Hlavní obsah

Levná hrachová polévka s klobásou i zeleninou

Hodnocení:
(18)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Možná už jste zaznamenali iniciativu Skromné jídlo, která se snaží poukázat na drsnou realitu mnoha rodin, které musí počítat, jaké potraviny si pro sebe a své děti ještě mohou dovolit. Zakladatelé zároveň přinášejí inspiraci, jak uvařit pro 3 osoby do 50 Kč. A dnešní krémová hrachovka s mnoha obměnami je jedním takovým receptem!

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 250 ml půlený žlutý hrách
  • 1/2 nožky pikantní klobásy
  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce majoránky
Článek

Postup

Krok 1: Hrách předem namočte na 4 hodiny do vody, aby nabobtnal, tím si značně zkrátíte dobu vaření a ušetříte tak čas i peníze za energii. Použít můžete i celý zelený hrách, ten ovšem namočte už den předem.

Krok 2: Klobásu nakrájejte na co nejtenčí kolečka a nechte je pomalu v hrnci, ve kterém chcete polévku vařit, vyškvařit. Když jsou kolečka hezky opečená, děrovanou lžící je vyndejte stranou (a vlastním tělem chraňte před těmi, kdo chtějí ujídat). Klobásu můžete vynechat a zeleninu opéct na sádle, ale uzenina polévku hezky ovoní.

Krok 3: Na vyškvařeném tuku (pokud by ho bylo málo, přidejte trochu sádla) 10 minut dozlatova opékejte kostičky cibule a půlkolečka mrkve. Poté vmíchejte nasekaný česnek a uzenou papriku, nechte jen pár vteřin rozvonět a zalijte 800 ml vody nebo vývaru. Přidejte bobkový list a scezený hrách, osolte a pod poklicí povařte doměkka.

Foto: Kateřina Harudová

Podle chuti a stavu lednice polévku doplňte čerstvými bylinkami, chilli, opečenou mrkví nebo třeba smetanou

Krok 4: Vyhoďte bobkové listy a tyčovým mixérem rozmixujte doměkka. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a majoránkou, do hrnce vraťte opečenou klobásu, ještě chvilku prohřejte a můžete podávat.

Napadají vás další skromná, ale výživná jídla? U nás to jsou třeba strapačky neboli halušky se zelím, čočka na kyselo nebo třeba chlebová polévka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek