Hlavní obsah
3,4
(60)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se inovací a vyzkoušejte cuketové halušky. Jsou skvělé. A za svědky máme hned několik cuketových pochybovačů!

20 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Halušky
  • 4 ks cukety
  • 300 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 250 g ovčí brynzy
  • 90 g slaniny
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Neoloupanou cuketu (cca 800 gramů) nastrouhejte najemno, v cedníku smíchejte se lžičkou soli a nechte alespoň 15 minut vykapat.

02.

Mezitím pokrájejte na proužky slaninu a nechte ji pomalu vyškvařit. Připravte si brynzu – je-li moc tuhá, nařeďte ji trochou šťávy, kterou vyždímáte z cukety, anebo mlékem, kysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem.

03.

Cuketu vyždímejte (šťávu zatím nevylévejte) a s vejcem, moukou, trochou sušeného česneku a další špetkou soli zpracujte na husté těsto. Podle potřeby můžete zředit vymačkanou šťávou. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu a kousek těsta uvařte ve vroucí vodě na zkoušku – když se rozvaří, přidejte mouku, když vyplave na povrch v celku, je vše v pořádku. Přes haluškové síto pak těsto protlačujte přímo do hrnce a halušky vařte minutu od chvíle, kdy vyplavou na povrch.

04.

Halušky sceďte, promíchejte s brynzou a podávejte s proužky slaniny, pro vegetariány pak třeba s čerstvou pažitkou.

Tip

Nemáte síto na halušky? Těsto rozetřete na prkénko a nožem z něj odkrajujte jednotlivé nočky rovnou do vroucí vody. Je to trochu pracnější, ale funguje to dobře.

Z cukety připravíte i skvělé dietní lasagne, cuketovou pizzu bez mouky nebo šťavnaté kuřecí kuličky. Tak žádné řeči o tom, že je bez chuti!

Načítám