Hlavní obsah

Rakovina jícnu je jedna z nejhorších. Podstatná je prevence

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Reklama

Rakovina jícnu patří mezi velmi nebezpečné formy karcinomů. Trpí jí častěji muži a to nejvíce mezi 50.–70. rokem života. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že jde o vzácné onemocnění. Ročně je nemoc v Česku odhalena u zhruba šesti až sedmi stovek lidí.

Článek

Jícen je trávicí trubice, spojující hltan a žaludek, je tedy úplně na začátku zažívacího traktu. Riziko vzniku nemoci je sice do jisté míry genetické, zásadní je však vliv nezdravých návyků, zejména kouření a pití tvrdého alkoholu.

Příznaky rakoviny jícnu

Jako u většiny nádorových onemocnění je i zde problém s tím, že nemoc se dlouho nijak neprojevuje. Proto není snadné ji včas odhalit. Později se objevuje bolest v krku, kterou mnoho lidí léčí jako následek virózy a přehlíží ji.

V další fázi se objevují potíže s polykáním, zejména tuhých soust. Bolest v krku se zhoršuje, přidává se nevolnost a nakonec i vykašlávání krve. Kromě toho může pacient také zvracet, výrazně ubývat na váze, cítit se unavený a může mít také potíže s mluvením. To nemocného vyčerpává a jeho hlas je chraplavý a tichý. Může se objevit i krvácení do stolice.

Inkubační doba a léčba

Nemoc nemá inkubační dobu, potíže se rozvíjejí postupně v řádu měsíců a je dobré je nepodcenit a vyhledat co nejdříve lékaře. Výrazně se tak zvýší šance na vyléčení.

Není-li nemoc v pokročilém stavu, což je asi ve třetině případů, provádí se chirurgická léčba. Jinak nastupuje ozařování, chemoterapie nebo jejich kombinace. Jestliže není léčba možná nebo účinná, snaží se lékaři alespoň zachovat průchodnost jícnu kvůli přijímání potravy. Prognóza přežití následujících pěti let odhaduje pouze na 10 %.

Vyšetření jícnu

Základem je klinické vyšetření, následuje takzvaná ezofagoskopie – endoskopické vyšetření jícnu, při kterém se odebere vzorek na histologii. Další je rentgenové vyšetření, při kterém musí pacient polykat speciální hmotu (kaši), aby bylo postižené místo dobře vidět na rentgenu. Používá se také pozitronová emisní tomografie, případně další vyšetření, které odhalí charakter nádoru a mohou zlepšit jeho léčbu.

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Vyšetření je nepříjemné, ale ne bolestivéFoto: SofikoS, Shutterstock.com

Komplikace: problém s příjmem potravy

Problémem při karcinomu jícnu bývá výživa, protože nemocný mívá problémy s příjmem potravy a hrozí velká ztráta váhy, zejména svalů. Proto se musí někdy výživa podávat v tekuté formě. Vedle toho je rizikem vznik metastáz, zejména do jater.

Prevence je alfa a omega 

Nemoci lze částečně předcházet lepším životním stylem, zejména vynecháním kouření a pití tvrdého alkoholu. Důležité je nepodceňovat, a tedy léčit refluxní choroby jícnu, které ho dlouhodobě poškozují.

Rakovina jícnu

  • Popis - Nádorové onemocnění, kterým v Česku ročně onemocní asi šest stovek pacientů. Nejrizikovější skupinou jsou muži 50.-70. rokem života, kuřáci a častí konzumenti alkoholu.
  • Příznaky - Bolest v krku, chrapot, potíže s polykáním, nevolnost, ubývání na váze, vykašlávání krve
  • Inkubační doba - Nemá inkubační dobu, nemoc se vyvíjí postupně a je třeba ji včas zachytit.
  • Léčba - Chirurgické odstranění nádoru
  • Smrtnost - Pěti let od určení diagnózy se dožije 10 % nemocných.
  • Prevence - Umírněná konzumace alkoholu, nekouření, léčba refluxních chorob jícnu

Reklama

Načítám