Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Chcete si pochutnat na rychlém a levném pokrmu? Halušky se zelím nebo brynzou jsou klasika, ale vyzkoušeli jste je už se zakysanou smetanou? Posypané křupavou slaninou budou dokonalé.

40 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Halušky
  • 800 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 300 g anglické slaniny
  • 300 g vysokotučné zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Asi polovinu šťávy, co pustí, slejte. Pak přidejte vejce a promíchejte.

02.

Postupně přidávejte mouku, až vznikne polotekuté těsto. Mělo by být takové, aby šlo snadno propasírovat přes síto na halušky.

03.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Trochu ji osolte. Na hrnec dejte haluškové síto, nalejte do něj část těsta a míchejte, halušky budou do vody propadávat. Když vyplavou, vařte je ještě 1 až 2 minuty. Poté je děrovanou naběračkou vyjměte.

04.

Do hotových halušek vmíchejte zakysanou smetanu. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji dozlatova. Halušky rozdělte na talíře, přidejte slaninu a podávejte.

Připravte do zásoby klidně větší množství halušek. Můžete je pak jednoduše zamrazit. Budou se vám skvěle hodit jako příloha ke guláši nebo perkeltu, můžete si udělat i střapačky.

Načítám