.

Co jsem musela oželet nebo je na mě drahé: po rozvodu jsem byla nucená vzdát se úplně všeho, nemám ani na doplňky stravy, které bych při své nemoci potřebovala, trpím roztroušenou sklerózou.

Úspory na horší časy: slovy minus 40 000 Kč půjčka, operace očí, kterou splácím.

Kolik můžu investovat do dovolené: už hodně dlouho jsem nikde nebyla a ani nebudu, nemohu si to dovolit.

Moje finanční zlozvyky: když se podaří něco uškudlit, tak mám ráda sladké a něco si dopřeji.

Moje finanční cíle nebo přání: nějak se zbavit dluhů a moct důstojně žít.

Moje finanční obavy: nenadálé výdaje, jakými jsou třeba porucha kotle, pračky atd.

Jak hodnotím svoji celkovou finanční situaci: horší už to být nemůže, hrůza.

Řekněte si o pomoc!

„Na začátek bych chtěl ocenit odvahu paní Mariany, která se podělila o tak silný příběh a i přes všechny nepříjemné zkušenosti si ponechala laskavý přístup. V dobách, kdy se může zdát, že systém selhává v poskytování adekvátní pomoci těm, kteří ji nejvíce potřebují, je nutné vyhledat možnosti pomoci u jednotlivců, komunit nebo skrze charitativní organizace,“ komentuje situaci paní Mariany Jiří Hluchý, zakladatel fintechu Frenkee. Situace je vážná, proto radí zvážit několik kroků:

  • Využít dostupných sociálních dávek a příspěvků. Je dobré, že už je ve fázi schvalování příspěvek na bydlení, ale možná by měla prozkoumat i další možnosti státních podpor - příspěvky na osoby se zdravotním postižením a podobně.
  • Je také dobré se zaměřit na již existující dluh a probrat s bankou možnost konsolidace půjčky a prodloužit dobu její splatnosti, což by vedlo ke snížení splátek.
  • „Až se paní Mariana dostane z nejhoršího, zvážil bych i vhodné pojištění pro krytí nečekaných událostí, které by mohly její finanční situaci ještě více zhoršit,“ radí Jiří Hluchý.
  • V této náročné životní situaci by mohly pomoct i děti, i když paní Mariana psala, že vylétly z hnízda a nežijí s ní, třeba by jim nedělalo potíž pomoct mamince.
  • Jestli se finanční situace Mariany vylepší, mohla by začít spořit - dobrou volbou jsou pak mikroinvestice, které umožňují začít s velmi malými částkami. Lze to prostřednictvím několika aplikací - klíčové je ale vybrat ty aplikace a platformy, které jsou bez poplatků.
  • Není ostuda se obrátit na místní charitativní organizace a sociální služby, které mohou nabídnout podporu v podobě potravinové pomoci, poradenství nebo přímé finanční podpory. Nakonec je velmi důležité udržovat sociální kontakty a síť podpory, ať už rodinné příslušníky, přátele, nebo skupiny pro osoby se stejnými zdravotními problémy. Tyto sítě mohou poskytnout nejen emocionální podporu, ale i praktické rady a pomoc.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Rádi bychom zmapovali, kolik berou a jak pak hospodaří jednotlivé profese. Proto prosíme o spolupráci třeba učitelky, lékařky, pracovnice na poště nebo za kasou v supermarketu - stačí jen poslat krátký příběh a vyplnit dotazník, který je i v tomto článku. Na vaše příspěvky čekáme na mailu: redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Načítám