Hlavní obsah

Proč zdražuje elektřina? Ve výsledné ceně nově platíte i větrné a solární elektrárny!

Foto: Kwangmoozaa, Shutterstock.com

Foto: Kwangmoozaa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se příště podíváte na vyúčtování za elektřinu, všímejte si nejen výsledné částky, ale i rozpisu toho, co do ní všechno patří. Jsou to totiž položky, které jsou pro výslednou cenu zásadní.

Článek

Na vyúčtování za elektřinu byste měli najít, co všechno do ní patří. Rozhodně totiž neplatíte jen za to, kolik proudu spotřebujete. Naopak, letos vám cenu zvedají hlavně položky, jako je například ta za podporu obnovitelných zdrojů. Proto je zajímavé vědět, o co jde a proč je vlastně financujete.

Kdo je distributor a kdo dodavatel elektřiny?

Abyste pochopili, jak a kdo se stará o dodávku elektřiny až k vám domů, musíte rozlišovat mezi distributorem a dodavatelem. Vysvětlíme vám, co který dělá:

Distributor je vlastník elektrické soustavy, tedy sítí elektrických vedení, podzemních kabelů a dalších zařízení, jež elektřinu dovedou k vám domů. Vybírat si ho nemůžete, je daný regionem, ve kterém bydlíte. V ČR jsou distributoři tři: ČEZ, EG.D a PRE. Obracíte se na ně, když potřebujete připojit k elektrické soustavě, odečítáte elektroměr nebo máte technické obtíže.

Dodavatel je ten, kdo za vás nakupuje komodity, tedy elektřinu na velkoobchodních energetických burzách. Toho si lze zvolit právě podle ceny, kterou je schopen domluvit.

Na celkovou částku, jakou ve výsledku za elektřinu zaplatíte, mají vliv oba. Poplatky účtované distributory se příliš neliší, u dodavatelů mohou být rozdíly výraznější.

Z čeho se skládá cena elektřiny?

Výsledná částka také není jen cenou za odebrané megawatthodiny, ale i za paušál, který zaplatíte, i kdybyste neodebrali vůbec nic. Jaké jsou další položky?

  • Cena za odběr (Kč/MWh)

Distributorovi platíte za to, že připraví a udržuje síť tak, aby byla dodávka elektřiny plynulá a dostatečná. Platíte za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Tento poplatek je různý podle regionu i distributora. Nejlevnější bude v Praze, kde roste jen o 6 %, ve Středočeském, Severočeském s Severomoravském kraji si připlatíte o 25 % víc.

  • Cena systémových služeb (Kč/MWh)

Cena systémových služeb je pro všechny zákazníky stejná a platí se za MWh – loni to bylo 137 Kč, letos to je 258, tedy nárůst o 87 %. Pokrývá náklady na jakousi pohotovost elektráren, které jsou záložními zdroji pro případ výpadku nebo náhlého zvýšení spotřeby elektřiny.

  • Daň z elektřiny (Kč/MWh)

Daň z elektřiny je jediný poplatek, který se nezměnil. Pro všechna distribuční území a všechny distribuční sazby se platí 34 Kč/MWh.

  • Cena na podporu výkupu elektřiny (Kč/MWh)

Jde o podporu či dotaci pro některé provozovatele obnovitelných zdrojů energie, tedy solární, větrné a vodní elektrárny. Platí ji všichni a je to 599 Kč/MWh. Loni se neplatila. „Znovuobnovené účtování tohoto poplatku představuje největší podíl na aktuálním zdražení distribučních poplatků,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.

  • Cena za činnost operátora trhu (Kč/měsíc)

Jde o poplatek za činnost operátora, který se stará o to, aby bylo v síti proudu akorát, tedy ani málo, ani moc, že vykryje výpadek a odvede přebytek. Z tohoto poplatku se hradí i činnost Energetického regulačního úřadu.

  • Poplatek za jistič (Kč/měsíc)

Poplatek za jistič má asi 15 sazeb. Každý distributor zdražil jinak, například PRE zdražuje jen o 15 Kč měsíčně, tedy 180 Kč za rok. ČEZ zvedl poplatek o 25 %, tedy o 372 Kč za rok.

Související témata:
Změna dodavatele energií
Větrná elektrárna

Načítám