Hlavní obsah

Rebarborový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou

Hodnocení:
(35)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Rebarborová chuť je nezaměnitelná a sezona krátká. Vychutnejte si pikantní a šťavnatou reveň v koláči s jemnou tvarohovou náplní a s křupavou máslovou drobenkou s lehkým skořicovým šmrncem.

Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 žloutek
Na náplň
  • 4 stonky rebarbory
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
Na drobenku
  • 50 g másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mleté skořice
    Článek

    Postup

    Krok 1: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu mouky, trochu cukru, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Jak správně zadělat kynuté těsto?

    Krok 2: Mezitím nasypejte do velké mísy obě mouky, zbylý cukr, citronovou kůru, změklé máslo a žloutek. Přidejte kvásek a důkladně zadělejte. Hotový bochník těsta poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. 

    Krok 3: Do misky dejte mouku na drobenku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek, cukr a skořici. Pomocí prstů vypracujte drobivou směs a dejte ji do chladu. Se žloutkem je drobenka drobivější a ve finále po upečení i křupavější. Jak udělat nejlepší drobenku na koláč?

    Krok 4: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Tvaroh vyklopte do misky, přidejte vanilkové cukry a vejce a prošlehejte.

    Krok 5: Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň, okraje nechte volné. Navrch rozprostřete rebarboru.

    Krok 6: Nakonec koláč posypejte drobenkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. 

    Tip: Zbylé bílky můžete použít na nadýchanou bílkovou bábovku. Anebo si udělejte ovocné koláčky se sněhovou čepicí.

    Nechce se vám dělat těsto? Nemusíte. Upečte si výborný sypaný koláč s rebarborou a jahodami. Zvládne to i dítě – suroviny jen nasypete na plech.

    ynezorPumanzeSaNyknalC

    Reklama

    Sdílejte článek