Hlavní obsah

Rebarborový dort s jahodami

Hodnocení:
(187)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Jeden z mála druhů zeleniny, který je k dostání opravdu jen několik týdnů v roce, je rebarbora. Takže je naše až skoro kulinární povinnost její sezony využít! Po klasických koláčích s drobenkou si z ní dnes upečeme jahodový dort s tzv. Swiss meringue buttercream, tedy švýcarským sněhovým máslovým krémem, na který můžete narazit v mnoha zahraničních receptech.

Ingredience pro:
1 dort
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 4 vejce
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aromatu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 kelímek zakysané smetany
Na rebarborový kompot
  • 3 řapíky rebarbory
  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na krém
  • 3 bílky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1/2 kostky másla
Na dozdobení
  • pistácie
  • čerstvé jahody
  • čerstvá máta
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny a dvě dortové formy na korpusy. Lehce je vymažte máslem a vyložte papírem. Já měla průměr 24 cm, ale mnohem lepší by byly menší formy o průměru kolem 18 cm dort by byl sice menší, ale vyšší a měl by více vrstev.

Foto: Jakub Jurdič

Rebarbora si skvěle rozumí s jahodami, ale dort můžete upéct i bez nich

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. Změklé máslo (125 g) vyšlehejte s cukrem, mandlovým aroma a solí do pěny. Postupně zapracujte žloutky, smetanu (200 g), prosátou mouku a kypřicí prášek. Kdyby těsto bylo příliš tuhé, zřeďte trochou mléka nebo přidejte smetanu.

Foto: Jakub Jurdič

Mouku do těsta vždy raději prosejte

Krok 3: Do těsta opatrně zapracujte z bílků ušlehaný sníh, rozdělte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C podle velikosti asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Vejce můžete zapracovat i celá, ale se sněhem bude těsto nadýchanější

Krok 4: Mezitím si připravte kompot: rebarboru oloupejte a pokrájejte na plátky, jahody nasekejte a spolu s cukrem za občasného míchání asi 10 minut povařte, až ovoce změkne a šťáva zhoustne. Vmíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Do dortu uvařte lahodný jahodovo-rebarborový kompot

Krok 5: Teď už se pusťte do krému. Bílky s cukrem a solí dejte do ohnivzdorné misky, tu vložte do hrnce s vodou a pomalu zahřívejte. Několik minut šlehejte, až se cukr rozpustí a bílky mají kolem 60 °C. Vodní lázeň můžete vynechat, ale leckdo tepelně neopracované bílky nerad.

Foto: Jakub Jurdič

Bílky šlehejte nejprve jen tak ručně ve vodní lázni, aby se cukr rozpustil

Krok 6: Elektrickým šlehačem je poté vyšlehejte do tuhého krému. Pomalu po kouskách přidávejte za stálého šlehání kostičky másla. Kdyby se krém srazil, dejte ho na několik minut do lednice, pak pokračujte. Chce to chvilku trpělivosti.

Foto: Jakub Jurdič

A poté už použijte elektrický šlehač

Krok 7: Pokud jste upekli malé vyšší korpusy, každý jednou podélně přeřízněte, pokud velké a tedy nižší, nechte je vcelku. Na okraje korpusu naneste krém, aby kompot nevytékal, a naplňte většinou ovoce (v případě menších korpusů tak postupujte u všech částí kromě té svrchní).

Foto: Jakub Jurdič

Na korpus udělejte hráz z krému, aby ovoce nevytékalo

Krok 8: Přiklopte vrchním korpusem (rovnou stranou nahoru), potřete zbylým krémem a nechte alespoň dvě hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, odležet. Před podáváním dozdobte zbytkem kompotu nebo čerstvým ovocem, mátou a sekanými oříšky.

Foto: Jakub Jurdič

Teď už jen vše sesaďte dohromady

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte hrst nasekaných pistácií, s jahodami jsou skvělé!

Tip: Zbylé žloutky perfektně zužitkujete do špaget carbonara nebo lemon curdu nebo je prostě přidejte do těsta. A pro extra šťavnatý korpus do něj před pečením přidejte i kousky rebarbory.

Foto: Jakub Jurdič

Dort je nejlepší druhý den, když se trochu rozleží

Příště se pusťte třeba do snadného jahodového dortu s mascarpone nebo vychytaného francouzského fraisieru, oba jsou mnohokrát ověřeny!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek