Hlavní obsah

Sušené ovoce: Zdravá svačinka, se kterou to nepřehánějte

Foto: All for you friend, Shutterstock.com

Foto: All for you friend, Shutterstock.com

Reklama

Máte stromy plné meruněk a jablek, ale zároveň ve sklepě ještě haldu kompotů z předchozích let? Místo úmorného zavařování zkuste letos ovoce nasušit, zachová si mnohem více živin. Jen myslete na to, že kvůli vyšší koncentraci cukrů ho nemůžete jíst neomezeně.

Článek

Sušení je skvělý způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce či zeleninu, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, v nich zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek. Než se jím ale začnete ládovat po hrstech, poznejte i druhou stranu mince. Na co myslet, než si začnete dělat zásoby?

Kalorická bomba

Ovoce je obecně hodně sladké. Pokud se usuší, zbaví se jen vody a zmenší svůj objem. Zachová si většinu živin, ale také kalorií. Pak se může stát, že cukr tvoří i padesát a více procent jeho objemu. Je tomu tak například u sušených datlí, meruněk, fíků a rozinek. Ve 100 g čerstvého jablka je přibližně 13 g cukrů a má energetickou hodnotu 57 kcal, ve stejném množství sušených jablek je klidně i 70 g cukru. Energetická hodnota pak rázem stoupne na 243 kcal.

V ovoci se nachází hlavně glukóza a fruktóza. Máte-li sedavý způsob života, jako palivo tělu slouží zejména glukóza. Pokud sníte nadbytek cukrů, nestihnete získanou energii využít a vaše tělo si fruktózu uloží do zásob v podobě tuku. „Fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu tuku uvnitř dutiny břišní,” varuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sušené ovoce může díky vysokému podílu vlákniny pomoci podpořit peristaltiku střevFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když vás hodní mlsná

Sušené ovoce je vhodné ho konzumovat v malém množství, ideálně ráno nebo dopoledne. Hodí se k ochucení kaše či jogurtu, rozhodně ne k bezmyšlenkovitému uzobávání večer k televizi. Může posloužit při dlouhé cestě nebo po náročném sportovním výkonu, kdy potřebujete rychle doplnit energii.

Když máte chuť na sladké, je samozřejmě nedoslazované ovoce díky vitaminům a obsahu vlákniny lepší volbou než sušenky s čokoládovou polevou. I tak je ale potřeba myslet na to, že byste ho měli sníst maximálně hrst. A dobré je ho kombinovat s bílkovinami. Ideálně třeba s bílým jogurtem.

Přestože je ovoce samo o sobě sladké, některé se před sušením máčí v cukerném roztoku nebo sirupu. Vzniklé kandované ovoce už ale právě kvůli přidanému cukru mezi zdravé potraviny nepatří vůbec.

Foto: Lika Mostova, Shutterstock.com

Uzavíratelné sklenice jsou pro skladování sušeného ovoce ideální, chrání před vlhkem, plísněmi i molyFoto: Lika Mostova, Shutterstock.com

Jak sušit? Pozor na plísně!

Sušte vždy jen ovoce zdravé, jakmile je naťuknuté nebo začíná hnít, do sušičky nepatří. Mohlo by totiž později začít plesnivět a kontaminovat i další kousky. I proto je lepší rozdělit nasušenou nadílku na menší porce a skladovat ji ideálně v čistých, dobře uzavřených nádobách. Napadené sušené ovoce může vyvolat trávicí, dýchací i kožní problémy.

Alergeny přežívají

Svrbí vás po kousnutí do jablka rty, ale štrůdl si můžete dát bez obav? Některé alergeny se tepelnou úpravou skutečně rozkládají a přestávají škodit. Na rozdíl od pečení nebo vaření ale sušení probíhá za nižších teplot, zhruba kolem 50 °C, a proto mohou dráždivé látky v sušeném ovoci přežívat. Totéž platí i pro další látky, které vyvolávají nadýmání, křeče v břiše, průjem nebo plynatost. Zpravidla platí, že pokud vás dráždí čerstvé plody daného ovoce, se sušenými to nebude jinak.

Vláknina umí potrápit střeva

Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a váže na sebe nežádoucí toxiny. „Důležité je ale myslet na to, že společně s vlákninou musíme přijímat i zvýšené množství tekutin. Tekutiny zajistí, aby vláknina ve střevech nabobtnala, což je pro její správné působení důležité. V opačném případě totiž hrozí riziko zácpy a jiných komplikací,” vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Na rozdíl od čerstvého ovoce, které je samo o sobě bohaté na vodu, tedy nezapomeňte to sušené dostatečně zapít.

Pokud už jste někdy zkoušeli doma ovoce sušit, možná vás překvapilo, že nevypadá tak pěkně jako z obchodu. Doma sušené meruňky jsou hnědé místo oranžových, rozinky hodně tmavnou. Pokud si tedy přeci jen občas dopřejete ovoce kupované, myslete na to, že u něj napomáhají vzhledu a udržení barvy siřičitany. Ovoce navíc konzervují a předcházejí jeho oxidaci. U citlivějších jedinců ale mohou vyvolávat ekzémy, střevní problémy, dýchací obtíže i migrény.

Reklama

Související témata:

Načítám