Hlavní obsah

Solární panely v zimě: Vadí jim tuhé mrazy a sněžení? Pozor na umístění baterií!

Foto: Mabeline72, Shutterstock.com

Foto: Mabeline72, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima je štědrá na mrazy i sníh, což sledují s jistými obavami ti, kteří mají na svých domech solární panely. Jistě je napadá, zda jim nízké teploty a vrstva sněhu nevadí. Jak to je?

Článek

Jestliže o fotovoltaice uvažujete, je dobré vědět, že ceny fotovoltaických elektráren jsou aktuálně vůbec nejníže za celou historii v ČR. Například u 10kWp fotovoltaiky je rozdíl cca 100 tisíc korun mezi začátkem roku 2024 a vrcholem roku 2023.

Solárních elektráren u nás přibývá nebývalým tempem. Jen za první pololetí loňského roku jich bylo připojeno do sítě skoro o 70 % víc než za celý rok 2022. Fotovoltaiky mají být jednou z odpovědí na stále rostoucí ceny za elektřinu a v létě dovedou pokrýt většinou běžný provoz domácnosti. Co ale v zimě? Nevadí jim například velký mráz nebo vrstva mokrého sněhu?

Kolik vyrobí fotovoltaika elektřiny v zimě?

I když jsou logicky letní měsíce pro výrobu elektřiny solárními panely efektivnější, není pravda, že v zimě nic nevyrobí. „Chlad sám o sobě dokonce fotovoltaice svědčí, protože zvyšuje účinnost panelů až o 20 % oproti horkým letním měsícům,“ říká Lukáš Papež, vedoucí fotovoltaických instalací firmy Woltair.

I tak ale platí, že čím méně slunečního svitu, tím méně elektřiny – nejslabší měsíce jsou z tohoto pohledu prosinec až únor. „Fotovoltaika v tomto období pokryje přibližně 20 % energetické potřeby domácnosti. Když to ale vezmete celoročně, pak díky ní ušetříte až 80 % nákladů za elektřinu,“ vysvětluje Lukáš Papež.

Vadí solárním panelům sníh a námraza?

I když mrzne a padá sníh, nemusíte se o solární panely bát. Obojí může dočasně ovlivnit jejich účinnost, ale rozhodně je nepoškodí. Kvalitní panely unesou i extrémnější povětrnostní podmínky – měly by dokonce zvládnout zátěž odpovídající až několik metrů silné vrstvě sněhu. Důležité je v tom všem slovo kvalitní a je také nutné, aby byly správně instalovány, což můžete ovlivnit výběrem zkušené firmy.

Solární panely se montují se sklonem 15–50°. Ideální by bylo, kdyby se v zimě mohly víc naklopit a v létě dát opět do vodorovnější pozice, ale protože to nejde, vypočítali odborníci pro naše podmínky jako optimální úhel 35°.

I když nasněží a namrzne, z panelů vše většinou rychle sklouzne, protože i sněhem prostoupí tolik slunečního záření, že stále vyrábí elektřinu, čímž se zahřejí. Někdy sníh na střeše dokonce zvyšuje výkon solárních panelů, protože se z něj na ně odráží sluneční svit.

Foto: MP_Foto, Shutterstock.com

Sníh ani mrazy kvalitním a správně instalovaným solárním panelům nevadíFoto: MP_Foto, Shutterstock.com

V zimě pozor na baterie

Pokud je tuhá zima s mrazy, pak byste spíš než na panely měli dohlédnout na bateriové systémy. „Ty totiž nemají rády chlad. Jestliže je máte v místě, kde byť jen na pár dní klesne teplota pod zhruba 10 až 15 stupňů Celsia, jejich životnost klesá. Ideální je pro ně prostředí se stálou, nejlépe pokojovou teplotou,“ varuje Lukáš Papež.

Potřebují solární panely údržbu?

Přestože můžete být, co se mrazu a sněhu týče, klidní, měli byste si ověřit, zda solární panely nepotřebují údržbu během roku. „Jejich výkon mohou snižovat nánosy prachu, sazí a pylu, a to až o dvacet procent. Přirozené působení deště, rosy a větru nemusí stačit k jejich účinné očistě, takže pak je nutné je očistit vysokotlakým čističem se speciálním nástavcem,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Zvažte to, pokud máte solární panely v místech, kde se opravdu hodně práší, třeba u rušných komunikací nebo pole.

Načítám