Hlavní obsah

Jak se v manželství nenechat oškubat a co s hypotékou, radí advokátka v podcastu O penězích se (ne)mluví

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvání do dalšího dílu podcastu O penězích se (ne)mluví přijala samostatná advokátka Barbora Vilímková. Mluvily jsme o tom, jak se vyrovnat s dluhy, jak spravovat majetek v manželství a k čemu je dobrá předmanželská smlouva. Jak se vyhnout finančním pastem ve vztazích a neskončit bez prostředků?

Článek

„Než vstoupíte do manželství, buďte k sobě upřímní. Pobavte se s partnerem o svých dluzích, příjmech, o majetcích a domluvte se, co budete chtít v budoucnu pořídit a jakým způsobem. Zásadní majetkoprávní otázka je, zda budete mít společné jmění manželů, nebo ne,“ popsala advokátka Barbora Vilímková v dalším dílu podcastu O penězích se (ne)mluví:

Předmanželská smlouva není strašák

Abyste předešli pozdějším problémům při rozvodu, můžete sepsat takzvanou předmanželskou smlouvu. V ní se snoubenci u notáře před svatbou domluví, jak budou mít v budoucnu uspořádaný majetek. Vše může být ve společném jmění manželů (SJM), majetky mohou být zcela oddělené, případně jde vymyslet jakoukoliv kombinaci (část v SJM, část oddělená), na které se dohodnou.

Kdy je výhodné majetky oddělit

Pro koho je výhodnější mít oddělené majetky a kdy se hodí mít společné jmění manželů? Advokátka to vysvětlila na příkladech z praxe. „Oddělit majetky je vhodné v případě, že jeden z manželů má rizikovější povolání, podniká a z jeho činnosti by mohly vzniknout dluhy. Potom případné dluhy nepostihnou majetek obou manželů, ale jen toho, kdo je způsobil,“ uvedla Barbora Vilímková jeden případ a pokračovala druhým: „Často se předmanželská smlouva sepisuje i v případě, že jeden ze snoubenců má před vstupem do manželství už hodnotné majetky a nechce se o ně v budoucnu dělit.“

A co když má partner dluhy?

Advokátka doporučila, aby se oba snoubenci o předmanželské smlouvě poradili každý se svým právním zástupcem: „Určitě doporučuji sepsat předmanželskou smlouvu v případě, že jeden vstupuje do manželství s finančními závazky. Kdyby se tak nestalo, pak i jeho dluhy nebo alimenty mohou být hrazeny ze SJM.“

Máte vůbec šanci si ověřit, zda manžel/ka něco nedluží? Advokátka poradila, kde si bezdlužnost svého partnera můžete ověřit, pokud vám o svých dluzích neřekne. V podcastu se také dozvíte, zda do SJM spadá majetek, který zdědí jeden z manželů, a zda tam spadá i platba výživného na nezletilé děti z předchozích vztahů.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové do podcastu O penězích se (ne)mluví přijala advokátka Barbora VilímkováFoto: Proženy.cz

Plaťte každý svou část hypotéky

Nejčastějším majetkem, o který se vedou spory, jsou nemovitosti a hypotéky. „V případě, že si společně pořídili nemovitost na hypotéku ještě před uzavřením manželství, jsou oba spolumajitelé nemovitosti a zároveň spoludlužníci úvěru. Oba by tedy měli platit svůj podíl splátky. To se však často neděje a splátku posílá jen jeden partner. V případě rozvodu tak ten jeden může tvrdit, že všechny splátky hradil on, a proto má větší právo nemovitost získat nebo by mu žena musela doplatit polovinu splátek. Aby se tomu předešlo, měl by každý ze svého účtu hradit svou polovinu splátky, klidně ať to do banky odchází z účtu jednoho partnera, ale ten druhý by mu tam měl posílat peníze,“ doporučila advokátka.

Jak se řeší vypořádání SJM, když jeden má byt a druhý peníze na rekonstrukci? Co když nemovitost je ve výlučném vlastnictví jednoho, ale mají společnou hypotéku? A co se stane s dluhy, které měli bývalí manželé napůl? I to se dozvíte v našem podcastu.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Myslete na svého druha/družku

V případě dědického řízení se nejprve vypořádává společné jmění manželů. Může se tak stát buď podle zákona, nebo ze závěti. „Podle zákona jsou dědici rozděleni do různých skupin a přináleží jim určitý podíl na majetku zůstavitele, pokud v závěti nestanovil jinak,“ uvedla advokátka. Mohu si do závěti napsat cokoliv? Kdy mohu potomky a zákonné dědice vydědit? A co když není nějaký neopominutelný dědic v závěti záměrně uveden a nebyl vyděděn? Poslechněte si podcast O penězích se (ne)mluví s Barborou Vilímkovou.

O penězích mluvte průběžně

Finance řešte v průběhu vztahu. Zajímejte se o to, jak druhý partner vydělává. „V manželství máte zákonné právo na to, aby vám druhý partner říkal o svých příjmech a příležitostných výdělcích. Informujte se o dluzích svého partnera,“ upozornila advokátka s tím, že své vlastní peníze byste měli mít na odděleném účtu od těch ve společném jmění. „A schovávejte si doklady, abyste dokázali prokázat, že daná věc patří vám,“ poradila na závěr advokátka.

S kým jsme si povídali

Barbora Vilímková je samostatná advokátka. Ve své praxi často řeší otázky spojené s majetkem v partnerství a manželství. Kromě rodinného práva se věnuje i občanskému, obchodnímu a trestnímu právu.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám