Hlavní obsah

Platíte za energie příliš? Uvažujte o změně dodavatele! Občas je výhodné zaplatit pokutu

Foto: F01 PHOTO, Shutterstock.com

Foto: F01 PHOTO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak ušetřit na platbách za energie? Spotřebu donekonečna snižovat nejde, takže se vám možná hodí změna dodavatele. Mohla by pomoci vyrovnat i vyšší cenu za distribuci, která platí od Nového roku. Jak a kdy dodavatele změnit?

Článek

Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o navýšení regulované části ceny energie byl docela šok a vyvolal spekulace, zda a o kolik se zvýší náklady na energie pro domácnosti. Jedni tvrdí, že narostou značně, druzí utěšují, že nižší ceny na trhu vše vyrovnají. Jak to dopadne, ukáže až čas. „Dopady na jednotlivce budou ale mnohem individuálnější než v minulosti. Neregulovaná složka, která tvoří většinu ceny, se totiž napříč odběrateli podstatně liší v závislosti na čase uzavření smlouvy a délce sjednané fixace,“ uvedl Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Energie: Co a proč zdražuje

Je zapotřebí vědět, že cena za energie se skládá ze dvou složek: regulované a neregulované. Domluvit s dodavatelem a zafixovat si můžete neregulovanou část, tedy samotnou cenu určenou cenami na trhu. Regulovaná část se řídí rozhodnutím ERÚ a jde v podstatě o provozní náklady, tedy platbu za distribuci.

Jak ušetřit náklady za energie

Jde v této situaci vůbec nějak ušetřit za energie, pokud ani dodavatelé neovlivní cenu za distribuci? Odborníci soudí, že snižování ceny samotné energie tento nárůst vyrovná a ve výsledku „budete na svém“. Rozhodně je však dobré znát nabídku dodavatelů a případně přejít k někomu, kdo je levnější. Změnit dodavatele mohou hlavně ti, koho letos čeká uzavření nové smlouvy. Je tedy dobré se podívat do smlouvy a zjistit, zda se to týká právě vás.

Jak změnit dodavatele

Proces změny dodavatele není složitý. „Ten, ke komu chcete přejít, vám většinou nabídne administrativní podporu při vyřizování výpovědi u stávajícího dodavatele a s uzavřením smlouvy u něj,“ ujišťuje Jakub Tobiáš z dodavatelské společnosti Lama energy.

Od vás se chce jediná, zato ale zásadní věc: Pohlídat si termíny, hlavně datum, ke kterému končí stávající smlouva, a také termín, dokdy musíte stihnout smlouvu vypovědět. Je třeba to udělat v daném termínu a písemně – a ani u termínované smlouvy nestačí počkat, až vyprší. Musíte dodavateli oznámit, že nebudete nadále pokračovat.

Foto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock.com

Náklady na energie představují stále větší výdaj domácností, tak jak je udržet co nejnižší?Foto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock.com

Smlouva na dobu určitou a neurčitou

Každý, kdo odebírá proud a plyn, musí mít podepsanou smlouvu buď na dobu určitou, nebo neurčitou. U smlouvy na dobu určitou je datum ukončení jasné.

  • U smlouvy na dobu neurčitou můžete k novému dodavateli přejít za výhodnější nabídkou za 3 měsíce od podpisu nové smlouvy.
  • V případě smlouvy na dobu určitou lze vyčkat s přechodem jinam do ukončení té původní, kdy ji vypovíte a podepíšete smlouvu novou. Nebo můžete smlouvu vypovědět i mimo termín, ale musíte počítat se smluvní pokutou. Kolik to bude, by mělo být uvedeno ve smlouvě v ujednání o podmínkách, za jakých ji lze předčasně ukončit.

Kdy se vyplatí zaplatit pokutu

Když seženete výrazně levnějšího dodavatele energie, pak se může vyplatit přechod i s pokutou. „Jestliže bude pokuta například 5 000 korun a vy ušetříte na každé jedné spotřebované megawatthodině 700 korun, tak se vám vyplatí s pokutou smlouvu ukončit v případě, že uspoříte víc než právě těch pět tisíc,“ upozorňuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.

  • U malé spotřeby se to většinou nevyplatí, takže je lepší počkat na konec smlouvy a pokutu neplatit. „Za zvážení však stojí podepsání nové smlouvy s jiným dodavatelem v předstihu, a zajistit si tak aktuálně výhodnou smlouvu, která se pak už nemusí opakovat. Takto zůstanete u svého stávajícího dodavatele až do konce platnosti smlouvy a vyhnete se placení sankce,“ radí Lukáš Kaňok.

Vyberte správný tarif

Je výhodné nejen vybrat levnějšího dodavatele, ale i správný tarif či distribuční sazbu, která odpovídá tomu, zda elektřinou jen svítíte nebo i ohříváte vodu či topíte. Pro případ topení se hodí dvoutarifová sazba s vysokým a nízkým tarifem, během něhož je elektřina levnější.

Načítám