Hlavní obsah

Pojistka proti otravě houbami, uštknutí hadem nebo následkům nákazy klíštěte? Houbařům se vyplatí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě pořád je vhodný čas na to, jít do lesa a vyzkoušet, jestli u vás přece jen nerostou houby. Vzhledem k teplému počasí se ale může stát, že si místo nich můžete přinést klíště nebo jiný zdravotní průšvih. Na co pak budete mít u pojišťovny nárok?

Článek

Pokud je hezky a počasí láká do přírody, je vyšší riziko nehod a nepříjemností, které s tím souvisí. A právě teď vrcholí houbařská sezona, která s sebou přináší nejen častější výskyt otrav houbami, ale také nemocí, které přenáší klíště nebo uštknutí hadem. Lze se proti nim pojistit?

Otrava houbami

Každý rok se houbami přiotráví kolem 400 lidí, naštěstí úmrtí na to je jen sporadické. Otrava ale může mít vážné a někdy i doživotní následky, související hlavně s poškozením jater a ledvin, které mohou končit až transplantací nebo dialýzou.

Z jaké pojistky lze otravu řešit: „Úhradu za následky otravy houbami můžete čerpat z úrazového a životního pojištění. Může z ní jít i sjednaná částka pro případ smrti, ale i trvalých následků nebo invalidity, která by v důsledku otravy vznikla. Jestliže máte připojištění velmi vážných onemocnění, pak by vám byla vyplacena dohodnutá částka i třeba za transplantaci jater. Během nutného léčení byste pobírali odškodné, denní dávky v případě hospitalizace a dávky za pracovní neschopnost. V případě otravy dítěte by navíc, v případě sjednání, náležely rodičům i dávky za ošetřování člena rodiny,“ vypočítává Petra Leštinová, manažerka likvidace škod z pojištění osob Uniqa.

Uštknutí hadem

V naší přírodě žije jen jediný jedovatý had - a to je zmije. Naštěstí i uštknutí zmijí nekončí ve většině případů tragicky a většina lidí ho přežije. Rizikovější je pro malé děti, starší lidi, chronicky nemocné a také ty, kteří mají na hadí jed alergii – což mohou být všichni, kteří jsou alergičtí na bodnutí od vosy nebo včely. Následky uštknutí, tedy otoky, bolestivost a nevolnosti, odchází v řádu dní, ale úplné uzdravení až během týdnů.

Z jaké pojistky lze následky uštknutí řešit: Záleží na tom, u které pojišťovny máte uzavřenou pojistku. Někde ji považují za druh úrazu, jinde se to řeší z té životní, jako ostatní nemoci. „Po těžším průběhu otravy z uštknutí a přetrvávajících následcích má pak klient nárok na plnění z úrazového pojištění, pojištění denního odškodného za dobu léčení úrazem i z pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti a při hospitalizaci. Dojde-li k uštknutí hadem v zahraničí, které je častější a také nebezpečnější, je možné uplatnit nárok na léčení a repatriaci z cestovního pojištění,“ radí Petra Leštinová.

Nemoci přenášené klíštětem

Klíště vás může při přisátí nakazit klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Protože případů onemocnění je stále víc, vzhledem k oteplování a tím delší aktivitě klíšťat, je dobré na to myslet právě i při pojištění. Obě nemoci mohou způsobit dlouhodobé či trvalé následky.

Foto: Profimedia.cz

I malé klíště může být příčinou velkých zdravotních obtíží, které je lepší mít kryté pojištěnímFoto: Profimedia.cz

Z jaké pojistky lze následky nákazy od klíštěte řešit: „Nemoci způsobené klíšťaty - klíšťová encefalitida a lymská borelióza se pojišťují v rámci životního pojištění. Jste tak kryti v případě pracovní neschopnosti, hospitalizace, invalidity a také i v případě smrti,“ uvedl Pavel Sedlář, produktový manažer životního pojištění KB Pojišťovny.

Také u pojišťovny MetLife jsou obě onemocnění způsobená klíšťaty obsažena v životním pojištění, a to jak v individuálním, tak skupinovém. „Podmínkou je, aby se možné příznaky, které mohou být neurologické, kloubní, srdeční, kožní nebo psychiatrické, projevily během tří měsíců následujících po přisátí klíštěte a musí být anamnézou a lékařem jednoznačně prokázáno, že byly způsobeny výhradně klíštětem,“ uvádí Michala Hanzlíčková, produktová specialistka pojišťovny MetLife.

Pokud se chcete pojistit pro případ následků klíšťové encefalitidy, pamatujte na to, že pojištění závažných onemocnění míří hlavně na dlouhodobé dopady nemocí. „Proto pojišťovny plnění standardně vyplácejí až po 3 měsících trvání nemoci při doložení závažného průběhu a s tím souvisejících omezení v běžném životě. I kvalitní životní pojistka by měla obsahovat krytí invalidity. Pro případ pobytu v nemocnici a dlouhodobého léčení v řádu týdnů až měsíců se hodí životní pojištění obsahující pojištění hospitalizace a pracovní neschopnosti,“ doplňuje Simona Černá, manažerka produktů životního pojištění Rixo.

Související témata:
Jedovaté houby
Úrazové pojištění
Otrava houbami
Uštknutí hadem

Načítám