Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: bigacis, Shutterstock.com

Foto: bigacis, Shutterstock.com

Nejlepší, nejjednodušší, nejkřupavější... Takové jsou rychlé listové šneky se skořicí, které zvládne úplně každý. Stačí koupit rozválené listové těsto a máte vynikající dobrotu opravdu skoro bez práce.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Na šneky
  • 500 g listového těsta
  • 120 g másla
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 lžíce skořice
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 ks vejce
Poleva
  • 40 ml mandlového likéru amaretto
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžíce vody
Článek

Postup

01.

Na plech rozložte pečicí papír. Listové těsto rozválejte na tenký plát (nejjednodušší je koupit už vyválené) a máslo rozpusťte. V misce smíchejte rozpuštěné máslo, skořici, cukr a mandle a tuto náplň rovnoměrně rozprostřete po těstě – u jednoho konce nechte volné místo na slepení. Náplň posypejte rozinkami a válečkem vše do těsta trochu zamáčkněte.

Tip: Šneky můžete udělat jen se skořicí, případně přidat, co máte rádi: drcené ořechy, nasekanou čokoládu nebo třeba oblíbenou marmeládu či povidla.

02.

Těsto s náplní pevně srolujte do válečku, konec potřete rozkvedlaným vajíčkem a slepte. Z válečku odkrajujte šneky široké asi 1,5 cm. Rozložte je na plech, potřete zbytkem rozkvedlaného vejce a dejte péct do dobře vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou dozlatova.

03.

Zatímco šneky chladnou, rychle si připravte polevu: smíchejte cukr, likér a vodu. Zlehka prochladlé šneky polevou pocákejte.

Tip: Mandlový likér můžete nahradit jiným oblíbeným, nebo můžete vyrobit rumovou polevu anebo podávat šneky i bez polevy, jsou výborné i tak.

Načítám