Hlavní obsah

Šalvějový sirup: Lahodná a léčivá tekutina plná zázraků

Foto: Steidi, Shutterstock.com

Foto: Steidi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šalvějový sirup není jen lahodným zpestřením vaší kuchyně, ale také skvělým pomocníkem pro zdraví. Zjistěte více o omamně vonícím bylinkovém léku.

Článek

Bylinkový sirup, získaný z listů šalvěje, má působivou historii v tradiční medicíně. Kromě výrazné chuti, která se dá využít v klasické kuchyni, nabízí i širokou škálu zdravotních benefitů.

Historie užívání šalvěje sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde byla považována za posvátnou bylinu. Používala se pro léčebné účinky a byla spojována s dlouhověkostí. Tato tradice pokračovala po staletí až do současné doby, kdy se šalvějový sirup stal oblíbeným prostředkem pro podporu zdraví a prevenci různých onemocnění.

Šalvějový sirup je mnohostranný produkt, který lze využít různými způsoby. Můžete ho přidat do teplých nápojů, jako je čaj či horká voda s citronem, nebo ho použít jako sladidlo do dezertů a pečiva. Kromě výrazné chuti přináší i pozitivní účinky na trávení a celkový stav organismu.

Šalvějový sirup je bohatý na antioxidanty, vitaminy a minerály, které podporují imunitní systém a chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Jeho konzumace může pomoci snížit záněty v těle, uklidnit podrážděný žaludek a napomoci trávení. Díky obsahu vitaminu C může také přispět k udržení zdravé pokožky a zlepšení její pružnosti.

Dále je velmi hojně využíván proti kašli, na zklidnění bolesti krku a při ztrátě hlasu. Šalvěj, jako bylinka, se také řadí mezi silnější přírodní antidepresiva, takže se nabízí její užívání při stresových situacích, na zlepšení nálady nebo při problémech s nespavostí.

Šalvějový sirup můžete připravit hned dvěma způsoby:

Dávkování a varování: Doporučené dávkování šalvějového sirupu je 1-2 lžíce denně. Je však důležité si uvědomit, že i přírodní přípravky mohou mít vedlejší účinky. Osoby trpící alergií na bylinky by měly konzumaci šalvěje zvážit. V případě těhotenství nebo užívání léků je vhodné se před konzumací poradit s lékařem. To samé platí i pro kojící ženy, některé látky v šalvěji totiž mohou snižovat tvorbu mateřského mléka.

Šalvějový sirup by se také neměl užívat dlouhodobě, nejčastěji se užívá při akutních problémech nebo při prvních příznacích onemocnění. To však neznamená, že si ho nemůžete občas jen tak přidat do čaje na chuť nebo na posílení imunity.

Načítám