Hlavní obsah

Svačiny před kroužky: Jak správně zabalit dětem energii a radost

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se koncem školního vyučování se děti těší na odpolední kroužky. Aby měly dostatek energie a radosti na své oblíbené aktivity, je důležité, co jim dáme na svačinu. Poradíme vám, jaké jsou ideální pro děti na prvním a druhém stupni základní školy před různými druhy kroužků - jak sportovními, tak uměleckými.

Článek

Kroužky jsou pro děti skvělým způsobem, jak si rozšířit svůj obzor a objevit nové zájmy. Ať už jsou to sportovní, umělecké, nebo hudební aktivity, přinášejí nejen nové dovednosti, ale také spoustu radosti a přátelství. Pro rodiče však může být výzvou, jak zajistit, aby jejich děti měly dostatek energie a síly na tato odpolední dobrodružství. Zjistěte, jaké jsou nejlepší svačiny pro děti na prvním a druhém stupni základní školy a jak se liší pro různé typy kroužků.

Svačiny pro děti na prvním stupni

Sportovní kroužky: Děti, které se účastní sportovních kroužků, potřebují svačiny bohaté na energii. Ideální volbou jsou ovoce, jogurt, cereálie s mlékem nebo celozrnný sendvič s libovým masem a zeleninou. Důležité je zajistit, aby byly svačiny lehké a snadno stravitelné a děti se po nich necítily přecpané.

Výtvarné a rukodělné kroužky: Pro kreativní kroužky, které zahrnují malování, modelování nebo jiné tvoření, jsou vhodné svačiny, které nezanechají nepořádek. Také je pro malé umělce důležité podpořit jejich kreativitu i energii. Tady může být dobrou volbou malý mix sušeného ovoce a ořechů nebo sendvič s máslem a plátek sýra nebo mrkvička.

Hudební kroužky: Děti, které se věnují hudbě, by měly mít svačiny, které podpoří jejich koncentraci a smysl pro rytmus. Nabízí se tedy například banán smoothie s ovocem a jogurtem. Pokud vaše dítě zpívá nebo chodí na nějaký dechový hudební nástroj, vyvarujte se suchých, drobivých a hodně aromatických svačin. Uděláte tak radost jak učitelům, ostatním zúčastněným na kroužku, ale i sobě. Jinak totiž budete muset třeba dechové nástroje složitě čistit.

Svačiny pro děti na druhém stupni

Sportovní kroužky: I na druhém stupni základní školy většinou děti pokračují ve sportovních aktivitách. Pro ně jsou vhodné svačiny, které obsahují více bílkovin, jako například celozrnné sendviče s krůtím masem, ořechy, banán a jogurt.

Výtvarné a rukodělné kroužky: Pro „starší“ umělce můžete zvolit složitější svačiny, jako je pestrobarevný salát se zeleninou a kuřecím masem, ovocný smoothie nebo kousek quiche s brokolicí. Také můžete podpořit kreativitu i trochu nezdravě, svačina může zahrnovat třeba plátek pizzy, který si dítě ozdobilo podle svého vkusu.

Hudební kroužky: Druhý stupeň základní školy povětšinou zahrnuje pokročilejší hudební aktivity. Svačina by měla obsahovat potraviny, které poskytnou dlouhotrvající energii. Ideální jsou celozrnné sendviče s máslem a marmeládou, jogurt s ovocem nebo tvarohová směs s medem a ořechy. Stále zde ale platí, aby svačiny nebyly moc suché, prašné, lepivé nebo s výraznou vůní.

Načítám