Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Originální recept na šoulet je všechno, jen ne rychlý... Peče se pomalu v troubě spolu s masem. Naše varianta je trochu jednodušší a úspornější jak na čas, tak energie, což možná v dnešní době oceníte. Jestli vám zbyl kus pečené kachny nebo husy, pusťte se do toho.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 100 g krup
  • 150 g půleného žlutého hrachu
  • 50 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 250 g kachny
  • 1 lžička majoránky
  • 1,5 lžičky soli
Článek

Kroupy jsou tradiční součást české gastronomie, ať už jako surovina do uzené polévky, kroupových jelit, nebo právě do šouletu. Jsou zdrojem vitaminu E, minerálů a vlákniny, urychlují metabolismus a prospívají trávicí soustavě.

Postup

01.

Střední kroupy namočte přes noc do studené vody. Pak je properte v cedníku pod tekoucí vodou a dejte do osolené vody, dokud nezměknou, trvá to asi 50 minut. Hrách uvařte v jiném hrnci v osolené vodě doměkka, to bude trvat asi 25–30 minut. Pokud se voda v průběhu vaření vypaří, dolévejte ji.

02.

Na pánvi na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli. Pak ji smíchejte s uvařeným a slitým hrachem a kroupami, přidejte pečené či vařené kachní maso, do směsi nadrťte čerstvý česnek a přidejte majoránku.

03.

Mražený hrášek spařte v cedníku horkou vodou a zamíchejte do kroupové směsi.

04.

Zapékací mísu vytřete sádlem a směs do ní přendejte. Na povrch přidejte pár kousků sádla, zakryjte alobalem a dejte zapéct na 200 °C asi na 20 minut.

Zbyl vám hrách a nevíte, co s ním? Udělejte si smažené hrachové karbanátky nebo třeba výbornou hrachovou kaši s vídeňskou cibulí.

Načítám