Hlavní obsah
3,7
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na česnečku nedáme dopustit: nakopne imunitu, vyžene z těla viry a postaví na nohy po náročnější noci. Když do ní přidáte hrst krup, které vám zůstaly ve spíži od přípravy vánočního kuby, bude ještě zdravější a sytější.

10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 hrnku krup
  • 7 stroužků česneku
  • 4 ks brambor
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička majoránky
Článek

Postup

01.

Kroupy propláchněte na sítku a namočte alespoň na 4-5 hodin, zkrátíte tak dobu varu. Poté je slijte a zalijte čerstvou vodou (na jeden díl namočených krup použijte tři díly vody, nenamočené kroupy budou potřebovat vody víc). Osolte je, přidejte špetku majoránky a přiveďte je k varu. Plamen stáhněte na velmi mírný (stupeň 2 z 10), a pod pokličkou zvolna vařte 40-50 minut do měkka.

02.

Oloupané brambory nakrájejte na kostky, česnek nadrobno (dva stroužky si nechte na závěrečné dochucení). V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte česnek a kmín, osolte a velmi krátce osmahněte, česnek by neměl zhnědnout. Zalijte vodou (nebo ještě lépe vývarem), přidejte kostičky brambor a uvařte je doměkka.

Tip: Sádlo dodá polévce chuť navíc, když ho ale nahradíte rostlinným olejem a použijete zeleninový vývar, pochutnají si na ní i vegani.

03.

Až budou brambory měkké, vložte do hrnce uvařené kroupy a nechte je krátce prohřát. Nakonec přidejte ještě stroužek nebo dva čerstvě prolisovaného česneku a rozemnutou majoránku a už dál nevařte.

Tip: Na talíři můžete polévku dozdobit čerstvými bylinkami, hodí se petrželová nať, pažitka i voňavý tymián.

Jídelníček si můžete zpestřit i dalšími zdravými obilovinami: dětem bude chutnat jáhlový nákyp s jablky, hrst pohanky zase vylepší bramboračku.

Reklama

Načítám