Hlavní obsah

Zánět jícnu: Nepodceňujte pálení žáhy, hrozí vám rakovina

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět jícnu (= ezofagitida) je nepříjemné onemocnění, při kterém je narušena sliznice a může dojít i k poruchám polykání. Co je nejběžnější příčinou a dá se odstranit?

Článek

Nejčastěji se jedná o refluxní ezofagitidu, tedy zánět jícnu způsobený gastroezofageálním (jícnovým) refluxem. Je to stav, kdy se natrávený kyselý obsah žaludku často vrací nahoru do jícnu (i do úst) a naleptává ho. Problémy s refluxem trápí až 20 (někdy se udává dokonce 40) procent populace v západních zemích.

Zánět jícnu může způsobit také infekce herpesvirů nebo kvasinek. K těžkému zánětu dochází i v případě vypití žíraviny, což samozřejmě znamená zásadní ohrožení života a vyžaduje to neodkladný zásah odborníků. Nemocný v tomto případě často zvrací krev.

Příznaky refluxního zánětu jícnu

Při refluxu natrávené jídlo naleptává sliznici, což vede k nevolnosti, typickému pálení žáhy, bolesti a pálení na hrudi, nebo dokonce obtížím a bolestem při polykání. Nemocní mívají chrapot, častý kašel, záněty průdušek i dutin a kyselé prostředí může poškodit i sklovinu zubů.

Příznaky se objevují postupně a průběh se často zhoršuje, proto je třeba léčit co nejdříve. Někdy se reflux a zanícení jícnu neprojevuje pálením žáhy, ale jen velmi častým podrážděním krku, suchým kašlem, pocitem zahlenění a třeba pálením jazyka či zápachem z úst.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Někdo při refluxu nepociťuje typické pálení žáhy, ale jen častou bolest či pálení v krku a zápach z ústFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vyšetření refluxu a nemocného jícnu

S potížemi se svěřte praktickému lékaři. Je možné, že vám rovnou předepíše účinné léky k dlouhodobému užívání a doporučí změnu režimu i jídelníčku. Pokud rozhodne, že je nutné jícen vyšetřit, pak vás odešle na gastroenterologii. Čeká vás gastroskopie, při které si lékař prohlédne sliznici jícnu a možná odebere kousíček tkáně na další vyšetření.

Dále se provádí jícnová pHmetrie, kdy se zavede tenká hadička nosem do jícnu, která po dobu 24 hodin měří kyselost v jícnu a je tak schopná přesně změřit, k jakým změnám zde dochází. Pokud máte větší potíže s polykáním (= dysfagie), pak je namístě manometrie jícnu. Lékař zavede nosem hadičku do jícnu a pacient polyká vodu, přitom sonda měří tlak na různých místech v jícnu. Lze tak zjistit, zda jícnové svěrače fungují správně.

Jak se léčí refluxní zánět jícnu

Pokud zánět jícnu způsobuje jiná příčina než reflux, pak se samozřejmě léčí ta. Jestliže se jedná o refluxní zánět jícnu, který je zdaleka nejčastější, pak se užívají léky, které ovlivňují vznik žaludeční kyseliny (jsou to buď antagonisté H2–receptorů, nebo inhibitory protonové pumpy). Podávají se také léky ovlivňující pohyblivost jícnu a jícnové svěrače, krátkodobě pak antacida, která přinášejí rychlou úlevu tím, že snižují kyselost žaludečního obsahu.

Zatím není jasno, jak zánět jícnu ovlivňuje bakterie Helicobacter pylori způsobující žaludeční vředy, nicméně je-li v žaludku nalezena, zlikviduje se antibiotiky.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Na reflux se dnes užívají účinné léky, ale je důležité změnit také životní styl, pokud není úplně ideální. Problémy se totiž mohou vracetFoto: fizkes, Shutterstock.com

Změna přístupu a prevence

Refluxní chorobu zhoršuje stres, nervozita a užívání některých léků či kouření, stejně tak i obezita, protože vyšší tlak na žaludek oslabuje svaly v dolní části jícnu. (To je také důvod, proč pálení žáhy trápí těhotné.) Proto k léčbě patří snížení tělesné hmotnosti, změna stravovacích návyků, omezení kouření a alkoholu atd.

Komplikace refluxního zánětu jícnu

Je-li reflux dlouhodobý, dochází k trvalému poškození sliznice jícnu (= Barrettův jícen), což může vést až k rozvoji nádorového onemocnění. Rizikem je i zúžení jícnu následkem poškození a zjizvení jeho stěn, což může způsobovat bolestivé potíže při polykání tuhé stravy.

Zánět jícnu

  • Popis - Porušení sliznice jícnu z různých příčin, nejběžnějším důvodem je jícnový reflux, ale může jít i o infekci či poleptání.
  • Příznaky - Potíže a bolesti při polykání, pálení žáhy, kašel, bolest na hrudi
  • Léčba - Závisí na původci potíží. Při refluxu se podávají léky ovlivňující žaludeční kyselinu a pohyby jícnu, důležitá jsou opatření v životosprávě.
  • Statistika - Statistiky se neshodnou, někdy se udává, že jícnovým refluxem může trpět až 40 % obyvatel západních zemí.
  • Prevence - Jíst v klidu nedráždivá jídla, nekouřit, nepít alkohol, pracovat se stresem a léčit obezitu.

Reklama

Související témata:

Načítám