Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Originální recept na šoulet je všechno, jen ne rychlý... Peče se pomalu v troubě spolu s masem. Naše varianta je trochu jednodušší a úspornější jak na čas, tak energie, což možná v dnešní době oceníte. Jestli vám zbyl kus pečené kachny nebo husy, pusťte se do toho.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 100 g krup
  • 150 g půleného žlutého hrachu
  • 50 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 250 g kachny
  • 1 lžička majoránky
  • 1,5 lžičky soli
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kroupy jsou tradiční součást české gastronomie, ať už jako surovina do uzené polévky, kroupových jelit, nebo právě do šouletu. Jsou zdrojem vitaminu E, minerálů a vlákniny, urychlují metabolismus a prospívají trávicí soustavě.

Postup

01.

Střední kroupy namočte přes noc do studené vody. Pak je properte v cedníku pod tekoucí vodou a dejte do osolené vody, dokud nezměknou, trvá to asi 50 minut. Hrách uvařte v jiném hrnci v osolené vodě doměkka, to bude trvat asi 25–30 minut. Pokud se voda v průběhu vaření vypaří, dolévejte ji.

02.

Na pánvi na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli. Pak ji smíchejte s uvařeným a slitým hrachem a kroupami, přidejte pečené či vařené kachní maso, do směsi nadrťte čerstvý česnek a přidejte majoránku.

03.

Mražený hrášek spařte v cedníku horkou vodou a zamíchejte do kroupové směsi.

04.

Zapékací mísu vytřete sádlem a směs do ní přendejte. Na povrch přidejte pár kousků sádla, zakryjte alobalem a dejte zapéct na 200 °C asi na 20 minut.

Zbyl vám hrách a nevíte, co s ním? Udělejte si smažené hrachové karbanátky nebo třeba výbornou hrachovou kaši s vídeňskou cibulí.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 414,67 kJ
Bílkoviny22,45 g
Tuky33,64 g
Sacharidy45,93 g
Sůl3,27 g
SAFA13,42 g
Vláknina5,82 g
Cukry3,89 g

Načítám